Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition / Arvostelut / pelaaja.fi

Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition

20.11.2020 // Kirjoittanut: Teo Scheepstra
0

Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2020 numerossa 215. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Yksinäisen karavaanarin matka

Alkuperäinen Final Fantasy Crystal Chronicles oli varsin mukava yhteistyöseikkailu. Final Fantasy -sarjaa määrittäneet eeppinen tarina ja laajasti tutkittavissa oleva pelimaailma puuttuivat, mutta tilalla oli kevyempi ja huolettomampi matka, jonka pystyi kokemaan yhdessä ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Ehostettu Remastered Edition kuulostikin alkuun varsin hyvältä, sillä siihen luvattiin ehostettua grafiikkaa ja alustojen välistä verkkomoninpeliä. Harmillisesti lopputulos menee kuitenkin ohi maalin.

Alkuperäistä peliä tuntemattomille kerrottakoon, että Crystal Chroniclesissa pelaaja on osa karavaania, joka kiertää ympäri pelimaailmaa etsimässä mirhapuita. Puiden tiputtamilla pisaroilla täytetään maljaa, jonka sisältö kipataan pelihahmon kotikylää suojelevan kristallin päälle. Kristallit suojaavat pelimaailman asutuskeskuksia hirviöiltä, ja mirhan avulla ne säilyttävät voimansa. Peli koostuu pääasiassa mirhapuiden luokse kahlaamisesta hirviöiden kansoittamien luolastojen läpi.

Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition -arvostelu

Kristallikaravaanin matka olisi tarkoitus jakaa pelikavereiden kanssa, mutta uudessa versiossa touhu käy kovin yksinäiseksi. Isoin ongelma on paikallisen moninpelin poistaminen kokonaan. Jos ei halua pelata verkossa, ainoa kumppani on moogle-apuri Mog, jonka vastuulle voi antaa kristallimaljan kantamisen. Kun pelaaja kantaa maljaa itse, hän ei voi taistella eikä kerätä ympäristöstä esineitä. Maljasta ei saa myöskään harhailla liian kauas, mikäli mielii pitää pelihahmon täysissä voimissa.

Sohvalla tapahtuvan yhteistyön puute kummastuttaa, sillä pelaaja voi luoda kahdeksan pelihahmoa yhteen tallennukseen, mutta vain yksi kerrallaan on pelattavissa. Hahmojen ainoaksi funktioksi jää se, että kotikylässä olevat kaupat eivät avaudu, ellei vastaavia hahmoluokkia ole luotu. Tämäkin on kuitenkin varsin turhaa, sillä kauppoja löytyy pelimatkan varrella olevista asutuksista suhteellisen runsaasti. Pelin läpäiseminen kaikilla kahdeksalla hahmoluokalla ei ole sen helpompaa kuin vain yhdellä – varsinkaan kun hahmot eivät taistelussa eroa toisistaan millään tapaa.

Final Fantasy Crystal Chronicles Remastered Edition -arvostelu

Nykyään toki lähes kaikilla on käytössään nettiyhteys, joten verkkoon suuntaaminen moninpelin perässä on varmasti helppoa. Tai niin sitä luulisi. Itse yritin useampaan otteeseen pelata luolastoja läpi moninpelin puolella, mutta pelikavereita ei löytynyt. Tilanne olisi varmasti erilainen, jos kaverilistallani olisi muita Crystal Chronicles -pelaajia, mutta nyt päädyin luolastoihin yksin. Tästä tilanteesta teki varsin ikävän se, että jouduin sekä kantamaan kristallimaljaa että hoitamaan kaikki taistelut itse. Mog puuttuu verkkoympäristöstä kokonaan.

En siis päässyt kokeilemaan verkkopeliä lainkaan, mutta se on kuuleman mukaan varsin kankea kokemus. Näin ollen Crystal Chroniclesin tärkein elementti eli yhteistyöpelaaminen puuttuu uudesta versiosta lähes kokonaan. Luolastoissa ravaaminen itsessään on turhan yksinkertaista ja itseään toistavaa, jotta se jaksaisi kannatella yksin pelattavaa seikkailua harteillaan.

Pelkkä paikallisen moninpelin mukana olo nostaisi Crystal Chronicles Remastered Editionin pisteitä. Nykymuodossaan se kuitenkin epäonnistuu pahasti ja jättää vain pahan maun suuhun.

4/10

Kehittäjä: 
Square EnixGame Designer’s Studio
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Apple iPad, Apple iPhone, Google Android, Apple OSX
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta