Final Fantasy VIII Remastered / Arvostelut / pelaaja.fi

Final Fantasy VIII Remastered

17.09.2019 // Kirjoittanut: Teo Scheepstra
0

Laiskaa klassikkofantasiaa

Final Fantasy VIII:lla on mielenkiintoinen rooli omassa pelihistoriassani. Yhtäältä se on minulle äärimmäisen rakas, koska se oli ensimmäinen Final Fantasyni. Toisaalta en kuitenkaan pidä siitä, koska muut sarjan pelit ovat mielestäni parempia, varsinkin kun vertailukohteina ovat kahdeksannen osan tavoin ensimmäiselle PlayStationille julkaistut Final Fantasy VII ja Final Fantasy IX. VIII ei ole näin aikuisiällä jaksanut pitää minua otteessaan, ja yritykset pelata se uudemman kerran läpi ovat jääneet lähes aina jossain vaiheessa kesken. Suhtautumiseni Final Fantasy VIII Remasterediin olikin vain varovaisen kiinnostunut eikä varsinaisesti odottavainen.

Kun introvideoista on päästy ohitse, huomio kiinnittyy välittömästi paranneltuihin hahmomalleihin. Squall ja kumppanit ovat saaneet itselleen oikeita kasvonpiirteitä sekavan pikselimössön sijaan, ja päähahmon arpikin erottuu tämän kasvoilta. Parannukset eivät rajoitu pelkästään Squalliin ja tämän seurueeseen, vaan lähes kaikki pelissä liikkuvat ihmiset ja olennot ovat saaneet kasvojenkohotuksen. Kaikki näyttää varsin yksityiskohtaiselta ja hyvältä, ja hahmot suorastaan hyppäävät ruudulta silmille.

Harmillisesti hahmot erottuvat edukseen myös sen takia, että niitä ympäröivälle maailmalle ei ole tehty mitään. Entistä ehommat sankarit juoksentelevat ympäriinsä suoraan alkuperäisestä PlayStation-versiosta tuodussa pelimaailmassa, jonne ne eivät tunnu kuuluvan. Pelikokemus ei tästä onneksi kovin paljoa kärsi, koska huomio kiinnittyy niin vahvasti hahmoihin. Joissain kohtauksissa hahmojenkin ulkoasu on kuitenkin jätetty päivittämättä, jolloin kauniiden uusien hahmomallien keskelle ilmestyy karmaiseva pikselihirviö. Näin itselleni tapahtui Balamb Gardenin aulassa, jossa yhtäkkiä seisoi lihamyllyn läpi ajettu rehtori Cid.

Final Fantasy VIII Remastered -arvostelu

Uusimisessa on laiskoteltu muillakin osa-alueilla. Äänimaailma ei ole muuttunut mihinkään, ja välinäytökset ovat tismalleen entisen näköisiä – ja välillä hieman nykiviä. Pahimmalta tuntuu kuitenkin muuttumaton kuvasuhde. Oman televisioni reunoille jää melko kookkaat mustat palkit, ja pelikuva pyörii pienessä laatikossa kaiken keskellä. Ei se tuhoa pelattavuutta, mutta kaiken muun ohella se lisää tunnetta tekijöiden laiskottelusta.

Pelillisesti uusioversioon ei ymmärrettävästi ole lisätty juuri mitään, kuten ei varmasti ollut tarkoituskaan. Pelaajien on mahdollista pelata kolminkertaisella nopeudella, mikä on kätevää, jos haluaa vain siirtyä nopeasti paikasta toiseen tai päästä eroon pitkästä pätkästä tylsää dialogia. Lisäksi kaikki satunnaistaistelut voi kytkeä pois päältä, jos mieli tekee vain tutkia pelimaailmaa. Taisteluita voi myös helpottaa Battle Assist -asetuksella, jonka ansiota hahmojen terveys on koko ajan maksimissaan, vuoroja ei tarvitse odottaa ja Limit Break -erikoisiskut ovat koko ajan käytössä. Näistä itse käytin vain kolminkertaista nopeutta, mutta varsinkin satunnaistaisteluiden poistaminen on varmasti osalle pelaajista mieluinen mahdollisuus.

Kaiken kaikkiaan Final Fantasy VIII Remastered tuntuu laiskalta. Alkuperäinen peli – vaikka hyvä olikin – ei lukeudu suosikkeihini, ja uusioversio ei nostanut sen pisteitä kovin paljoa. Nopeutusmahdollisuus on mukava lisä, ja uudet hahmomallit näyttävät hyviltä. Uudistusten puuttuminen muilta teknisiltä osa-alueilta kuitenkin latistaa kokonaistunnelmaa, ja pelin parhaaksi saavutukseksi jää se, että se tuo Final Fantasy VIII:n uudemmankin konsolisukupolven pelattavaksi. Onneksi Triple Triad -korttipeli on edelleen yksi parhaista minipeleistä ikinä.

Final Fantasy VIII Remastered -arvostelu

6/10

Kehittäjä: 
Square Enix
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta