FIFA 22 / Arvostelut / pelaaja.fi

FIFA 22

7.12.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

FIFA 22 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun numerossa 227. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Uusi sukupolvi ei tuonut uutta alkua

FIFA-pelisarja on vuosien varrella ajautunut eräänlaiseen kilpavarustelutilanteeseen sarjan tosifanien kanssa. Kun uusi peli julkaistaan, pelaajat keksivät sen pelimoottorin parhaat maalikikat ja hyödyntävät niitä sitten täysin voimin pelisarjan ja EA:n taloutta pönkittävässä Ultimate Team -pelitilassa. Seuraavan vuoden peli pyrkii paikkaamaan pelaajien löytämät aukot – ja tanssi jatkuu.

Tämä on homman nimi myös tänä vuonna, sillä FIFA 22:n uudistukset ovat taas enimmäkseen kohtalaisen pieniä ja tähdätty lasermaisella fokuksella siihen pelaajaryhmään, joka pelaa sarjan pelejä kuin työkseen. Me muut saamme pärjätä pöydältä putoilevilla murusilla, joten mitään merkittäviä parannuksia esimerkiksi uratilaan tai muihin yksinpelitiloihin ei ole taaskaan tarjolla.

FIFA 22 -arvostelu

Suurin muutos ja uudistus toki hyödyttää kaikkia pelaajia, sillä Hypermotionin nimellä kulkeva animaatiouudistus saa koko pelin ainakin näyttämään liikkeessä aiempaa sujuvammalta. Kehittäjät panivat oikeat jalkapalloilijat hikoilemaan ja nauhoittivat usean ottelun verran liikedataa, joka syötettiin sitten tekoälylle. Tuloksena on uusia animaatioita, jotka kieltämättä näyttävät todella hyviltä ja eläviltä. Niitä ei tosin jostain syystä nähdä edellisen sukupolven konsoleilla.

Itse peliin uudistus ei vaikuta, joten on edelleen ihan rutiininomaista nähdä, että joku yrittää keskikentällä pistää maalivahdin avausta eteenpäin hirveällä saksipotkulla – juuri niin kuin oikeissa matseissa ei ikinä tapahdu. Tässä onkin kenties FIFA 22:n suurin ongelma, sillä sarja muistuttaa tässä vaiheessa yleiseltä rytmiltään kovin vähän oikeaa jalkapalloa. Oikeat matsit ovat enimmäkseen vääntöä keskialueella, pallon siirtelyä pelaajalta toiselle ja tilanteiden hakemista. Tätä on yritetty tavoitella tukkimalla viime vuoden tehokkaimpia kikkoja, ja tavoitteena on ollut, ettei pelaaminen olisi enää pelkkää läpisyöttöjen hakemista. Tavoitteet ja todellisuus ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

Käytännössä läpisyöttöjen viljely on nyt aiempaa hankalampaa, koska tekoäly katkoo syöttöjä konemaisen tehokkaasti. Valtaosa maaleista tehdään yhä edelleen läpiajoista, koska muut tavat ovat edelleen kovin epäluotettavia. Nyt maaleja vain tehdään vähemmän. Siinä auttaa myös uudistettu maalivahtien tekoäly, joka on selvästi koodattu olemaan parhaimmillaan nimenomaan yksi yhtä vastaan -tilanteissa, jälleen konemaisen ylitehokkaasti.

FIFA 22 -arvostelu

Virtahepo olohuoneessa on tietenkin mainittu Ultimate Team -pelitila, jonka ehdoilla koko sarjaa tunnutaan pyörittävän. Syy on ihan ymmärrettävä, sillä sen tuottamat rahamäärät ovat tähtitieteellisiä. Uudistuksia on taas runsaasti, mutta perusmeno ei vieläkään muutu, sillä homman nimi on raha. Parempia pelaajia saa käytännössä vain ostamalla, ja ilman parempia pelaajia on turha haaveilla pääsevänsä mutasarjasta eteenpäin, kovemmista liigoista ja turnauksista puhumattakaan.

FIFA 22 tuntuu parin viikon pelailun jälkeen hukatulta tilaisuudelta. Uuden sukupolven versiot ovat selkeästi erillään vanhojen konsolien ja pc:n versioista ominaisuuksiensa osalta, joten olisi ollut kiva, jos juhlan kunniaksi olisi tehty peliin perusteellisempia muutoksia. Täysin puhtaalta pöydältä aloittaminen on tietenkin epärealistinen odote näillä kehitysajoilla, mutta FIFA 22 tuntuu enimmäkseen grafiikkapäivitykseltä, jonka pelillisistä muutoksista valtaosan olisi voinut lisätä viime vuoden peliin tekoälyä säätelemällä.

Lopputulos ei siis ole niinkään parempi tai huonompi kuin viime vuoden FIFA, vaan pikemminkin tuntumaltaan hieman erilainen.

6/10

Kehittäjä: 
EA Vancouver
Julkaisija: 
EA Sports
Peligenre: 
Urheilu, Jalkapallo
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Pelin sisäiset ostokset