Fast & Furious Crossroads / Arvostelut / pelaaja.fi

Fast & Furious Crossroads

13.10.2020 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

Fast & Furious Crossroads -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun 2020 numerossa 214. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Aivot narikkaan: The Video Game

Ei ole kovinkaan kaukaa haettu ajatus, että dieselinkatkuisista Fast & Furious -leffoista saisi nerokkuutta hipovan ajopelin. On katukisoja autojen kera, virkavallan pakoilua autojen kera, hurjapäisiä ryöstökeikkoja autojen kera ja osa osalta älyvapaampaa toimintaa – autojen kera. Toisin sanoen jos Dom Torrettolle antaisi käteen palapelin, ratkaisu olisi sinkauttaa palaset paikoilleen polttamalla kumia niiden päällä. Kun vauhdin, vaarallisten tilanteiden ja turboahtimien pyhän kolminaisuuden pelisovitus annetaan tehtäväksi Project CARS -sarjasta tutun Slightly Mad Studiosin kaltaiselle pätevälle autopelistudiolle, käsillä on todellisen menestysreseptin ainekset. Harmi vain, että tällä kertaa Domin kärry törmää päistikkaan puuhun lehahtaen liekkeihin.

Fast & Furious Crossroads hakee monin tavoin hengenheimolaisuutta vanhan kaavan Need for Speed -ja Burnout-kaahailujen kanssa mutta jää yksinkertaisuudessaan väkisinkin jalkoihin. Mukavan suoraviivaisessa ja muutamassa illassa läpäistävässä tarinatilassa kaahataan tuhatta ja sataa sekä rytätään kisakuskeja, pillit vinkuen perässä seuraavia virkavallan edustajia ja kansainvälisiä teknoterroristeja, mutta kaikki on varsin pintapuolista. Siinä ei auta, että kaahailun kupeessa saatetaan kaapata juna, jahdata aseistettua ilmatyynyalusta ja moukaroida vihollisia perässä raahattavalla satelliitilla, kun toteutuksen osalta Crossroads on ollut Slightly Madin väelle intohimoprojektin sijaan leffasarjan ranskalaiset viivat täyttävä sivukeikka.

Fast & Furious Crossroads -arvostelu

Kampanjaa pelatessa herääkin ihmetys, onko pelin budjetti mennyt lähinnä Vin Dieselin, Michelle Rodriguezin ja Tyrese Gibsonin kaltaisten vakiokasvojen sekä uusiksi tulokkaiksi varsin nimekkäiden Soneque Martin-Greenin ja Peter Stormaren palkkioihin. Mikäli näin on, rahat takaisin ja äkkiä, sillä ö-mapista kaivetun dialogin ääninäyttely on hämmästyttävän kankeaa. Lisäksi autopeleihin hiottu pelimoottorikaan ei erityisemmin taivu luontevalta näyttäviin ihmishahmoihin, mikä tekee pökkelömäisistä välipätkistä jo hieman koomisiakin.

Crossroadsin kampanjassa ajotaitojen omaaminen on oikeastaan sivuseikka. Yleensä tehtävissä kaahataan kaasu pohjassa lievästi mutkittelevilla teillä kohti määränpääosoitinta, eikä seiniin osuminen tai varsinaiset esteetkään hirveämmin hidasta tahtia. Lukuisiin hyppyreihin ja elokuvamaisiin stuntteihin ehtii harvoin edes reagoimaan, joten monet hienoiksi hetkiksi suunnitellut pelitilanteet lipuvat usein sivu suun. Elokuvista tutut autot lähtevät liirtoon melkeinpä itsestään, eikä tarttumakoukun, etälamauttimien, hakkerointivälineiden ja ohjusten kaltaisten apuvälineiden käytössä tarvitse kuin lähinnä laukaista kohteeseen lukittautumisen jälkeen. Vaikka matkassa olisi useampi lennossa vaihdettava kuski ja auto, pelin vahvasti käsikirjoitetut tilanteet pitävät huolen, ettei omaa aivokapasiteettia tarvitse kuluttaa arvioidakseen, milloin olisi fiksua hypätä autosta toiseen.

Fast & Furious Crossroads -arvostelu

Suoraviivaisen yksinpelikampanjan ohella pelattavaa riittää lähinnä muutamia eri pelitiloja sisältävän verkkomoninpelin verran. Niissä on hieman enemmän pelaamisen makua, kun kolmesta sankarista, konnasta ja poliisista koostuvat tiimit ottavat mittaa toistensa kolaroimisen, satelliitin varastamisen tai vaikkapa jättimäisen tankin tuhoamisen tiimoilta. Pienissä erissä kaikki pelin ottelumuodot ovat ihan oivaa ajantappoa, kunhan linjoille ylipäätään ilmaantuu vaadittavat yhdeksän pelaajaa. Viikon aikana moinen onnistui illan otollisimpina peliaikoina vain jokusia kertoja – tuntienkin odottelun jälkeen. Kokemuksen karttuessa käyttöön kuitenkin avautuu kokemuspisteitä, autoja ja tarvikkeita, joilla voi saada yliotteen muista pelaajista.

Fast & Furious Crossroads ei ehkä ole erityisen hyvä, monipuolinen tai edes näyttävä peli, mutta ei aivan sen luokan kalkkunakaan, että se jäisi pilaamaan yöunia vuosiksi eteenpäin. Tarinakampanjassa on selkeistä epäkohdista huolimatta ohikiitäviä hetkiä, jolloin huomasin oikeasti nauttivani sen simppelistä ja elokuville uskollisesta aivot narikkaan -lähestymistavasta. Jos kehittäjät olisivat suhtautuneet kehitykseen yhtä suurella intohimolla kuin Dom motoristiperheeseensä, olisi Crossroads voinut olla ihan päteväkin toimintakaahailu.

3/10

Kehittäjä: 
Slightly Mad Studios
Julkaisija: 
Bandai Namco
Peligenre: 
Ajo, Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta