Destroy All Humans! / Arvostelut / pelaaja.fi

Destroy All Humans!

6.10.2020 // Kirjoittanut: Jaakko Herranen
0

Destroy All Humans! -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun 2020 numerossa 214. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Anal probe ei vanhene koskaan, eihän?

Vuonna 2005 ilmestynyt Destroy All Humans! ei räjäyttänyt maailmoja julkaisunsa aikoihin, ja allekirjoittaneellakin nimike on nököttänyt alati kasvavassa häpeäpinossa jo vuosien ajan. Ilmeisesti Plan 9 From Outer Space -henkinen hassuttelu on kuitenkin haalinut matkan varrella ainakin jonkinasteista kulttimainetta, sillä ufoinvaasio on sittemmin tuotu myös uudemmille masiinoille paria jatko-osaa unohtamatta. Koska ajan hammas ei lopeta nakertamistaan, kokonaisuutta on tällä kertaa uusittu astetta rankemmalla kädellä, joskin lähdeteosta kunnioittaen.

Käännöstyöstä vastaava Black Forest Games on pitänyt uusioversion sisällöltään lähes identtisenä alkuperäisen kanssa. Hassunhauskaa tarinaa ei ole syytäkään muuttaa, sen verran hulvattoman tekosyyn ihmisparkojen aivoista noukittavan dna:n kerääminen toiminnalle antaa. Pääosassa toikkaroiva ylimielinen ja alati äkäinen Crypto-humanoidi ei päästä ketään helpolla, sillä maapallon asukkeja pannaan julmasti halki, poikki ja tuhannen päreiksi kykyvalikoiman ja ennen kaikkea aseiden kehittyessä. Ja kyllä, pakollinen Anal Probe -ase on mukana.

Destroy All Humans! -arvostelu

Pelimekaanista puolta on sen sijaan modernisoitu sen kaipaamalla antaumuksella. Ohjaus on aseteltu ohjainkapulan napeille niin kuin modernissa pelissä pitääkin, minkä lisäksi tehtävät ovat saaneet kylkeensä kaivattuja välitallennuspisteitä. Kokonaisuus koostuu tosin edelleen irrallisilta tuntuvista tarinapläjäyksistä, joiden toisistaan poikkeavat miljööt tuovat toimintaan onneksi aavistuksen vaihtelua. Tästä huolimatta yksitoikkoisuus nostaa väkisinkin päätään viimeistään siinä vaiheessa, kun Crypton täytyy napata ohi kulkevan sotilaan hahmo kymmenettä kertaa päästäkseen vaivihkaa armeijan suljettuun tukikohtaan.

Crypton pomon jakamat tehtävät ovat enimmäkseen lyhyitä, muutaman minuutin mittaisia rypistyksiä, joten pääkampanja onkin selätetty reilusti alle kymmenen tunnin. Uutterimmille on tarjolla ylimääräistä puuhastelua ympäristöihin ripoteltujen dna-kapseleiden ja haasteiden muodossa. Valitettavasti aiemmin mainittu ajan hammas näkyy erityisen vahvasti näissä täysin turhiksi jäävissä ekstratehtävissä. Se mikä saattoi olla kelvollista ajanvietettä 15 vuotta sitten, ei ole sitä välttämättä enää nykyään.

Destroy All Humans! -arvostelu

Destroy All Humans! saa kohtuullisen puhtaat paperit huumoristaan. Alati tilanteen tasalla olevan Crypton sanansäilä sivaltelee välillä nasevasti, minkä lisäksi tehtävien väleihin ripotellut sanomalehtiartikkelit ja leffaviittaukset herättävät muutamissa kohdin hymähtelyä. Homman olisi voinut huoletta lyödä enempikin läskiksi, mutta tällaisenaankin meininki on mukavan lystikästä alusta loppuun saakka.

Black Forest Games on selkeästi nähnyt vaivaa uusioversion ulkoasuun, jonka ei tarvitse hävetä lainkaan nykyisten pikkupelien rinnalla. Erityisesti ase-efektit ja isommat räjähdykset ovat paikoitellen oikein miellyttävää katseltavaa. Tokihan menneisyys paistaa läpi esimerkiksi kankeista hahmomalleista ja simppeleistä ympäristöistä, mutta tästä huolimatta uusioversio tipahtaa heittämällä sinne parempien modernisointien lokeroon.

Destroy All Humans! on aavistuksen vanhentuneesta tehtäväsuunnittelusta huolimatta oikein mallikas uusioversio, jolle on varmasti paikkansa monen pelihyllyssä. Crypton kommelluksia seurailee mieluusti pelin vajaan kymmentuntisen keston ajan – mutta tuskinpa juuri sitä pidempään.

6/10

Kehittäjä: 
Black Forest Games
Julkaisija: 
THQ Nordic
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja