Fire Emblem: Shadow Dragon & The Blade of Light / Arvostelut / pelaaja.fi

Fire Emblem: Shadow Dragon & The Blade of Light

9.02.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Fire Emblem: Shadow Dragon & The Blade of Light -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden tammikuun 2021 numerossa 218. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kasibittinen sotatarina

Länsimaista pelaajaa voi yllättää, että Nintendon ja Intelligent Systemsin taktinen roolipelisarja Fire Emblem juhli keväällä jo 30 vuoden taivalta. Täkäläisillä markkinoilla ensimmäinen julkaisunsa saanut osa oli Game Boy Advancelle vuonna 2003 tehty Fire Emblem: The Blazing Blade. Sitä ennen japanilaishitistä oli saatu vihiä lähinnä pari vuotta aiemmin Super Smash Bros. Meleessä kummastuttaneista Marth- ja Roy-hahmoista.

Aivan ensimmäinen Fire Emblem oli kuitenkin Nintendon kasibittiselle Famicom-konsolille tehty Shadow Dragon and the Blade of Light. Peli ei ollut kotimaassaan mikään satunnainen ilmestys, vaan sen on laajalti katsottu olleen alkukipinä koko taktisen roolipeligenren suosiolle. Siitä nähtiin myöhemmin Euroopassakin asti DS:lle julkaistu uusioversio Fire Emblem: Shadow Dragon, mutta koskaan aiemmin alkuperäistä teosta ei käännetty virallisesti – ei ennen kuin Nintendo päätti tuoda sen joulukuussa yllättäen Switchille viiden euron väliaikaisena juhlajulkaisuna.

Fire Emblem: Shadow Dragon & The Blade of Light -arvostelu

Switch-versio Shadow Dragon and the Blade of Lightista on tarkoituksellisesti erittäin suora käännös alkuperäisestä Famicom-pelistä. Mukaan on saatu muutamia pieniä modernisointeja pikatallennuksen, vuorojen kelaamisen ja ajan nopeuttamisen kaltaisilla asetuksilla, mutta ne ovat olemassa siksi, että kaikki muut osat pelistä ovat ehtaa kasibittistä strategiointia 90-luvun taitteesta. Visuaalisesti peli on yksinkertainen, ja käyttöliittymä on kankea ja kolkko, eikä erilaisia järjestelmiä edes yritetä selittää. Kenenkään ensimmäiseksi Fire Emblemiksi sitä ei voi siis mitenkään enää suositella.

Sarjan faneille ensimmäisen Fire Emblemin uusiojulkaisu on mielenkiintoisempi tapaus. Jos vanhat pelit ja sarjan kehityshistoria kiinnostavat, Shadow Dragon and the Blade of Light on mukaansatempaava pulahdus aikaan, jolloin rakastettu sarja otti vasta ensiaskeliaan. Monet Fire Emblemille tyypilliset ideat hahmojen värväämisestä kuolevaisuuteen ovat jo läsnä, mutta esimerkiksi kivi, sakset ja paperi -henkinen asejärjestelmä loistaa vielä poissaolollaan. Tiiviimpi rakenne saa pelin tuntumaan aluksi jopa Fire Emblemin arcadeversiolta, joskin kömpelömmät mahdollisuudet omien joukkojen varusteiden hallintaan tekevät kokemuksesta vääjäämättä puuduttavan innokkaimmillekin taktikoijille. 

Fire Emblem: Shadow Dragon & The Blade of Light -arvostelu

Klassisen Fire Emblem -pelin uudelleenjulkaisu on Nintendolta erikoinen mutta myös tervetullut veto. Shadow Dragon and the Blade of Light ei silti ole missään nimessä edes kaikkien kovimpien Fire Emblem -fanien makuun. Sitä suuremmalla syyllä on innostavaa nähdä, että Nintendolla on kiinnostusta ja halua tonkia arkistojensa tomuisempiakin nurkkia palvellakseen pientä erityisyleisöä.

6/10

Kehittäjä: 
Intelligent SystemsNintendo
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja