Famicom Detective Club: The Missing Heir & The Girl Who Stands Behind / Arvostelut / pelaaja.fi

Famicom Detective Club: The Missing Heir & The Girl Who Stands Behind

9.07.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Famicom Detective Club: The Missing Heir & The Girl Who Stands Behind -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Ikä on vain numero

Nintendo on tehtaillut uusintajulkaisuja ja uusioversioita Switchille viime aikoina ahkerasti, mutta harva niistä on lähtökohdiltaan yhtä mielenkiintoinen kuin toukokuussa ilmestyneet Famicom Detective Club: The Missing Heir ja The Girl Who Stands Behind. 80-luvun lopulla Japanissa ilmestyneet ja murhamysteeriteemaiset visual novelit olivat aikoinaan merkittäviä lajityyppinsä edustajia ja kumpusivat vieläpä suoraan kuuluisan Metroid-kehittäjä Yoshio Sakamoton kynästä. Nyt pelit on saatu ensi kertaa länteen ulkoisesti ehostettuina, ja on suorastaan yllättävää, miten ihmeellisen ajattomilta ne yhä tuntuvat.

Kokoelmassa on tosiaan kaksi peliä, ja vaikka ne ovat mekaniikoiltaan ja ilmeeltään lähes identtiset, ne eroavat toisistaan täysin miljöönsä ja tunnelmansa suhteen. The Missing Heir on kertomus rikkaan suvun sisäisestä vehkeilystä ja muistuttaa hovimestareineen päivineen lähinnä Agatha Christie -mysteeriä. The Girl Who Stands Behind on puolestaan tyypillisen japanilainen kouluun sijoittuva kummitustarina. Viimeksi mainittu on teemoihinsa sopivasti hieman raflaavampi otteeltaan, mutta synkkiin sävyihin on sekoitettu myös huumoria.

Famicom Detective Club: The Missing Heir & The Girl Who Stands Behind -arvostelu

Tarinankerronta on kummassakin pelissä mainiota, ja juonet pitävät monine äkillisine käänteineen mielenkiintoa yllä hienosti, mutta varsinaiset pelimekaniikat ovat välillä lyödä kapuloita rattaisiin. Famicom Detective Club tuntuu pelillisesti Ace Attorney -sarjan prototyypiltä, vaikka piikkitukkainen lakimies teki debyyttinsä vasta vuosikymmen myöhemmin. Yläkulmassa kelluvan komentovalikon kautta kuulustellaan silminnäkijöitä ja epäiltyjä, matkustellaan paikasta toiseen ja vilautellaan raskauttavia todisteita tosipaikan tullen. Staattisia ympäristöjä pääsee lisäksi tutkimaan suurennuslasin mallista kursoria osoittelemalla.

Vaikka yhteneväisyydet Ace Attorneyyn tekevät Detective Clubista monille varmasti positiivisella tavalla tutun oloisen, sarjan pelit kärsivät samantyyppisistä ongelmista kuin seuraajansa. Vaikka pelaaja olisi kuinka hyvin kärryillä niiden käänteistä, valikoita päätyy helposti nuohoamaan systemaattisesti läpi vaihtoehto kerrallaan, kunnes sattumalta törmää juuri siihen yksittäiseen kysymykseen tai tavaraan, jota eteneminen sillä hetkellä vaatii. Myöhemmin julkaistussa The Girl Who Stands Behindissa yritetään johdatella pelaajaa selkeästi enemmän oikeille jäljille, mutta päätään saa silti hakata seinään enemmän kuin tarpeeksi. Helposti saattaa myös huoma- ”Osan kankeudesta voi hyvillä mielin kuitata pelien iällä, jota ei muuten tahdo muistaa, sillä uusioversio remontoi pelit lattiasta kattoon.” ta olevansa peliä muutaman askeleen edellä, mikä vasta tuskastuttavaa onkin.

Famicom Detective Club: The Missing Heir & The Girl Who Stands Behind -arvostelu

Osan kankeudesta voi kuitenkin hyvillä mielin kuitata pelien iällä, jota ei muuten tahdo muistaa, sillä uusioversio remontoi pelit lattiasta kattoon. Uudet, hädin tuskin animoidut mutta silti eläväiset grafiikat hivelevät silmiä, vaikka taiteilija tuntuukin välillä vaihtuvan kohtausten välillä. Olisin mielenkiinnolla ottanut vastaan mahdollisuuden vaihdella uuden ja vanhan ulkoasun välillä, mutta sellaista tarjotaan vain varsin korvamatoisalle taustaraidalle. Lisäksi pelit ovat täysin ääninäyteltyjä, mikä tekee kokemuksesta entistä elokuvamaisemman.

Pelit moderniin olomuotoonsa ehostanut Mages on tehnyt niin hyvää työtä, ettei niihin ilman minkäänlaisia ennakkotietoja tarttuva pelaaja voi millään aavistaa niiden olevan yli 30 vuotta vanhoja. Ajoittaisista turhautumisen hetkistä huolimatta ne ovat edelleen erinomaisia murhamysteereitä ja ansaitsevat ehdottomasti hetkensä parrasvaloissa myös lännessä. Kenties aika olisi kypsä jo jatko-osallekin?

8/10

Kehittäjä: 
Mages Inc.
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Seikkailu, Visual novel
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja