Evil Genius 2: World Domination / Arvostelut / pelaaja.fi

Evil Genius 2: World Domination

9.06.2021 // Kirjoittanut: Petri Pohjonen
0

Evil Genius 2: World Domination -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2021 numerossa 222. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Hänen ilkeytensä salaisessa palveluksessa

Oletko haaveillut superrikollisen urasta? Kannustatko James Bond -elokuvia katsellessasi aina pahista? Siinä tapauksessa Evil Genius 2 on peli juuri sinulle, sillä pelihahmona on ilkeä nero, jonka tavoitteena on rakentaa tuomiopäivän ase ja valloittaa maailma. Matka ei kuitenkaan ole helppo, sillä oikeuden puolustajat yrittävät estää tämän monin tavoin.

Pelin alussa valitaan yksi neljästä superrikollisesta, joista jokaisella on omat erikoiskykynsä. Tämän jälkeen aletaan rakentaa päämajaa yhdelle kolmesta vaihtoehtoisesta paratiisisaaresta. Varsinainen tukikohdan rakentelu muistuttaa kovasti klassikkopeli Dungeon Keeperia, sillä pelaaja antaa käskyn louhia uusia huoneita ja rakentaa laitteita, minkä jälkeen kätyrit hoitavat homman itsestään. Niitä ei voi käskyttää suoraan, mikä johtaa välillä turhauttaviin tilanteisiin, koska eri toimintoja ei voi priorisoida tärkeysjärjestykseen.

Evil Genius 2: World Domination -arvostelu

Tukikohdan rakentelussa täytyy huomioida monta asiaa. Kätyrit esimerkiksi tarvitsevat lepo- ja ruokailupaikan, tiedemiehet laboratorion ja laitteita sekä raha oman holvinsa. Käskyläisten mielialaa täytyy pitää silmällä, sillä tyytymätön alainen on laiska alainen. Viihdehuoneiksi puetut uudelleenkoulutusalueet onneksi korjaavat moraaliongelmat. Julkisivusta kannattaa huolehtia pystyttämällä saarelle kasino, joka hämää liian uteliaita agentteja.

Tukikohta tarvitsee tietysti virtaa toimiakseen, mutta tämä yksityiskohta on pelissä pahasti epätasapainossa. Generaattorit tuottavat naurettavan vähän sähköä, minkä vuoksi niitä saa olla jatkuvasti rakentamassa lisää. Ne myös houkuttelevat sabotöörejä kuin hunaja kärpäsiä, minkä vuoksi virta on usein poikki tuhoutuneen generaattorin vuoksi.

Tukikohdan puolustamiseksi pitää kouluttaa turvamiehiä ja rakentaa ovelia ansoja, kuten tappajamehiläisten pesiä tai seinästä ponnahtavia nyrkkeilyhansikkaita. Yksittäinen ansa ei riitä pysäyttämään määrätietoista agenttia, mutta ketjutettuna ne tekevät suorastaan ihmeitä. Ansojen rakentelu on hauskaa puuhaa ja tuo peliin kevyitä tornipuolustuselementtejä.

Evil Genius 2: World Domination -arvostelu

Rakentelun ohella maailmankartta on pelin tärkein mekaniikka. Kartalla lähetetään kätyreitä suorittamaan juonia, jotka tuottavat rahaa superrikollisen holviin. Juonet kuitenkin kasvattavat myös agenttijärjestöjen kiinnostusta, jonka ylittäessä kriittisen pisteen ne lähettävät saarelle pelätyn superagentin. Kiinnostusta voi onneksi laskea tarpeen vaatiessa tehtävään soveltuvilla juonilla.

Maailmankartan idea on hauska, mutta se on myös pelin suurin heikkous, sillä juonissa ei ole mitään vuorovaikutusta. Niihin joko on tai ei ole resursseja, ja alun jälkeen ne etenevät itsestään. Juonet ja rakentelu myös syövät paljon rahaa, minkä vuoksi peli muuttuu liian usein pelkäksi odotteluksi. Uudet kätyrit kertyvät hitaasti, ja juonista saatu kulta ropisee tilille tipoittain. Rahasta on jatkuvasti puutetta, vaikka pelaisi miten fiksusti. Tarina- ja vapaaehtoistehtävät helpottavat resurssipulaa paikoin mutta eivät tarpeeksi usein.

Evil Genius 2:ssa on potentiaalia. Hauskan graafisen tyylinsä ja huumorinsa ansiosta se vetoaa varmasti kaikkiin, joiden sydämessä asuu pieni superrikollinen, mutta varsinaisessa pelissä on valitettavan isoja ongelmia. Tukikohdan ja ansojen rakentelu on hauskaa, mutta liian usein pelaaminen on pelkkää odottelua. Osa ongelmista on helposti korjattavissa, mutta osa vaatisi perinpohjaisia muutoksia järjestelmiin. Toivottavasti Rebellion jaksaa päivittää peliään, sillä siitä voisi korjauksilla kehkeytyä vielä oikein laadukas tapaus.

6/10

Kehittäjä: 
Rebellion Developments
Julkaisija: 
Rebellion Developments
Peligenre: 
Strategia, Simulaatio
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows