Chernobylite / Arvostelut / pelaaja.fi

Chernobylite

12.10.2021 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Chernobylite-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kauhua ja hiippailua Tšernobylissä

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus on nyt kuumaa kamaa pelimarkkinoilla. Tulevan vuoden aikana on tulossa ainakin kolmin kappalein Tšernobylin raunioille sijoittuvia pelejä. Ainakin osasyyllinen uuteen innostukseen lienee HBO:n erinomainen Chernobyl-minisarja, josta myös puolalaisen The Farm 51:n Chernobylite ammentaa inspiraatiotaan.

Vahvoista vaikutteistaan huolimatta Chernobylite on kuitenkin enemmän sukua ensi vuonna jatkoa saavalle S.T.A.L.K.E.R.-pelisarjalle kuin tosielämän tapahtumille. Ydinkatastrofin jälkimainingissa entisen voimalan suoja- alueelle on ilmaantunut kasapäin vihreänä hohtavaa tšernobyliittiä. Aineen seurauksena alueella on sekä valvontaa hoitavia sotilaita että yliluonnollisia hirviöitä, joiden lomassa pelin sankari, voimalassa työskennellyt fyysikko Igor, etsii entistä tyttöystäväänsä psyykkisten viestien kutsumana.

Chernobylite-arvostelu

Voimalan uumeniin ei kuitenkaan voi rynnätä suin päin. Pelin rakenne on jaettu päiviin, joiden aikana Igor ja ystävät suorittavat tehtäviä varustuksen, tiedon ja lisävoimien kartuttamiseksi. Varsinaiset tehtävät koostuvat hiiviskelystä, kaiken irtoromun keräämisestä ja taisteluista. Aseena on aluksi lähinnä hätätilanteessa käytettävä revolveri, minkä vuoksi viholliset on pyrittävä nirhaamaan hiljaisesti lähitaistelussa.

Igorin taistelukyky paranee kuitenkin nopeasti. Aseistuksen karttuessa vihollisia ei enää tarvitse vältellä Kalašnikovin tai raidetykin hoitaessa homman nopeasti ja helposti. Vaikka peliä kuvataan selviytymiskauhuksi, Igorista kehittyy melkoinen tappokone tovereilta opittujen uusien kykyjen avulla.

Chernobylitessa on hyviä ideoita. Pelaajan on esimerkiksi pidettävä huolta Igorin ja värikkään hahmojoukon terveydestä sekä fyysisesti että henkisesti. Lähitaistelut ottavat Igorin tunnon päälle, minkä vuoksi huolet on huuhdottava aika ajoin pois pullollisella vodkaa. Tovereilta oppii kuitenkin esimerkiksi puukkoa siistimmän kuristusotteen, jonka ansiosta hermot pysyvät kurissa ilman viinaakin. Tiimiläisten terveys taas järkkyy, jos varusteet eivät ole ajan tasalla tai tukikohta ei täytä kaikkien tarpeita.

Chernobylite-arvostelu

Toteutus kuitenkin takkuaa monella saralla. Tukikohdan ylläpito on yksinkertaista, kunhan vain malttaa olla rakentelematta yli resurssiensa. Pelin läpäisemiseen tarvittavan varustelun saa aikaan helposti, ja tiimin viihtyvyydestä voi pitää huolta esimerkiksi askartelemalla keon pöytiä joukon iloksi. Pelialueita on vain viisi, joten samat ränsistyneet kerrostaloloukot ja pusikot tulevat auttamatta tutuksi tehtävien varrella. Alkumetrien jälkeen kenttiä ei tarvitse onneksi kauaa katsella, sillä tekoälyongelmien riivaamat viholliset eivät juuri tarjoa vastusta.

Chernobyliten mediavaikutteet paistavat räikeästi läpi käsikirjoituksesta. Hahmot lainaavat tämän tästä populaarikulttuuria, ja mukana on useampikin Chernobyl-sarjasta apinoitu kohta. Samalla peli yrittää kuitenkin kertoa tunteikasta salaliittotarinaa ja luoda siteitä pelaajan ja muiden hahmojen välille, mikä johtaa lähinnä kömpelöön sekamelskaan.

Vaikka Chernobylite kompuroikin kaikilla osa-alueillaan, on lopputulos viihdyttävä pelikokemus. 3,6 röntgeniä – ei hyvä, ei paha.

7/10

Kehittäjä: 
The Farm 51
Julkaisija: 
All in! Games
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta