FIFA 20 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA 20

8.01.2020 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
1

Kepeää katufutista ja turhan tuttuja kuvioita

EA Sportsin FIFA-sarja on kuin verottaja: joka vuosi se saapuu, halusit tai et. Joskus mukana tulee iloisia yllätyksiä, mutta pääosin naamaa vetää vuosi vuodelta vain enemmän näkkärille. Aivan kuin verotus, myös FIFA-sarja tuntuu vuosi vuodelta enemmän siltä kuin sitä tehtäisiin jossain valtion virastossa. Rastit vaadittaviin ruutuihin, peli kauppaan ja vetämään henkeä ennen seuraavaa vuotta.

Tämän vuoden suuri juttu on muutaman edellisen osan viihdyttävän yksinpelitilan korvaava Volta-katufutis. EA julkisti uuden pelitilan kovalla ryminällä kesän aikana, ja FIFA Street -himoiset pelaajat tietenkin innostuivat välittömästi.

Uusi pelitila tuulettaa kyllä melkoisesti pelattavuutta tarjoamalla suljetuilla katukentillä pelattavia matseja kolmen, neljän ja viiden hengen joukkueille. Todella löperöllä tarinalla varustetun tarinatilan ohella Voltassa on runsaasti tekemistä oman tiimin kasaamisen ja kustomoinnin parissa. Tämä tietenkin tarkoittaa myös, että mukana on Volta-tilalle omistettu kauppa, jossa on arviolta miljardi erilaista puseroa, kampausta, lenkkaria ja muuta esinettä ostettavaksi.

Itse katufutis on hauskaa. Se on nopeatempoista ja asettaa enemmän painoarvoa yksilötaidolle kuin oikea jalkapallo. Samalla se on kuitenkin oudosti FIFA Streetin ylitseampuvan fantasiafutiksen ja realistisen katufutiksen välimaastossa, mikä tuntuu oudolta ratkaisulta. Kunpa sen sijaan olisi menty täysillä jompaankumpaan suuntaan, sillä nyt varsinkin uutta FIFA Streetia toivoneet pettyvät taatusti.

FIFA 20 -arvostelu

Noin muuten FIFA on yhä FIFA. Kentän puolella on taas tehty viilauksia, ja pelaajat tuntuvat liikkeessä painavammilta kuin aiemmin. Myös puolustusmalli on pistetty uusiksi, ja lisäksi tekoälyä on viritetty. Se ei enää auta ihmispelaajaa läheskään yhtä paljon kuin ennen, mikä tarkoittaa ainakin opetteluvaiheessa sitä, että vastapuolen pelaajat puhaltavat ohi ja ympäri molemmilta puolilta jatkuvasti. Olen silti varovasti sitä mieltä, että uudistus on toimiva ja tarpeellinen.

Oma ongelmani FIFA-sarjan kanssa on ollut jo usean vuoden ajan se, että sen tarjoama futis ei muistuta jalkapalloa kuin satunnaisesti ja vahingossa. Pelaajat vetelevät surutta kantapääkikkoja omalla rankkarialueella, liimautuvat toisiinsa pallontavoittelutilanteissa ja ovat muutenkin niin kovin konemaisia. Kaikki tekoälyn joukkueet pelaavat myös prikulleen samanlaista peliä, olipa vastassa jokin nelosdivarin ihme tai FC Barcelona. Pelaajien taidot ja taktiset muodostelmat kyllä vaihtuvat mutta pelityyli ei.

Samaan aikaan audiovisuaaliseen toteutukseen panostetaan vuosi vuodelta valtavasti ja ihailtavasti. Kyllä tunnelma kohoaa, kun voi Manchester Unitedin matsissa kuulla oikeita kannatusbiisejä tai kun Borussia Dortmundin kotiottelut alkavat aivan oikean näköisillä ja koko katsomon täyttävillä tifoilla. EA Sportsin tyypit selvästi rakastavat jalkapalloa, mutta minkäs teet, kun peli täytyy puskea ulos kerran vuodessa, satoi tai paistoi.

Vuosi vuodelta on aina vain selvempää, että FIFA-sarja ei ole enää minua varten. Haluaisin laadukasta ja realistista jalkapalloa sekä mielekästä yksinpelisisältöä, mutta FIFA taas haluaisi minun sijoittavan eläkkeeni veikeisiin yllätysmekaniikkoihin. Ultimate Teamista ja moninpelistä pitävät saanevat varmasti taas vuodeksi viihdettä, mutta jos ei kuulu siihen porukkaan, FIFA 20 tuntuu melkoiselta väliinputoajalta – taas kerran.

6/10

Kehittäjä: 
EA Sports
Julkaisija: 
EA
Peligenre: 
Urheilu, Jalkapallo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Kommentit

Käyttäjän Hitman 47 kuva
Hitman 47

Ihan kiva peli 6+

Nostoja