Deep Sky Derelicts / Arvostelut / pelaaja.fi

Deep Sky Derelicts

12.01.2019 // Kirjoittanut: Wasara
0

Viimeisen rajamaan roskakuskit

Jyväskyläläisen Snowhoundin luoma vuoropohjainen roolipeli Deep Sky Derelicts on ulkonäön ja pelimekaniikan ydinasioiden suhteen ammentanut reilun kokoisella kauhalla suursuosiota nauttivan Darkest Dungeonin sammiosta. Ulkoavaruuden kalseille korpimaille sijoittuva rope luottaa aarteenmetsästyksen ja taktisen taistelun pyhään kaksinaisuuteen.

Pelaaja ohjastaa kolmen romurotan ryhmää, joka tutkii hylättyjä avaruusaluksia aarteiden toivossa. Itse valittavat hahmot on jaettu klassisiin arkkityyppeihin, joiden raameista on helppo rakentaa omaan pelityyliin sopiva kolmikko tutkimus- ja taisteluretkille. Mikäli joku ryhmästä tirauttaa kylmän pierun vihollisten käsissä, hahmon voi palauttaa elävien kirjoihin poikkeamalla kotipesän roolia näyttelevän avaruusaseman terkkarilla. Paikallisesta kanttiinista löytyy myös palkkasotureita, jotka voi halutessaan värvätä tiimiinsä.

Deep Sky Derelicts -arvostelu

Deep Sky Derelictsin taistelu toimii korttipeleistä tutulla järjestelmällä. Jokainen ase ja työkalu lisää taistelussa käytössä olevaan pakkaan tietyn määrän erilaisin ominaisuuksin varustettuja kortteja. Hahmot myös nettoavat tasoja pelin edetessä, mikä vuorostaan avaa lisää ominaisuuksia ja antaa mahdollisuuden kehittää hahmojen ominaiskykyjä tehokkaammaksi.

Hylkyjä tutkitaan naksutellen ryhmää eteenpäin lautapelin tyylisillä kartoilla, jotka luodaan satunnaisesti jokaisella pelikerralla. Vaikka proseduraalinen sisältö verottaa tuntuvasti pelin persoonallisuutta, se toki tekee jokaisesta pelikerrasta ainakin päällisin puolin erilaisen.

Verkkaisesti etenevä juoni toimittaa lähinnä avainnipun virkaa, sillä juonitehtävien pääasiallinen funktio on avata tähtikartalle uusia tutkittavia kohteita. Peli tarjoaa myös lukuisia sivutehtäviä, jotka useimmiten vaativat lisää romurottailua. Hylkyjen uumenista ja kaatuneilta vihollisilta kerätyt varusteet, tehostimet ynnä muut lisäkilkkeet lisäävät tiimin tulivoimaa ja avaavat uusia mahdollisuuksia taistelussa. Myös tarpeeton romu kannattaa kerätä plakkariin ja kiikuttaa avaruusaseman kaniin, rahaa kun ei voi koskaan olla liikaa.

Deep Sky Derelicts -arvostelu

Deep Sky Derelictsin parasta antia on sarjakuvamainen ulkoasu. Hahmojen väliset juttutuokiot ja taistelua värittävät kuvaleikkeet on toteutettu vähäeleisen hienostuneesti, ja ulkoasu on todella vetovoimainen. Utuisen tunnelmallinen ääniraita täydentää kaunista visuaalista toteutusta. Peli sisältää runsaasti dialogia, joten lukulasit kannattaa hinkata puhtaaksi.

Ikävä kyllä Deep Sky Derelicts taantuu ripeällä tahdilla hieman innottomaksi kokemukseksi, sillä hahmojen kehitys, uusien varusteiden kerääminen ja korttien lätkiminen vihollisia vastaan käy aivan liian nopeasti itseään toistavaksi puurtamiseksi. Suoraviivainen pelattavuus yhdistettynä proseduraalisen sisällön immersioita nakertavaan luonteeseen tekee vaikeaksi pitää loitolla tietynlaista päämäärättömyyden tunnetta. Keskittymisen herpaantuminen oli ainakin tällä arvostelijalla jatkuva ongelma pelin kiertäessä omaa pientä kehäänsä.

Kun huomaa ajatusten harhailevan alituisesti toisten pelien pariin, on aika jättää avaruushylkyjen nuuskiminen taakseen ja pinkaista kiintoisampaan galaksiin.

Jason Ward

6/10

Kehittäjä: 
Snowhound
Julkaisija: 
1C Entertainment
Peligenre: 
Toiminta, Roolipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12