Factorio / Arvostelut / pelaaja.fi

Factorio

5.12.2020 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Factorio-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun 2020 numerossa 216. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Automaatioteknologian perusopinnot 20 eurolla

Factorio on äärimmäisen hämmentävä peli. Kuvauksen perusteella sen voisi kuvitella olevan osa automaatioteknologian perusopintoja, mutta tästä huolimatta se on vienyt jo parin viikon ajan kaiken vapaa-aikani ja myös suuren osan yöunistani.

Pelin keskipisteessä on insinööri, jonka avaruusraketti on syöksynyt enimmäkseen aution planeetan pinnalle. Pois ei pääse, ellei itse rakenna uutta rakettia, mikä on helpommin sanottu kuin tehty, kun ainoana työkaluna on pelkkä hakku.

Factorio-arvostelu

Tympeä käsityö on kuitenkin vain aloituspiste, sillä Factorio on peli tuotantolinjojen suunnittelusta ja optimoinnista sekä monimutkaisten automaattisten teollisuuskompleksien rakentamisesta. Pelatessa aukeava teknologiapuu tuo käyttöön kehittyneempiä ja nopeampia versioita raaka-aineiden louhintaan ja prosessointiin tarvittavista koneista, joiden tuotoksia pumpataan tehtaisiin jatkokehitystä varten.

Vähänkään kehittyneemmät laitteet vaativat useiden tuotantoketjujen yhdistämistä, joten tehdas paisuu kuin pullataikina. Jo muutaman tunnin jälkeen tuloksena on pienen kaupungin kokoinen liukuhihnojen, junaratojen ja robottien täyttämä kompleksi, joka on todennäköisesti suunniteltu aivan päin mäntyä.

Oppimiskäyrä onkin kohtalaisen jyrkkä mutta ei turhauttava, sillä vaikka tavoitteena on teoriassa laukaista alus avaruuteen, oikeasti tavoitteena on vain oppia uutta. Useiden tuntien mittainen opetusosio näyttää pelin mekaniikat ja hyvän suunnittelun perusteet, mutta sen jälkeen oppiminen jatkuu vielä kymmenien ellei satojen tuntien ajan itsenäisesti.

Factorio-arvostelu

Kaiken rakentamansa voi poimia takaisin taskuunsa ilman mitään rangaistuksia tai sakkoja, joten uudet yritykset eivät tunnu rankaisevilta eikä monen tunnin työn purkaminen epäonnistumiselta. On oleellinen osa peliä, että pelatessa oppii uutta, jota voi soveltaa paremman ja toimivamman tehtaan suunnitteluun yhä uudelleen.

On aivan selvää, että tällainen peli ei vetoa kaikkiin. Factoriosta nauttiminen edellyttääkin, että pystyy niin sanotusti itse keksimään hupinsa. Muutaman haastekentän ohella ohjattua tekemistä ei juurikaan ole, joten hupi täytyy repiä irti iteroinnista. Factorio on kuitenkin niin laadukas peli, että jokainen voi yllättäen huomata kuuluvansa tähän porukkaan. En olisi millään itsekään uskonut, että eeppisen liukuhihnaverkoston suunnittelu tai tuhansista paloista koostuvien tehtaiden kanssa nysväily voisi olla näin hauskaa puuhaa, mutta tässä sitä ollaan.

Jos ja kun Factorio-kärpänen puraisee, tekemistä on tarjolla valtavasti, sillä jo peruspelistä irtoaa kymmeniksi tunneiksi viihdettä. Erinomaisten modaustyökalujen ansiosta tarjolla on käytännössä koko pelin uusiksi pistäviä fanilaajennuksia, joiden parissa voi hukata lopunkin vapaa-aikansa.

9/10

Kehittäjä: 
Wube Software
Julkaisija: 
Wube Software
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows