Collection of SaGa: Final Fantasy Legend / Arvostelut / pelaaja.fi

Collection of SaGa: Final Fantasy Legend

9.03.2021 // Kirjoittanut: Teo Scheepstra
0

Collection of SaGa: Final Fantasy Legend -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun 2021 numerossa 219. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Palanen historiaa

Kaipaatko takaisin aikaan, jolloin roolipelit eivät kertoneet sinulle, mitä pitäisi tehdä? Haluatko, että jokainen hahmosi on erikseen nimettävissä enintään neljän merkin yhdistelmällä? Siinä tapauksessa suosittelen lämpimästi Collection of SaGa: Final Fantasy Legendia, joka tuo aikoinaan alkuperäiselle Game Boylle julkaistut kolme ensimmäistä SaGa-roolipelisarjan osaa nykypelaajille Switch-käännöksen muodossa. Nimen ei kannata antaa hämätä, sillä nämä eivät ole Final Fantasy -pelejä.

Vanhan koulukunnan japanilaisten roolipelien ystävilläkin voi tosin olla hankaluuksia kokoelman kanssa. Vaikeustaso ei varsinkaan kahdessa ensimmäisessä osassa ole maailman anteeksiantavin, ja kun päälle lyödään vielä omalaatuinen hahmonkehityssysteemi, niin monella – itseni mukaan lukien – voi mennä sormi suuhun. Nykypeleihin ehdollistuneena olen tottunut siihen, että peliä ja sen eri toimintoja esitellään aluksi, mutta SaGa-kokoelmassa näin ei tehdä. Pelaaja heitetään suoraan syvään päätyyn, ja sitten peli odottaa, että tämä osaa uida sieltä omin avuin pois. Tämä pitää paikkansa etenkin ensimmäisessä pelissä, sillä toisessa ja kolmannessa on edes jonkinlaista tarinankerrontaa.

Collection of SaGa: Final Fantasy Legend -arvostelu

Hahmonkehitys pohjautuu pelaajan toimiin taisteluiden ulkopuolella perinteisen kokemuspisteiden keräämisen sijaan. Kolmatta osaa lukuun ottamatta aseilla ja taioilla on rajoitettu määrä käyttökertoja, mikä myös lisää oman haasteensa peliin. Vaikeustaso on varsinkin kahdessa ensimmäisessä pelissä sen verran korkea, että eteenpäin ei pääse ihan hetkeen. Tämä voi olla hitusen turhauttavaa, koska taistelut eivät ole erityisen hauskoja. Minulla ei ole mitään vanhan mallin vuoropohjaista taistelusysteemiä vastaan, mutta kun satunnaismähinöitä tulee kahden askeleen välein, alkavat turpakäräjät väsyttää.

Kokoelmassa on hyvää toisaalta juuri se, että pelit on tuotu uudelle laitteelle lähes täysin alkuperäisessä muodossa. Switch alustana on kannettavuutensa ja vaivattomuutensa ansiosta erinomainen tällaisille retropeleille. Kun tallentaakin voi lähes missä vain, nopeat pelituokiot muiden askareiden lomassa ovat täysin toteutettavissa. Ajan hammas on kuitenkin iskenyt trilogiaan, eikä Switch-versio tarjoa alkuperäiseen muuta muutosta kuin sen, että pelaaja voi halutessaan lisätä pelinopeutta tai suurentaa ruudun kokoa. Lisäksi käännöstyö on paikoitellen heikkoa. Se ei ole iso ongelma, mutta jos on tarkka englannin kieliopista, välillä voivat rusinat rasahdella.

Collection of SaGa: Final Fantasy Legend -arvostelu

Pelien tarjoaminen lähes täysin alkuperäisessä muodossaan on toki pelihistorian näkökulmasta mielenkiintoinen kulttuuriteko. Pienet muutokset ja kehityksen askeleet pelien välillä ovat selkeitä. Kolmas osa alkaa muistuttaa jo myöhemmän vaiheen klassikkoroolipelejä, mutta pelillisestä näkökulmasta se ei kuitenkaan valitettavasti toimi.

Jos rakastaa oikein vanhoja japanilaisia roolipelejä tai jos haluaa palasen pelihistoriaa kokoelmaansa, Collection of SaGa kannattaa ehdottomasti hankkia. Muussa tapauksessa parempaakin pelattavaa on tarjolla.

5/10

Kehittäjä: 
Square Enix
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch