Devotion / Arvostelut / pelaaja.fi

Devotion

6.06.2021 // Kirjoittanut: Jason Ward
0

Devotion-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2021 numerossa 222. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Sananen rakkaudesta

Pienen taiwanilaisstudion julkaisema Devotion joutui huonon pilan johdosta Kiinan hallituksen ja maata ravistelevan hurmoksellisen nationalismin hampaisiin, mistä johtuen peli on loistanut poissaolollaan myös kaikista länsimaisista latauspalveluista jo yli vuoden ajan. Red Candle Games -pelistudio jaksoi kuitenkin pusertaa hengentuotteensa myyntilogistiikan kuntoon ja sai vihdoin julkaistua teoksensa oman nettikauppansa kautta tänä vuonna. Kulttuuriteko ei ole ainoastaan taiwanilaisen peliteollisuuden eduksi, vaan kaiken pelaavan kansan onni – Devotion on nimittäin yksi parhaita tarinavetoisia seikkailupelejä yli vuosikymmeneen.

Pelaaja omaksuu urallaan suvantoon ajautuneen käsikirjoittaja Feng Yun roolin. Hän asuu pienessä kerrostaloasunnossa Taipeissa yhdessä vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa. Devotionin tapahtumat alkavat, kun Feng Yu kuuntelee vaimonsa keittiöstä kantautuvia mietteitä lapsitähden uraputkessa sinnittelevän tyttärensä elämästä, kun yhtäkkiä värit peseytyvät maailman ympäriltä ja silmissä pimenee. Kun Feng Yu havahtuu, hän istuu edelleen samalla sohvalla saman television edessä, mutta mikään ei ole ennallaan.

Devotion-arvostelu

Tämän enempää en tohdi Devotionin tarinasta paljastaa, sillä ravisteleva, sydänalan syvimpiin sopukoihin kurottava katkeransuloinen tarina ansaitsee tulla koetuksi kokonaisvaltaisesti vailla juonipaljastuksia. Tämän arvostelijan annostelusuositus onkin, että Devotion tarjoillaan aisteille niin raakana kuin mahdollista, minimiin supistetulla annoksella ennakkoon nautittua kuva- tai videomateriaalin lantrinkia. Kiittäkää minua myöhemmin.

Kompaktin hahmogallerian ohella Devotionin keskeisin hahmo on perheen pieni kerrostalokoti, joka näyttelee näennäisesti vaatimattomia raamejaan moninkertaisesti suurempaa roolia. Valtaosa pelin tapahtumista koetaan muutaman huoneen kokoisen asunnon ja sitä kehystävän rappukäytävän klaustrofobisissa ympäristöissä, mutta ensisilmäyksellä suppea tila elää, hengittää ja muuttaa toistuvasti muotoaan yliluonnollisten tapahtumien vallatessa valokeilan.

Devotion-arvostelu

Pelillisesti Devotion tottelee yksinkertaisen seikkailupelin lainalaisuuksia. Feng Yun silmin koetut pelitapahtumat etenevät sitä mukaa, kun pelaaja ratkoo höyhenenkevyitä pulmia kiikuttaen erilaisia esineitä paikasta toiseen. Mekaanisesti kyseessä on perin yksinkertainen, johdonmukainen ja vaivattomasti läpäistävä peli, mutta Devotion ei yritäkään haastaa pelaajaa hoksottimien tai reaktionopeuden saralla. Teos tähtää hapuilematta ja haparoimatta pelaajan tunteisiin. Kaikki pelaajan näkemä, tekemä ja aikaansaama palvelee yhtä suurta mestaria: käsikirjoitusta.

Puitteiltaan Devotion on yksi vaikuttavimmista kokemuksista pitkään aikaan. Vähäeleisen nerokkaat ja teknisesti säväyttävät visuaaliset koukut saavat pelaajan epäröimään jokaista askeltaan alati syvemmäksi surrealismin kaninkoloksi urautuvassa asunnossa, jonka pinta-ala luo nahkansa kerta toisensa jälkeen pelaajan silmien edessä. Kaiken taustalla kasvaa hetki hetkeltä kuristavammaksi kiristyvä tunne siitä, että Feng Yu ei ole asunnossa yksin.

Devotionia on yleisesti kutsuttu kauhupeliksi, mutta nimike on tässä tapauksessa melkoisen harhaanjohtava. Vaikka peli yrittää (ja onnistuu) säikyttelemään pelaajaa muutaman kerran vaikuttavalla kuvakerronnallaan, kyseessä on ennemmin yliluonnollinen trilleri kuin sängyn alla luuraavilla hirviöillä pelotteleva kauhukokemus. Devotion ei kuitenkaan sovi heikkohermoisille, sillä pelin läpitunkevan painostava ja painajaismainen tunnelma on paikoin hengästyttävää koettavaa.

Devotion-arvostelu

Jännite herpaantuu vain kerran pelin viimeisellä kolmanneksella, kun aiemmin etäällä vaaninut, ennemminkin tarkkailevalta voimalta tuntunut yliluonnollinen uhka konkretisoidaan pelaajalle typerryttävällä tavalla. Äkkikuolemilla kruunattu ajojahti asuntokompleksin ränsistyneitä käytäviä pitkin taantuu tympeäksi juoksukilpailuksi, joka päästää tarpeettoman paljon höyryä pelin painekattilasta ennen Devotionin säväyttävää loppusuoraa.

Mainittu kauneusvirhe on kuitenkin vain pieni kompastuskivi Devotionin henkeäsalpaavan, kerronnaltaan omalaatuisen ja käänteiltään ikimuistoisen matkan varrella. Taival tulee päätökseensä jo muutaman pelitunnin jälkeen, mutta riipaisevan kertomuksen jättämät jäljet jäävät korventamaan sielunmaisemaa pitkäksi aikaa lopputekstien rullattua ruudun uumeniin.

Devotion on kärkevä osoitus siitä, mitä on mahdollista saada aikaan, kun kehittäjät eivät aseta teokselleen omaa mielikuvitustaan suppeampia raameja. Devotionissa tekniikka on valjastettu kerronnan työkaluksi niin mestarillisella tavalla, että kyseessä on yksi vuoden tärkeimmistä julkaisuista – vaikkakin saapuu läntiselle pallonpuoliskolle yli kaksi vuotta myöhässä.

9/10

Kehittäjä: 
Red Candle Games
Julkaisija: 
Red Candle Games
Peligenre: 
Seikkailu, pulmanratkonta
Julkaisualustat: 
Apple OSX, Microsoft Windows

Nostoja