Concrete Genie / Arvostelut / pelaaja.fi

Concrete Genie

14.01.2020 // Kirjoittanut: Paavo Niskala
0

Pensselin henki

Concrete Genien keskiössä ovat kiusaaminen ja sen taakse kätkeytyvät tunteet. Pelin pääosassa nähdään joukko nuoria, jotka pyörivät ympäristökatastrofin ja mystisen pimeän mönjän synkistämän satamakaupungin kaduilla. Päähenkilö Ash purkaa tuntojaan paperille piirtämällä ja joutuu erilaisena muiden kiusaamaksi. Ihmeellisen käänteen kautta hän saa kuitenkin käsiinsä taikasiveltimen, jolla olisi tarkoitus tuoda värit takaisin kaupunkimaisemiin.

Maalaaminen on helppoa mutta ei järisyttävän monipuolista. Pelaaja valitsee kourallisesta teemoja erilaisia valmiita elementtejä heinikosta lumisateeseen ja asettelee ne seinille haluamallaan tavalla. Yhtäältä maalaaminen onnistuu näin nopeasti, mutta toisaalta se ei jätä kamalasti tilaa luovuudelle, eikä esimerkiksi sommittelusta tarvitse välittää, ellei välttämättä halua.

Concrete Genie -arvostelu

Oletuksena maalaaminen hoidetaan DualShock 4:n helposti unohtuvalla liikkeentunnistuksella. Ohjaimen heiluttaminen tuntuu tattiin tottuneelle aavistuksen epämääräiseltä, vaikka tarkkuudella ei varsinaisesti väliä olekaan. Perinteisen tattiohjauksen saa kuitenkin kytkettyä päälle valikosta.

Maalaamisessa hauskinta on omien peikkoapurien luominen. Parhaimmillaan todella söpöt kaverit nimittäin heräävät henkiin ja auttavat pelaajaa etenemään uusille alueille. Hauskasti veijarit pystyvät liikkumaan vain seinissä, joten usein haasteena onkin päästää peikot oikeaan paikkaan, jotta ne voisivat auttaa pelaajaa. Kevyen ongelmanratkonnan ohella eteneminen vaatii tasoloikintaa ja kiipeilyä. Siinä sivussa Ashin pitää varoa häntä väijyvää kiusaajajengiä, joka haluaa työntää hänet väkisin roskikseen. Ympäristöstä puolestaan voi metsästää lisää taide-elementtejä Ashin luonnoskirjaan ja konseptitaidetta päävalikkoon.

Concrete Genie -arvostelu

Seikkailun puolivälin jälkeen nähdään suorastaan poikkeuksellinen rytminvaihdos, kun peli muuttuu huomattavasti toiminnallisemmaksi, vauhdikkaammaksi ja jopa uhkaavammaksi. Taistelut pimeyden saastuttamia hirvityksiä vastaan tuntuvat aluksi virkistävältä vaihtelulta, mutta toiminnassa ei ole riittävästi syvyyttä, jotta se yksistään jaksaisi kannatella peliä. Yksinkertaisuus ei kävisi niin selväksi, jos taistelut olisi ripoteltu ympäri peliä, mutta toisaalta selkeä muutos pelitapahtumissa tehostaa myös yleisen tunnelman ja tarinan vaikutusta.

Concrete Genie on pelattu läpi niin nopeasti, että yksinkertainen pelimekaniikka ei ehdi kulua puhki eivätkä ympäristöt käydä liian tutuiksi. Peliä voi pitää nuoremmalle yleisölle suunnattuna, mutta tarinasta olisi jäänyt parempi maku, jos kiusaamisen kaltaista tärkeää teemaa olisi käsitelty tuoreemmalla otteella ja vähemmän suoraviivaisesti. Nyt kerronta tuntuu liian ennalta arvattavalta ja kliseiseltä näppäristä sarjakuvamaisista välivideoista huolimatta. Pelin persoonallinen tyyli ja maailma nokkeline visuaalisine kikkoineen ja tehosteineen pitävät silti mielenkiintoa yllä noin viiden tunnin ajan, kunnes lopputekstit jo rullaavat.

7/10

Kehittäjä: 
Pixelopus
Julkaisija: 
Sony Interactive Entertainment
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja