Call of Duty: Warzone / Arvostelut / pelaaja.fi

Call of Duty: Warzone

6.04.2020 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Perusvarmaa battle royalea

Call of Duty: Modern Warfare on viimein saanut oman battle royale -pelitilansa. Activisionin kovasta yrityksestä huolimatta Call of Duty: Warzonesta tuli vuoden vuodetuin paljastus, sillä melkeinpä kaikki yksityiskohdat nimeä myöten vuosivat julkisuuteen hyvän aikaa ennen virallista paljastusta. Nyt Warzone on virallisesti täällä, joten on aika koeponnistaa uusin tulokas ruuhkaisella battle royale -pelikentällä.

Vuodoista huolimatta Warzone onnistui myös yllättämään yhdellä keskeisellä ominaisuudellaan: peli on tarjolla kokonaan ilmaiseksi. Call of Duty: Modern Warfarea pelanneet pelaajat saavat pienen etulyöntiaseman taistelukentällä, mistä lisää myöhemmin, mutta Warzone on siitäkin huolimatta täysiverinen, ilmaiseksi pelattava battle royale.

Call of Duty: Warzone onkin peruspiirteiltä äärimmäisen tuttu muita lajityypin pelejä pelanneille. Alussa pelikentän yli lentää kuljetuskone, josta pelaajat hyppäävät enintään kolmen hengen tiimeissä taistelukentälle. Aseita kerätään, vihollisia ammuskellaan ja taistelukentän ulkopuolelta leviää tappavaa kaasua, joka sulkee pelaajat jatkuvasti pienenevään tilaan. Kaikki tämä on nähty jossain muodossa niin PlayerUnknown’s Battlegroundsissa, Fortnitessa kuin Apex Legendsissäkin.

Muista battle royale -pelitiloista Warzone erottuukin lähinnä pienten uudistusten ansiosta. Ehkä kiinnostavin näistä on Gulag, neuvostoaikaisista vankileireistä (ja The Rock -elokuvasta) inspiraatiota ammentanut osa-alue. Ensimmäisen kuolemansa jälkeen pelaajat raahataan gulagiin, jossa he joutuvat taistelemaan vapaudestaan yksi yhtä vastaan -taisteluissa muiden vankien katsellessa ympärillä ja heitellessä kiviä taistelukentälle. Voittaja ansaitsee vapautensa eli uuden pudotuksen taisteluun, mutta häviäjänkään taistelu ei pääty kaksintaisteluun. Tiimikaverit voivat ostaa kaatuneen kaverin takaisin taisteluun ansaitsemillaan rahoilla.

Voisi kuvitella, että kuolinmekanismi johtaisi otteluiden venymiseen, etenkin kun Warzonessa taistelukentälle hyppää kaikkiaan 150 pelaajaa, mutta taistelut etenevät tästä huolimatta napakasti. Pelaajamäärän ansiosta viholliskohtaamisia on usein, eikä tylsiä hetkiä pääse syntymään kuin harvoin.

Varusteiden kerääminen tapahtuu sekin tutulla tavalla. Aseita löytyy lojumasta katoilta ja kylpyhuoneista, eri harvinaisuustason laatikoista sekä vihollisten jälkeensä jättäminä. Aseiden ohella kerättävänä on esimerkiksi suojaa tarjoavia panssarilevyjä, hetken helpotuksen kehän ulkopuolella tarjoavan kaasunaamarin tai rahaa.

Call of Duty: Warzone -arvostelu

Rahalla onkin suuri merkitys Warzonessa. Battle royale -pelitilassa sillä voi palauttaa menehtyneen pelitoverin takaisin palauttaminen pelikentälle ja ostaa myös varustepudotuksia tai Call of Dutyn perinteisestä moninpelistä tuttuja tappoputkipalkintoja, kuten tiedustelulennokin tai ilmaiskun, jotka voivat ratkaista käännekohdan yksinään.

Varustepudotukset voivat niin ikään kääntää otteluiden kulun. Ne antavat pelaajalle tilaisuuden valita varustuksen kustomoiduista hahmoluokista, jotka on jaettu Call of Duty: Modern Warfaren perusmoninpelin kanssa. Kustomoitujen aseiden ohella hahmoluokat sisältävät myös hahmon ominaisuuksia muuttavia kykyjä, ja varustepudotukset ovatkin tällä hetkellä ainoa tapa käyttää niitä. Esimerkiksi tiedustelulennokeilta suojaavat tai vihollisen jalanjäljet näyttävät kyvyt tuovat merkityksellisen edun taistelukentällä.

Varustepudotusten ansiosta Modern Warfarea pelanneet ovatkin pienessä etulyöntiasemassa vasta Warzonen myötä aloittaneisiin verrattuna. Koska lisävarusteet, kuten tähtäimet tai tukikahvat, on avattava asekohtaisesti, kokeneemmilla on enemmän valinnanvaraa hahmoluokkien kustomointiin. Warzonen ilmaisversiossakin voi toki avata lisävarusteita, mutta koska asevalintaan on vähemmän vaikutusvaltaa, eteneminen on hitaampaa. Maksaneiden ja aikaa käyttäneiden pelaajien etu on pieni mutta ei missään nimessä merkityksetön.

Battle royalen ohella Warzone sisältää myös uuden Plunder-pelimuodon, jossa rahan painoarvo on entistäkin suurempi. Siinä tiimien tavoitteena on kerätä miljoonan dollarin saalis ja saatava se turvattua ennen kilpailijoita. Kuolemille ei ole rajoitusta, sillä pelaajat hyppäävät pian takaisin valitsemansa varustuksen kanssa, mutta kaatuminen johtaa kerätyn rahan menettämiseen. Plunder tarjoaa roppakaupalla jännitystä saaliin pois kuljettavaa helikopteria odotellessa, mutta otteluiden vetovoima ei yllä battle royalen tasolle. Rajoittamattomien elämien vuoksi ottelut kestävät paljon pidempään, ja siten ne myös tuntuvat pitkäveteisemmiltä. Siitäkin huolimatta Plunder tuo ainakin vaihtelua Warzonen antiin.

Call of Duty: Warzone -arvostelu

Warzonen toiminta on tuttua Call of Dutya. Asetuntuma on erinomainen ja tulitaistelut adrenaliinintäyteisiä. Verdanskin iso pelialue tarjoaa tilaisuuden paljon tavallista pidemmille kohtaamisetäisyyksille, mikä korostaa tarkkuus- ja rynnäkkökiväärien merkitystä. Toisaalta kentällä on valtava määrä rakennuksia ja muita suojia, joiden ansiosta voi hyödyntää haulikoita ja konepistooleja tehokkaasti. Tulitaistelut ratkeavat pääasiassa varsin nopeasti, vaikka panssarilevyt tarkoittavatkin, että enimmillään viholliset voivat kestää melkein lippaallisen luoteja.

Koska Warzone keskittyy ainakin vielä tätä kirjoittaessa pelkästään kolmihenkisten tiimien taisteluihin, yhteistyö pelaajien välillä on tärkeä osa menestystä. Mikrofoneja karttavat pelaajat voivat hyödyntää Apex Legendsin myötä tutuksi tullutta pingausjärjestelmää, joka vastaa kuitenkin lähinnä viestinnän vähimmäisvaatimuksiin. Napin painalluksella voi merkitä vihollisen, kartan alueen tai kiinnostavan esineen, mutta esimerkiksi juuri Apex Legendsin hyödyllistä ”täällä on ollut joku” -viestiä ei ole. Järjestelmä on hyödyllinen, mutta parantamisen varaa on selvästi.

On mielenkiintoista nähdä, miten Warzone asemoituu Call of Duty -pelisarjassa. Ilmaiseksi pelattavan ja itsenäisen julkaisun voisi kuvitella pysyvän elinvoimaisena useamman vuoden ajan, mutta syksy tuo taas tullessaan uuden osan pelisarjaan. Tuohon peliin tuskin tehdään uutta battle royale -pelitilaa, mutta ehkäpä uusi peli toisi tullessaan uutta sisältöä myös Warzoneen. Toisaalta Modern Warfaren asekustomointi ja pelimekanismit kytkeytyvät niin vahvasti myös Warzoneen, että se sitoisi myös tiettävästi tämänvuotista peliä kehittävää Treyarch-studiota.

Call of Duty: Warzone -arvostelu

Call of Duty: Warzone on mainio battle royale -peli, joka tuo Modern Warfaren mainion toiminnan uudenlaiseen ympäristöön. Gulag-järjestelmän ja Plunder-pelitilan kaltaiset pienet uudistukset puhaltavat hehkua jo hieman elähtäneeseen lajityyppiin, vaikka kyse on pikemminkin varovaisista hienosäädöistä kuin varsinaisista innovaatioista. Warzonen vetovoima onkin pitkälti kiinni pelaajan battle royale -ähkystä ja mielenkiinnosta lajityyppiä kohtaan.

Sekä Apex Legendsiin että PlayerUnknown’s Battlegroundsiin aikanaan uppoutuneena Warzone oli tervetullut tuttavuus pitkän tauon jälkeen. Uumoilen kuitenkin, että tällä kertaa kiintiö tulee täyteen viime vuotta aikaisemmin.

8/10

Kehittäjä: 
Infinity Ward
Julkaisija: 
Activision
Peligenre: 
Räiskintä, Battle Royale
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja