Eastward / Arvostelut / pelaaja.fi

Eastward

3.12.2021 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0

Eastward-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun numerossa 227. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Lähde itään, nuori mainari

Se alkoi niin kuin mullistukset yleensä, heräämällä uuteen ja kaivostyön täyteiseen aamuun. Elämä maanalaisessa Potcrock Islessa on verkkaista ja pitkälti muuttumatonta, mutta se on elämää. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun vaitonainen ja voimakas John seuraa suojattiaan, iloluontoista ja mystisissä merkeissä hänen elämäänsä ilmestynyttä Samia Potcrockin pimeistä luolista maan pinnalle auringonvaloon. Pinnalle menemisestä rangaistaan menolipulla dramaattisesti nimettyyn Charon-junaan, jonka kyytiin kaikki karkotetut on perinteisesti patistettu.

Jos kiinalaisen Pixpil-studion esikoispeli Eastward pitäisi tiivistää yhteen adjektiiviin, se olisi hurmaava. Maailmanloppu on tullut ja jättänyt jälkeensä kaiken syövän, mystisen miasman. Ihmiset ovat sopeutuneet ja jälleenrakentaneet, ja elämä on asettunut uusille uomille. Peli ottaa aikansa maanalaisessa ja opetusalueena palvelevassa Potcrock Islen kylässä, mikä tekee junaan nousemisesta ja pinnalle saapumisesta vieläkin järisyttävämmän kokemuksen. Yhtäkkiä niin John, Sam kuin pelaajakin ovat maailmassa, jossa auringonvalo siivilöityy puiden latvojen läpi ja ympärillä on muitakin eläviä olentoja kuin tutuksi tulleet kyläläiset. Vaikka pelaajan pääasiallinen avatar on jäyhä ja hiljainen John, samaistuin Potcrockista lähtiessäni enemmän Samiin, joka vietti junamatkan likistämällä kasvonsa lasiin ja huutamalla riemastuneesti, kun näkyviin tuli ensimmäinen kaistale sinistä taivasta. Eastward tuntuikin parhaimmillaan jaetulta tutkimusmatkalta minun ja pelaajahahmojen kesken.

Eastward-arvostelu

Tutkimusmatkan tuntua tukee se, kuinka kaunis pelin pikseligrafiikkamaailma on. Värimaailmassa ja yleisessä ilmeessä on jotain retroa ja nostalgista ilman, että ne tuntuisivat vanhanaikaiselta. Kun sekaan kippaa vielä postapokalyptisen maailman eriskummalliset asukkaat, EarthBound-viisari alkaa värähdellä miellyttävästi. Keskeisemmätkin hahmot jäivät kuitenkin paikoin hieman ohuiksi, sillä kun kaikki ovat outoja, kukaan ei varsinaisesti erotu joukosta.

Eastward muodostuu vaelteluosuuksista sekä taisteluun ja ongelmanratkaisuun painottavista luolastoista. Vaeltelussa pysytään kohtuullisen tiiviisti Johnin puikoissa, mutta luolastoissa pelaaja pääsee vaihtamaan hahmojen välillä melko vapaasti. Kummankin hahmon erikoiskykyjä käytetään mukavan monipuolisesti sekä taistelussa että pulmissa. John lyö lujaa ja mainarina hallitsee räjähteiden käytön, kun taas Samilla on kineettisiä kykyjä. Välillä peli erottaa kaksikon eri reiteille, ja pelaajan on venkslattava niiden välillä avatakseen väylän kummallekin.

Eastward-arvostelu

Pulmat eivät ole erityisen vaikeita, mutta ne pysyvät tuoreina ja hauskoina, olkoonkin että peli pitää ajastetuista pähkinöistä vähän turhankin paljon. Parhaimmillaan ongelmat edellyttävät sekä Johnin että Samin kykyjen hyödyntämistä yhdessä. Vaikka niissäkin suurimman haasteen tarjoaa lähinnä ajoitus, niistä myös saa luolastojen parhaat onnistumiskokemukset.

Pelaamista suositellaan ohjaimella, mutta myös hiirellä ja näppäimistöllä tahkoaminen onnistuu. Kuitenkin erityisesti luolastoissa ohjaus tuntuu huomattavasti miellyttävämmältä kapulalla pelattuna. Lisäksi Steam-versio ei antanut ainakaan arvostelun kirjoitushetkellä sitoa toimintoja hiiren ylimääräisiin nappuloihin, mikä tuntuu vuonna 2021 retrolta sillä nihkeämmällä tavalla.

8/10

Kehittäjä: 
Pixpil
Julkaisija: 
Chucklefish
Peligenre: 
Seikkailu, Pulma
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Seksi