Dr. Kawashima’s Brain Training for Switch / Arvostelut / pelaaja.fi

Dr. Kawashima’s Brain Training for Switch

7.03.2020 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Kaali uuteen uskoon

Nintendon moninaiset minipelikokoelmat ovat toki tuttuja myös suuremmalle yleisölle, mutta niistäkin vain harva pyrkii myyntipuheensa mukaan kuntouttamaan pelaajansa aivoja. Alun perin DS- ja 3DS-käsikonsoleilla nähdyt Dr. Kawashima’s Brain Training -sarjan pelit hyödynsivät kosketusnäytöllisiä laitteita kokonaisvaltaisesti, joten sarjan siirtyminen Switchille lienee itsestään selvä liike. Tuoreen Switch-version mukana tulee tarpeellinen kosketuskynä, ja koko paketti kustantaa vain noin puolet normaalihintaisesta pelistä.

Dr. Kawashima’s Brain Training for Nintendo Switch verhoaa leikkimieliseen kisailuun ja itsensä voittamiseen viisauden siemenen. Jokainen voi pyrkiä aktivoimaan aivojaan monin tavoin arkisessa elämässä esimerkiksi ratkaisemalla sarjan helppoja matemaattisia pulmia, lukemalla ääneen tai harjoittamalla lähimuistiaan. Joka päivä tulisi harjoitella edes hiukan ja sitten haastaa itsensä aivojen iän mittaukseen, jonka perusteella pelaaja näkee, kuinka huonossa kunnossa omat aivonipukat ovatkaan.

Dr. Kawashima’s Brain Training for Switch -arvostelu

Henkilökohtaisesti kuitenkin korostaisin aivojumppaan käytettävien tehtävien olevan ainakin yhtä suureksi osaksi eri mekaniikkojen oppimista kuin kuormitetun aivolohkon kuntouttamista. Tämä näkyy erityisesti kahden pelaajan välisissä minipelimittelöissä, jotka ovat täysin oma pelimuotonsa rehdin harjoittelun lomassa. Esineiden laskemiseen ja tarkkaavaisuuteen perustuvat moninpelit on nopeasti nähty mutta tervetullut lisä edulliseen peliin.

Minipelien seassa on pari erinomaista uutta oivallusta. Samanaikaisesti tehtävä aitajuoksijan ohjaaminen ja isoimman numeron etsiminen sekä klassisten pianokappaleiden tapailu virtuaalisella näppäimistöllä kuuluvat ehdottomiin suosikkeihin. Harjoitusten seasta löytyy myös rauhalliseen tahtiin tehtäviä sudokuja sekä Dr. Mariosta lainattu Germ Buster -peli, joita molempia ratkoo mielellään kiireisen päivän päätteeksi. Minipelejä on kuitenkin harmittavan vähän, vain 12 kappaletta, joten uudet haasteet loppuvat nopeasti.

Dr. Kawashima’s Brain Training for Switch

Suurin osa perusmallin harjoituksista tehdään kynän avulla ja pitämällä Switchiä pystyasennossa. Tablettimainen ote ja kynän käyttö tuntuvat luonnollisilta, eikä yksinkertaisten minipelien eli ”harjoitusten” toteutus Switchillä voisi audiovisuaalisesti olla juuri osuvampaa. Tarinan kääntöpuolena ovat valitettavat tekniset kömpelyydet.

Daily Training -osion keskeisiin harjoituksiin kuuluvat laskutoimitusten ratkominen mahdollisimman nopeasti ilman virheitä ja saman luvun vähentäminen toisesta luvusta, kunnes vähennettävää ei jää. Nämä minipelit kärsivät kummallisesta ongelmasta, jossa kirjoitettu numero viisi tulkitaan usein väärin. Asetuksista voi muuttaa oman vitosen kirjoitustyylin joko yhden viivan tai kahden viivan eli ns. hattutekniikan mukaiseksi, mutta molemmat vaihtoehdot tuntuvat toimivan yhtä arvaamattomasti.

Dr. Kawashima’s Brain Training for Switch

Kivi, sakset ja paperi -pelin ja sormin näytettävien laskutoimitusten havaitsemiseen käytettävä infrapuna heittää sekin kapuloita rattaisiin osalla pelaajista. Varsinkin pienemmillä käsillä operoivien aivojumppaajien harjoitukset menivät usein pieleen infrapunasensorin virheellisten lukemien perusteella.

Tohtori Kawashiman oppeja miltei kaksi viikkoa seuranneena sain päivittäisiltä aivojumppaistunnoiltani hetken keskittymistä ja meditatiivista rauhoittumista. Pienten teknisten lapsustenkin kanssa aivojen jumppaamisesta tuli osa rutiinia, ja omien tulosten seuraaminen pani miettimään myös pelin ulkopuolista harjoittelua. Luen useammin ääneen lapselleni, pyrin laskemaan hieman vaikeampia matemaattisia pulmia päässäni, ja rämpyttelen kitaraa useammin, sillä sekin stimuloi aivoja paikasta, joka on liian usein vailla hommia.

6/10

Kehittäjä: 
Nintendo EPD
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Pulma
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3