Crash Team Racing: Nitro-Fueled / Arvostelut / pelaaja.fi

Crash Team Racing: Nitro-Fueled

7.09.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Arvostelu on päivitetty versio Pelaaja-lehden heinä- ja elokuun 2019 tuplanumerossa 202 julkaistusta arvostelusta.

Tutulla vauhdilla uusiin töyssyihin

Arvostan suuresti Nintendon Mario Kart -sarjaa ja sen suunnitteluun nähtyä vaivaa, mutta minulla ei ole koskaan ollut sitä pelatessa yhtä hauskaa kuin alkuperäisen PlayStationin Crash Team Racingin kanssa. Naughty Dogin viimeinen Crash-peli oli monin paikoin jopa törkeä kopio sekä Marion omasta ajopelisarjasta että Raren tekemästä Diddy Kong Racingista, mutta se onnistui tekemään ryöstönsä sen verran fiksusti, että tutuista osista kasaantui juuri oikeilla tavoilla omanlainen arcadeajopeli.

Crash Team Racing Nitro-Fueled osoittaa liki 20 vuotta myöhemmin, että Naughty Dogin rikoksessa piisaa vielä juhlittavaa. Beenox-studion uusioversiossa alkuperäinen materiaali pidetään pelillisesti ennallaan, mutta peli on saanut uuden ja kiiltävän ulkoasun sekä enemmän sisältöä. Se vie pitkälle, sillä ajaminen Crash Team Racingissa on yhä yhtä nautinnollista kuin se oli edellisellä vuosituhannella.

CTR, Crash TEam Racing, CTR PS4, Crash Team Racing Nitro-Fueled, Arvostelu

Crash Team Racingin suurin viehätys on ollut minulle aina se, miten aktiiviseksi ja hyvällä tavalla tekniseksi ajaminen on saatu siinä tuntumaan. Peli seuraa Mario Kartin esimerkkiä siinä, että jarruttamisen sijaan mutkat kohdataan usein sivuluisussa, jonka hallitsemisesta palkitaan vauhtiboostauksin. Siinä missä Nintendo on halunnut tehdä vauhtipyrähdyksistä vähemmän dominoivan osan ajopelejään, Crash Team Racing nojaa niihin täysillä.

Crash-kaahailussa jokaisen sivuluisun yhteydessä pelaaja voi kolmella rytmikkäällä napinpainalluksella saada lisävauhtia ajoneuvoonsa ja toistaa saman yhä uudelleen ryhtymällä aina uuteen luisuun. Käytännössä kokonaisia kisoja voi siis ajaa jatkuvien vauhtiboostien puskemana, kunhan ratojen ajolinjat ovat vain iskostuneet selkärankaan ja ajotaidot riittävät. Tärkeää myös on, että rytmikkääseen naputteluun perustuva boostailu tuntuu nimenomaan luonnolliselta osalta peliä. Periaatteessa esimerkiksi myös Mario Kart DS:sä pelaajat olivat aikoinaan kykeneväisiä ylläpitämään sivuluisuista irtoavia vauhtietuja koko kisojen ajan, mutta siinä se tuntui aina enemmän pelin mekaniikkojen väärinkäytöltä kuin tarkoitukselliselta ominaisuudelta.

Nitro-Fueled onnistuu kokonaan uudesta teknologiastaan huolimatta pitämään Crash Team Racingin pelattavuuden hyvin ennallaan, ja myös vanhat radat palaavat pääosin kunnialla. Mutkiin sukeltaessa vanhat refleksit ottavat heti vallan, ja kisatessa tehtävät virheet tapaavat olla niitä samoja, joita tuli tehtyä jo ensimmäisellä PlayStationilla. Uusi ulkoasu tuo vielä mukavasti lisäeloa vanhoihin tuttuihin maisemiin, mitä nyt parin kentän muutamissa yksittäisissä kohdissa on havaittavissa huomattavia ruudunpäivityksen notkahduksia. Vaikka on mukavaa, että Crash Team Racingia aikoinaan seuranneen Crash Nitro Kartin ratoja on tuotu ylimääräisinä kenttinä mukaan, ne eivät selvästi ole yhtä hauskoja kuin alkuperäiset.

CTR, Crash TEam Racing, CTR PS4, Crash Team Racing Nitro-Fueled, Arvostelu

Eniten vanhentumisen merkkejä Crash Team Racingissa esittää seikkailutila. Vielä tänäkin päivänä se tuntuu hauskan epätavanomaiselta lisältä autopeliin, mutta sen rakenne ei ole kestänyt täysin aikaa. Erilaisiin kilpailuihin ja niiden haasteisiin päästään käsiksi ajelemalla pienillä keskusalueilla, joilla ei ole muuta toiminnallisuutta kuin tarjota lähinnä rauhallinen alue hioa ajotaitojaan kisojen välillä. Varsinaisten kilpailujen valitsemiseen ne ovat kömpelöitä ja tekevät koitoksesta toiseen siirtymisestä turhan hidasta, mikä rikkoo pelaamisen rytmiä. Onneksi seikkailutilan erilaiset haasteet tuntuvat edelleen mukavan vaihtelevilta.

Nitro-Fueled käsittelee Crash Team Racingin vaihtelevaa sisältötarjontaa paremmin kuin alkuperäinen peli. Aiemmin vain seikkailutilasta löytyneitä symboli-, reliikki- ja kristallihaasteita voi pelata nyt helposti alkuvalikon kautta. Aseiden käyttöön keskittyvä Battle-osuus tukee sekin vihdoin tekoälyä, eli pelaamaan voi lähteä yksikseen ja tällä kertaa peräti useammassa eri pelitilassa. Peruskisoihin ja Cup-ajeluihin on myös lisätty monipuolisuutta, sillä kaikista radoista on Nitro-Fueledin myötä tarjolla peilikuvaversiot.

CTR, Crash TEam Racing, CTR PS4, Crash Team Racing Nitro-Fueled, Arvostelu

Paperilla innostavin pelitilalisäys Crash Team Racingiin on tietysti nettipeli. Mahdollisuus lähteä kaahaamaan muiden ihmisten kanssa muutenkin kuin vain samalta sohvalta käsin on ollut monien harras unelma, mutta Nitro-Fueled hoitaa asian aivan liian pelkistetysti. Tarjolla on ollut ainakin toistaiseksi vain pikaisia mahdollisuuksia peruskisoille sekä Battle-taistoille – ja siinä se. Minkäänlaista mahdollisuutta esimerkiksi verkkoturnauksien järjestämiseen ei ole, eikä peli vaivautunut edes aluksi seuraamaan pelaajan menestystä millään tavalla. Sittemmin julkaistu päivitys antaa sentään verrata netin pistelistoilla omaa aktiivisuuttaan muihin pelaajiin, mutta vieläkään pärjäämisestä saatavia pisteitä ei käytetä hyväksi esimerkiksi samantasoisen peliseuran löytämiseen.

Moderneista lisäyksistä nihkeäksi saa myös pelin sisäinen Pit Stop -kauppa. Pelkästään pelaamalla pelissä on mahdollisuus ansaita uusina asioina kosmeettisia koristeita, kuten lisää autoja, pukuja ja tarroja. Aina vain enemmän tätä kaikkea löytää Pit Stopista, jossa ostoksia tehdään pelaamisesta ansaittavilla wumpa-kolikoilla. Kauppapaikalta ei voi ostaa kuitenkaan mitä tahansa haluamaansa, sillä tarjolla on kerralla vain hyvin rajattu määrä asioita, jotka vaihtuvat sekä ajan että pelaajan jo avaamien esineiden ja hahmojen mukaan. Sen sijaan, että Pit Stop olisi siis lisäpelaamiseen rohkaiseva avoin pikkukauppa, se yrittää nyt kiristää pelaajia grindaamaan kolikoita, jotta haluamansa asian voisi mahdollisesti ostaa kaiken muun roinan seasta. Tämä kaikki kävi vain nihkeämmäksi vielä myös kuukauden verran Nitro-Fueledin julkaisun jälkeen, kun Activision lisäsi peliin mahdollisuuden ostaa wumpa-kolikoita suoraan oikealla rahalla.

Uusioversiona Crash Team Racing Nitro-Fueled on kaksijakoinen kokonaisuus. Se tuo takaisin yhden kaikkien aikojen hauskimmista karting-ajopeleistä ja auttaa kevyesti monipuolistamaan sen kokemista. Samalla siihen lisätty Pit Stop -kauppa suorastaan huutaa, miten epävarmoja tämän päivän pelit voivat olla elinikänsä suhteen ja kuinka keinotekoisiin pidennysratkaisuihin se välillä johtaa. Nitro-Fueledin hauskuutta ei käy edes tässä valossa kiistäminen, mutta se ajaa ajattelemaan, kuinka Crash Team Racing olisi ansainnut selvästi juhlavammankin paluun.

7/10

Kehittäjä: 
Beenox
Julkaisija: 
Activision
Peligenre: 
Kilpa-ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Online