Captain Tsubasa: Rise of New Champions / Arvostelut / pelaaja.fi

Captain Tsubasa: Rise of New Champions

13.11.2020 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
1

Captain Tsubasa: Rise of New Chapions -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2020 numerossa 215. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Tunteikasta futista

Manga- ja animesarja Captain Tsubasa ei ole Suomessa siitä tunnetuimmasta päästä, mutta ehkä alkaisi olla korkea aika korjata asia. Näin antaa ainakin ymmärtää sen pohjalta tehty uutuuspeli Rise of New Champions, joka on innostavin virtuaalinen tulkinta jalkapallosta sitten Rocket Leaguen ja Inazuma Elevenin.

Jalkapalloteemasta huolimatta Captain Tsubasa: Rise of New Championsin kutsuminen urheilupeliksi tuntuu melkein väärältä. Se seuraa loppujen lopuksi hyvin vähän samoja polkuja kuin FIFAn ja PESin kaltaiset jättiläiset sekä sotkee yhteen roolipelielementtejä, visual novel -tarinointia ja taistelupelaamista. Käytännössä tämä tarkoittaa vähemmän fysiikkamallinnukseen luottavaa pelaamista ja enemmän selkeillä järjestelmillä yhteen nivottua palloilua. Se ei välttämättä näytä aina luonnolliselta mutta paikkaa tilannetta melkoisella persoonallisuudella.

Pelimäinen dramaattisuus on Rise of New Championsin suurimpia vahvuuksia. Maalivahdit ovat käytännössä elinvoimapalkeilla varustettuja muureja, jotka murretaan pitkillä napinpainalluksilla aktivoitavilla superpotkuilla. Vastustajan harhauttaminen on oma pieni reaktiopelinsä, ja tiettyjen hahmojen kohtaaminen tiettyinä hetkinä voi johtaa erilaisten erikoistapahtumien syntyyn. Kaikkea tätä rytmitetään älyttömillä animaatioilla, jotka muistuttavat eeppistä taistelua tuleen syttyvillä palloilla ja niiden eteen uhrautuvilla puolustajilla.

Tyyli on äärettömän siisti ja tuo tuntuvaa mahtipontisuutta otteluihin. Ennen kaikkea se saa ajattelemaan jalkapallon pelaamisen nyansseja uudenlaisessa valossa, sillä se myös tuntuu edelleen jalkapallolta.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions -arvostelu

Lähestymistapa toimii erityisen tehokkaasti osana tarinatilaa. Helposti reilun 20 tunnin verran kestävä yksinkertainen juoni on sellaisenaan jo ilahduttava positiivisessa asenteessaan, ja saipa se minut tuntemaan useaan otteeseen nostalgiaa omia junnufutisaikojani kohtaan. Pelimäisen draaman kautta tarinassa korostuu tehokkaasti se, miten erilaisista yksilöistä jalkapallojoukkue voikaan muodostua. Captain Tsubasassa palloilu tuntuu todella henkilökohtaiselta, sillä sekä omiin että vastustajan pelaajiin pääsee tutustumaan dynaamisesti kykyjen ja persoonien kautta. Kentän laidalla kuplivia konflikteja ripotellaan tarinaotteluihin omina pieninä muuttujinaan, joten tarinankerronta onnistuu pitämään pelaajaa hauskasti otteessaan.

Mitenkään syvälliseksi Captain Tsubasa: Rise of New Champions ei kuitenkaan äidy. Peruspelaaminen voisi hyötyä vielä muutamasta lisäjärjestelmästä, jotta otteluihin saataisiin enemmän vaihtelua ja satunnaisuutta. Nyt pelaaminen ei tunnu tukevan erityisen laajoja vaihtoehtoja erilaisille pelityyleille. Pelin konepellin alla jylläävät kykylaskurit ja erikoistaidot huutavat tuekseen myös kunnollista hallinnointitilaa ja hahmonkehitystä, joiden mahdollisuuksista saadaan nykyisellään vain pieni maistiainen tarinatilan osana. Se on turhauttavaa, sillä monet loistavat ideat tuntuvat menevän nyt hukkaan. Tämä voisi selvästi olla paljon enemmän kuin vain satunnainen animelisenssipeli.

Toivoa sopiikin, että Bandai Namco ja Tamsoft ymmärtävät vielä, mitä heillä käsissään. Captain Tsubasa: Rise of New Championsissa uskalletaan käsitellä jalkapalloa omalla tyylillään, ja juuri siitä syystä se onnistuu olemaan puutteineenkin lumoava rakkauskirje lajille.

6/10

Kehittäjä: 
Tamsoft
Julkaisija: 
Bandai Namco
Peligenre: 
Urheilu, Jalkapallo
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Ensimmäinen Captain Tsubasa tunnettiin Suomessa nimellä Tecmo Cup Football Game (NES).

Nostoja