Deliver Us The Moon / Arvostelut / pelaaja.fi

Deliver Us The Moon

15.07.2020 // Kirjoittanut: Wasara
3

Ground control to Major Tom

Maa on kuolemaisillaan. Ihmiskunnan loputon energiatarve on ajanut planeetan perikadon partaalle, ja kansakunnat etsivät kilvan ratkaisua tuomiopäivän tukkeeksi. Lopulta viisaiden päiden välissä iskee kipinä: vastaus on ihmeaine nimeltä helium-3. Maan energiapulan ratkaisevaa voimavaraa löytyy kosolti Kuusta, ja louhintaa varten perustetaan oma siirtokunta sen pinnalle.

Hetken aikaa tulevaisuus näyttää ruusuiselta. Sitten vuonna 2054 yhteys katkeaa. Siirtokunta hiljenee, energiatuotanto pysähtyy kuin seinään, ja ihmiskunta alkaa jälleen ajautua lähemmäs loppua. Keinot käyvät vähiin samalla, kun yhteiskunnan perustukset alkavat rakoilla liitoksistaan. Lopulta on enää varaa viimeiseen epätoivoiseen yritykseen. Vain yksi voi meidät pelastaa.

Deliver Us The Moon -arvostelu

Deliver Us The Moon on vetävä ja omaleimainen seikkailupeli, jossa pelaaja sonnustautuu ihmiskunnan viimeisenä toivona Kuuhun lähetetyn astronautin haalareihin. Verkkaista tutkiskelua, monisyisiä pulmapaloja ja vauhdikkaita toimintaosioita sisältävä pieni suuri helmi nytkähtää käyntiin haparoivin askelin, mutta tahti kiristyy ja askellus vahvistuu jatkuvasti noin puolen vuorokauden pelimitan varrella. Episodimaiseksi kokonaisuudeksi rakentuva kokemus kuljettaa yksinäistä pelastajaa kuuraketin kautta avaruusasemalle ja lopulta Kuun pinnalle selvittämään siirtokunnan salaperäistä kohtaloa.

Pelaajan tavoitteet vaihtelevat tilanteesta toiseen, mutta yleisimmät kynnykset etenemisen edellä liittyvät rapistuneiden rakennusten virransyöttöön. Koska yhden järjestelmän käynnistäminen ajaa yleensä toisen oikosulkuun, vanha kunnon ojasta allikkoon -periaate tulee pelaajalle nopeasti tutuksi. Painottomissa tiloissa navigointi ja satunnainen happivarastojen kyttäily kuuluvat avaruussankarin arkeen. Pelin edetessä astronautin työkalupakki täydentyy parilla uudella jipolla, mutta keskeisin apuväline on pieni ASE-robotti, josta muodostuu pelaajalle sekä elintärkeä apuri että ainoa matkakumppani.

Pelin kehittäjät ovat selvästi rakastuneita äkkikuolemiin ja aikarajoihin, sillä rauhallisen tutkiskelun ja juonen langanpätkien ynnäilyn vastapainona Deliver Us The Moon sisältää kosolti nopeaa toimintaa vaativia kohtauksia, joissa sankarilta saattaa toisinaan lentää lusikka nurkkaan surkuhupaisan helposti. Vaikka peli ei missään vaiheessa äidy erityisen turhauttavaksi, heikoimmillaan toimintapätkät haiskahtavat lähinnä pelaajan jallittamiselta ja ovat ehdottomasti pelin heikointa antia.

Deliver Us The Moon -arvostelu

Scifistinen miljöö, äänetön sankari ja kolkkojen avaruusmaisemien mittailu tuovat mieleen klassisen Dead Space -sarjan, mutta Deliver Us The Moon ei äidy säikyttelemään pelaajaa pimeiden käytävien syövereistä kantautuvilla röhinöillä tai ilmastointikanavista hyökkäävillä mörökölleillä. Sen sijaan peli tarjoaa mukaansatempaavalla sykkeellä etenevän tarinan toivosta ja toivottomuudesta, inhimillisyyden perimmäisestä merkityksestä ja uhrautumisen arvosta. Samalla se onnistuu äitymään kiintoisammaksi edetessään. Vaikka pelissä ei nähdä virtuaalitallenteiden lisäksi muita ihmishahmoja ja juonen keskiössä piilevä mysteeri noudattaa lopulta melko perinteistä kaavaa, tarina pitää tiukasti otteessaan loppuun asti – ja sen jälkeenkin.

Deliver Us The Moon on persoonallinen, vahvan tunnelatauksen kruunaama seikkailupeli, joka sopii sekä tarinavetoisten kävelypelien ystäville että monisyisistä pulmapähkinöistä nauttiville sohva-sherlockeille. Vaikka tahtia tarpeettomasti nostattavat toimintakohtaukset rikkovat toisinaan rytmiä, Deliver Us The Moon on kokonaisuutena yksi lähivuosien vetovoimaisimmista seikkailupeleistä.

8/10

Kehittäjä: 
KeokeN Interactive
Julkaisija: 
Wired Productions
Peligenre: 
Seikkailu, Toiminta, Pulma
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12

Kommentit

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Tämä oli todella, todella positiivinen yllätys! Game Passista itse tämän bongasin ja muistin että jossain oli jotain positiivista tästä ehkä puhuttu.

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

Pelasin tämän Game Passin kautta pari päivää sitten ja itse antaisin arvosanaksi 7-7.5/10. Hyvä muttei mitenkään erikoinen.

Käyttäjän Pleikkarohmu kuva
Pleikkarohmu

Kovasti kutkuttaisi kokeilla. Voi kun vuorokaudessa olisi muutama ylimääräinen tunti juuri tälläistä varten!