FIFA 21 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA 21

7.12.2020 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

FIFA 21 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun 2020 numerossa 216. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Uusi vuosi, vanhat ongelmat

Jalkapallo on hieno mutta välillä hieman turhauttava laji, kuten jokainen vaikkapa Manchester Unitedia tai Huuhkajia kannattava voi vahvistaa. Mutta vaikka oikeilla kentillä sähellettäisiin miten paljon tahansa, turhautuminen ei nouse samalle tasolle kuin FIFA 21:n parissa. Se tuntuu hyvin voimakkaasti puoliväkisin tehdyltä vuosipäivitykseltä, jolle ei oikeasti olisi ollut suurtakaan tarvetta, sillä valtaosan uusista ominaisuuksista olisi voinut ihan hyvin lisätä päivityksinä viime vuoden peliin.

Mukana on toki ihan uusiakin juttuja, kuten entistä paremmat treenausmahdollisuudet uratilassa, yhteistyötilan ja oman stadionin kustomoinnin lisääminen FUT-pelitilaan ja parin tunnin mittainen tarina Volta-katufutistilassa.

Sinänsä kivat uudistukset eivät kuitenkaan paina vaakakupissa hirveästi, koska tärkein eli itse pelikokemus alkaa natista jo hyvin pahasti liitoksistaan. Kehitystiimi on selvästi käyttänyt rajallisen (ja koronan entisestään rajoittaman) kehitysaikansa hyökkäyspelin hiomiseen, sillä uusien ominaisuuksien listalla on uusia jalkakikkoja ja läpijuoksua aloittavien tiimikavereiden tarkempi ohjaaminen. Samalla puolustuspää on jäänyt vailla huomiota, joten puolustaminen on vielä aiempaa hankalampaa ja ärsyttävämpää sähellystä. Ei hyvä.

Valitettavaa riittää useilla osa-alueilla. Tekoälyn ohjaamat tiimikaverit eivät ymmärrä edes puolustuksen alkeita, joten jos pelaaja ei ole itse paimentamassa niitä jatkuvasti, hyökkääjät kirjaimellisesti kävelevät puolustuksen läpi. Myös maalivahtien tekoäly tuntuu olevan miltei rikki, sillä ne päästävät läpi jatkuvasti aivan uskomattoman helppoja vetoja, kimmottelevat palloja minne sattuu ja ovat muutenkin kunnon koronakunnossa.

FIFA 21 -arvostelu

Mukana on myös todellisia outouksia. FIFA 21 tuntuu irtopallotilanteissa päättävän ennakkoon, kuka pallon tulee saamaan. On uskomattoman turhauttavaa katsella, miten taklauksen jälkeen pallo vierii vieressä hitaasti katsovan kaverin ohi ja suoraan parin metrin päässä odottavan vastustajan jalkaan. Asialle ei voi itsekään tehdä oikein mitään, koska myöskään ohjauksessa olevan pelaajan valinta ei toimi erityisen luotettavasti.

On kaikkien onni, että arvostelulle on tilaa vain sivu, sillä muuten edessä olisi todellinen avautumiseepos. Tiivistetään ongelma näin: FIFA 21:n pelaaminen ei ole usein kovinkaan hauskaa. Aivan liian usein se on suorastaan turhauttavaa, ärsyttävää ja hämmentävää.

Lähimmäs positiivista pelikokemusta päästään, jos istuu samalla sohvalla kaverin kanssa. Tällöin ei ehkä harmita niin paljon, että miltei kaikki pelit päättyvät koomisiin 6–5-lukemiin, eikä tee mieli heittää ohjainta läpi ikkunasta, koska tekoälyn huijaaminen alkaa olla jo niin läpinäkyvää.

Rehellisesti ottaen pitkälti saman kokemuksen saa myös FIFA 20:ssä. Uuden osan uudistukset eivät pääse lähellekään sitä tasoa, että 60 euron hinta tuntuisi järkevältä. Laastarit eivät enää riitä, vaan FIFA-sarja kaipaisi taas täysin uutta alkua uudella pelimoottorilla.

5/10

Kehittäjä: 
EA Canada
Julkaisija: 
EA Sports
Peligenre: 
Urheilu, Jalkapallo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Pelin sisäiset ostokset

Nostoja