F1 2021 / Arvostelut / pelaaja.fi

F1 2021

10.10.2021 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
0

F1 2021 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Käsikirjoituksen mukaan

F1 2021 on eräänlaisessa risteyskohdassa, sillä sprinttikisoja kokeillaan, EA hankki Codemastersin talliinsa, korona sekoittaa kisakalenteria edelleen ja ensi vuonna tulevat odotetut uudet autot. Pelisarja taasen kulkee oman käsikirjoituksensa mukaan vuodesta seuraavaan.

Ehkä yllättävintä F1 2021:ssä on, että Codemasters ei ole reagoinut pandemian tuomaan epävarmuuteen vieläkään, joten pelissä kisasarja on todellisessa koronakuplassa. Kauden ajojärjestyksessä ja ratavalikoimassa kummittelevat vanhat suunnitelmat, ja toisaalta jo toista vuotta mukana olleet lisäradat tulevat vasta myöhemmin päivityksenä.

Varsinaisia uudistuksiakin on toki tehty. Perinteistä uratilaa voi nyt ajaa kaksinpelinä verkossa, ja kauden perustaja voi vaihtaa kaveria kesken kauden. Valittavana on ”ikuiset tallikaverit” -tilan lisäksi todellinen HamiltonVerstappen-asetelma, jossa kuskit kisaavat sopimuksista tasaväkisesti toisiaan vastaan. Yksinpelaajilla on myös mahdollisuus aloittaa kausi oikean F1-kauden kohdasta, eli Codemasters päivittää kisatulokset peliin.

F1 2021 -arvostelu

Oman kotisohvan kuljettajia on puolestaan muistettu Expert-pelitilalla, joka avaa lähes kaikki säännöt ja avusteet muokattaviksi. Viime vuonna esitelty My Team -manageritila on saanut sekin uusia puolia, sillä nyt peli tarjoilee (jälleen hiukan Motorsport Managerin hengessä) niin vai näin -dilemmoja, joita ratkomalla päätetään esimerkiksi kakkoskuljettajan asioista. Lisäksi auton kehittäminen ja harjoitussessioiden kehityspisteitä antavat simulaatiot on uusittu, joten auton kehitystyö tuntuu raikkaalta aiempiin vuosiin verrattuna.

Kauden 2021 iso juttu on uusi Braking Point -juonitila, jossa käydään läpi koko draaman kaari F2-mestaruuden ratkomisesta keskikastin F1-tallin pelastamiseen. Juonikampanjalla on tavoiteltu Netflixin suositun Taistelu paalupaikasta -dokudramatisoinnin henkeä, ja studion mukaan käsikirjoituksen takana ovat ammattilaiset. Jäykillä kisatavoitteilla ja saippuaoopperamaisilla välinäytöksillä kuljetettu tarina on kuitenkin arviolta 14-vuotiaan kynäilemä. Vain hetkellinen kurkistus sarjasta eläköityvän Casper Akkermanin maailmaan tuntuu tuovan jonkinlaista näkökulmaa lastentarhakiukuttelun keskellä. Braking Point käsittää kaudet 2019–2021, ja sen pelaaminen kaikkineen kestää viidestä kuuteen tuntia.

F1 2021 -arvostelu

Lisäksi tarjolla on joukko uusia moninpeliuudistuksia, uusittu vahinkomallinnus, uudet kuljettajaratingit ja kauden mukaan elävä Focus-keskittymisarvo. Muita mausteita ovat hatusta vedetyt tallien voimasuhteet sekä säteenseuranta pc:llä ja uuden polven konsoleilla uusintatilassa. EA:n vaikutus ei näy pelisarjassa vielä merkittävästi, mutta PitCoin-sälävaluutta on mukana mikromaksuja varten. My Team -tilaan voi halutessaan ottaa myös F1-legendakuljettajia mukaan, mikäli pelistä on ostanut tarpeeksi kattavan version. Uuden polven konsoleilla on käytössä myös kolmiulotteinen ääni, 120 fps:n tila ja PS5:llä mukautuvat liipaisimet, mutta pelata voi myös edellisen polven kaverien kanssa.

F1 2021 on jälleen parannettu painos jo muutenkin hyvästä F1-pelistä, mutta tänä vuonna pääpaino on ollut hiukan epäoleellisissa uudistuksissa. Sarja kulkee kuitenkin omaa tiekarttaansa selkeästi vuodesta seuraavaan, ja sarjan luova ohjaaja Lee Mather kertoikin, että EA:n ostopäätökseen vaikuttivat Codemastersin suunnitelmat myös tuleville vuosille. Siispä katse kohti ensi kauden autouudistusta.

8/10

Kehittäjä: 
Codemasters
Julkaisija: 
EA Sports
Peligenre: 
Kilpa-ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja