
Chorus-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun numerossa 229. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!
Avaruuden Ritari Ässä
Kehittäjä Deep Silver Fishlabs ei ole ensimmäistä kertaa avaruusrodeon kyydissä. Yhtiö on aiemmin niittänyt mainetta muun muassa Galaxy on Fire -mobiilipelisarjalla, ja paljon samaa henkeä tuntuu olevan uudessa Chorusissa. Scifieeposta voisi parhaiten kuvailla avaruuden Ritari Ässänä, jossa taistelupilotti käy syvällisiksi äityviä keskusteluja tekoälyllä varustetun aluksensa kanssa.
Chorusin päähenkilö on karkulaisena elävä taistelulentäjä Nara, jonka menneisyys kuroo kiinni. Pahaa kulttia pakoon juokseminen saa riittää, joten on aika maksaa potut pottuina ja kaivaa esiin haudattu sotakirves sekä hylätty Forsaken-alus, joka on tekoälyllä varustettu huippusaalistaja. Ikävä kyllä juoni on suurilta osin jo paljon nähty ”kapinalliset vastaan paha imperiumi” -viritelmä. Naran ja Forsakenin välinen henkilökemia jaksaa kuitenkin kantaa pahimpien kliseemyrskyjen läpi.
Naralla on ainutlaatuisia telekineettisiä voimia eli niin sanottuja riittejä, joilla alus pystyy esimerkiksi skannaamaan ympäristöä, hyppäämään suoraan vihollisten taakse ja purkamaan suojakenttiä. Lentäminen on helppoa, ja erikoiskyvyt tekevät siitä paikoitellen jopa nautittavaa. Parhaimmillaan pelaaja tuntee olevansa galaksin oma Top Gun -sankari. Pelissä ohjataan vain Forsakenia, eikä muita aluksia voi ostaa, mutta sivutehtävissä pääsee välillä ohjailemaan astetta isompaa paattia.
Visuaalisesti peli on näyttävä eeppisine planeettakuvineen ja säteenseurantoineen. Vapaasti tutkittavat tähtijärjestelmät tuntuvat kuitenkin vaisuilta ollakseen niinkin isoja, sillä muuta elämää ja aluksia on yllättävän vähän. Matkan varrella törmää vapaaehtoisten lisätehtävien ohella kerättäviin osiin ja rahakätköihin. On vaikea löytää motivaatiota maailman tai sivutehtävien tarkempaan koluamiseen, sillä niillä ei ole hirveästi vaikutusta mihinkään.
Pelissä on muutenkin yleistä hiomattomuuden tuntua, joka luultavasti korjaantuu päivitysten myötä. Esimerkiksi sama dialoginpätkä toistuu moneen kertaan, eivätkä tehtävät aktivoituneet parissa kohtaa, mikä johti niiden turhauttavaan uudelleenaloittamiseen. Kaikuluotainskanneri toimii, mutta välillä tehtävien kannalta oleellisten pikkutavaroiden noukkiminen avaruusromun keskeltä voisi selkeämpää.
Chorus on hyvä lisä niille astronauteille, jotka tykkäävät tutkia galakseja pelkästään lentäen. Tehtäviin olisi tosin kaivannut enemmän vaihtelua, sillä nyt lähinnä siirrytään tiettyyn paikkaan, tuhotaan viholliset ja pujotellaan geometristen monoliittiratojen läpi avaten uusia kykyjä.
Päähenkilöiden sisäiset matkat ovat ehdottomasti pelin suola. Moniulotteinen Nara on täynnä ristiriitoja, samoin kuin Forsaken. Välillä tahattomat avaruusoopperakliseet ja pieni ylinäyttely naurattavat, mutta kaikesta huolimatta loppu nostattaa kylmiä väreitä. Erikoismaininta menee voimaannuttavalle tunnusbiisille.
Deep Silver Fishlabs on ehdottomasti oikeilla jäljillä. Kaikesta näkyy intohimo scifiä ja syvällisempää tarinankerrontaa kohtaan. Chorus harppaisi heti pari luokkaa ylöspäin, jos mukana olisi enemmän omaperäistä ja monipuolista tekemistä sekä maailmoissa elävyyttä. Nyt mahtava potentiaali jää jossain määrin toteutumatta.
Aki Parhamaa