Daymare 1998 / Arvostelut / pelaaja.fi

Daymare 1998

17.07.2020 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Oodi ysärikauhulle

Fanien Resident Evil 2 -päivitysprojektista alkunsa saaneen Daymare 1998:n matka valmiiksi peliksi on ollut värikäs. Kehitys täysin itsenäiseksi teokseksi sinetöityi Capcomin katkaistua faniprojektilta siivet oman Resident Evil 2 Remakensa tieltä vuonna 2015. Pelialan ammattilaisista ja amatööreistä koostuneen kehitystiimin saavutuksia suitsutettiin kuitenkin Capcomilla saakka, ja heidät kutsuttiin pelijätin Osakan-studiolle esittelemään aikaansaannoksiaan.

Loppujen lopuksi päätapahtumapaikaksi vaihtui Resident Evilien Raccoon Cityn sijaan Keen Sightin kaupunki, ja tarina kynäiltiin juuri perustetun Invader Studios -kehittäjätiimin toimesta alusta asti uusiksi. Lopputulos on pelin alkutaipaleen tapaan kahtiajakautunut. Daymare 1998 samanaikaisesti kumartaa perinteisen hidastempoisen selviytymiskauhun suuntaan mutta näyttää sille samalla takamusta useilla epäviisailla ratkaisuillaan.

Daymare 1998 -arvostelu

Esikuvan kanssa on runsaasti yhtäläisyyksiä. Kauhu ja sen kanssa selviytyminen alkavat Daymare 1998:ssa viruksen lipsahtamisesta siviiliväestön keskuuteen hämärästä tutkimuskeskuksesta. Zombeja ei tietenkään ole jätetty pois yhtälöstä, sillä toinen toistaan erikoisempia raatoja lahdataan noin kymmentuntisen tarinan ajan modernien selviytymiskauhupelien tapaan olan yli kuvattuna.

Peli koetaan kolmen hahmon näkökulmasta. Hahmot ovat häikäilemättömän Hexacore-lääkejätin H.A.D.E.S-joukkojen sotilas, Nasan entinen pilotti ja Keen Sightin luonnonkauniissa maisemissa työskentelevä metsänvartija. Heistä vain metsänvartija Sam tuo pelin tarinaan auttavasti samaistuttavuutta, sillä toisin kuin ammattisotilaat, flanellipaitainen Sam kokee ympäröivät tapahtumat edes hieman järkyttävinä. Lisäksi mies kärsii pelin nimen Daymare-syndroomasta, joka aiheuttaa hallusinaatioita. Samin tähdittämien käännekohtien ulkopuolella Daymare 1998:n tarina on valitettavan unohdettavasti ja kehnosti kirjoitettu.

Kokemattoman ja verraten pienen porukan tuotokseksi peli näyttää arvatenkin ulkoisesti vanhentuneelta, joskin Keen Sightin kaupungin moninaiset alueet on silminnähden rakkaudella rakennettu. Ääninäyttelyn, animoinnin ja rytmityksen epätasainen toteutus rasittaa alusta saakka. Painostava ilmapiiri ja vallitseva äänimaailma sen sijaan onnistuvat luomaan pelikokemukselle selviytymiskauhun peruspilarit.

Toiminta on periaatteessa aivan mallikasta, mutta ammuskelu ja liikkuminen jäävät Capcomin uusimpia tuotoksia löysemmiksi ja tunnottomammiksi. Hitaasti liikkuvat rivihirviöt kaatuvat helposti tehottomillakin perusaseilla etäältä tai viimeistään haulikon laukauksella, kun taas pomovastukset tuntuvat kaatuvan aidosti pelaajan ansiosta harmittavan harvoin, sillä ne päätyvät usein jumiin seinän sisään tai irtaimiston taakse.

Daymare 1998 -arvostelu

Kömpelöjen ratkaisujen kuninkaaksi muodostuu kuitenkin ahtaiden valikoiden täyttäminen turhan monimutkaisilla parannusesineillä yhdentekevine bonuksineen. Lisäksi tyhjäksi ammutut lippaat pitää täyttää ammuksilla hitaasti valikon tai nopeammin pikavalintanäppäimen kautta. Pikanäppäimen taakse saa kuitenkin vain yhden käytössä olevista lippaista.

Kehittäjät ovat vieläpä kokeneet järkeväksi jättää joka toisen oviaukon tai kulman taakse piiloon vihollisen, joka pääsee huventamaan osumapisteitä halvalla halituokiolla. Tästä viisastunut pelaaja hidastaa tahtiaan entisestään ja ampuu vaanijoita oven karmeja pitkin tähtäillen. Se ei palvele pelin rytmitystä mutta onnistuu lisäämään tyhjiä sekunteja pelikelloon.

Daymare 1998 palkitsee kuitenkin rauhallisesti tutkivaa pelaajaa ilahduttavan usein. Parhaimmillaan pelaaminen oli hieman Resident Evil 4:n tapaan silloin, kun pääsi suorittamaan aarrejahtia ja kartuttamaan omaa asearsenaalia. Eikä yleisessä tunnelmassakaan ole moittimista.

6/10

Kehittäjä: 
Invader StudiosSlipgate Ironworks
Julkaisija: 
Destructive CreationsAll in! Games
Peligenre: 
Selviytymiskauhu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta