Forza Horizon 5 / Arvostelut / pelaaja.fi

Forza Horizon 5

6.01.2022 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Forza Horizon 5 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun numerossa 228. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Aurinkoa horisonttiin

Loppuvuoden peleistä suurimpiin kuuluva Forza Horizon 5 julkaistiin 9. marraskuuta valtaisan suosion saattelemana. Microsoft Game Studios ilmoitti ylpeänä, että 4,5 miljoonaa pelaajaa kaahaili pelin virtuaalisilla kilpaurilla jo julkaisupäivänä. Suosio on moninkertainen sarjan neljänteen osaan verrattuna, mutta sitä siivitti myös se, että peli julkaistiin Game Pass -palveluun samanaikaisesti. Eikä ihmekään, sillä Forza Horizon 5 on loistavasti toteutettua ajopeliviihdettä, ja vaikka se lunastaa miltei kaikki markkinointipuheet, katsastusmieheltä löytyy perusteellisen koputtelun jälkeen myös kritiikkiä.

Kaahauskarkelot sijoittuvat tällä kertaa aurinkoiseen Meksikoon, jonne pelin nimikkofestivaalit siirretään nelososan Isosta-Britanniasta. Puitteet ovat kertaheitolla isommat, ja kartan pinta-alan pitäisi olla noin puolitoistakertainen edellisosaansa verrattuna. Aavikoiden ja kaktuksien alkualueelta festivaali laajenee ympäröivälle suoalueelle, viidakkoon, vuorille ja kanjoneihin. Riittää, että pelaaja ajaa kisoja, tutkii tienoita ja suorittaa haasteita omaan tahtiin.

Viidennessä Horizon-festivaalissa ei keksitä formaattia uudelleen, vaikka maisemat vaihtuvatkin. Meno on rumasti sanottuna pitkälti samaa kuin edellisosassa. Pelaajan ohjastamaa tähtikuljettajaa neuvotaan voittamaan kisoja erityylisillä ajopinnoilla ja maastoissa tai suorittamaan erilaisia PR-stuntteja. Nämä voivat olla pitkiä loikkia ympäriinsä ripotelluilta hyppyreiltä tai nopeustutkia, joihin ampaistut lukemat arvioidaan arvosanoilla nollasta kolmeen. Silloin tällöin ajettavaksi avautuu ainutlaatuisia erikoistapahtumia, joista yli 20-minuuttisissa erikoiskisoissa mitataan pelaajan kestävyyttä ja Showcase- näytöksissä saatetaan ajaa kilpaa junan tai jättimäisen monsteriauton kanssa.

Forza Horizon 5 -arvostelu

Siinä sivussa pelaaja on vapaa tutkimaan valtateiden ja mutaisten viidakkopolkujen halkomaa tiivistettyä Meksikoa. Pientareelta löytyy ikonisten autojen kätköjä, aarrearkkuja ja bonuksia antavia mainoskylttejä rikottavaksi. Minne sitten auton keulan suuntaakaan, tekemistä riittää. Forza Horizon 5 ei pitele turhaksi kädestä tai paimenna pelaajaa tiettyyn suuntaan. Kaikesta tekemisestä hyötyy tavalla tai toisella, eikä etenemisestä ole tarkoituskaan ottaa paineita. Hauskanpito, tutkiminen ja upean näköisistä autoista nauttiminen ovat Horizon-festivaalin alfa ja omega.

Uudistuksia on toki tehty. Autot kuulostavat entistä iskevämmiltä, ja varsinkin hurjatehoisten hyperautojen moottorien pauhu vaikkapa tunneliin ajaessa on varsinainen elämys. Kunnon äänentoisto vaikuttaa tietenkin paljon, mutta myös vaatimattomampienkin ämyrien omistajat voivat arvostaa dynaamisempaa äänimaailmaa ja menevää taustamusiikkia soittavia radiokanavia. Halutessaan pelaaja voi säätää äänen optimoinnin joko autoja tai musiikkia varten. Molemmat toimivat erinomaisesti ja nostavat sekä intensiivisen kilvanajon että rennon maisema- ajelun huomattavasti mukaansatempaavammaksi ajanvietteeksi.

Muita uudistuksia ovat terävämpi ohjaustuntuma, joka korostuu edelleen, kunhan oppii luottoajokkiensa käyttäytymisen ja säätää autot omaan tyyliinsä sopivaksi. Autojen vasarointiin keskittyvät viritysvalikot ovat päälle päin varsin samanlaisia kuin edeltäjässäkin, mutta säädöt tuntuvat purevan loogisemmin kuin aiemmissa osissa ainakin puhtaan tuning-amatöörin mielestä.

Ilmeisin uudistus on kuitenkin tapahtunut pelin näyttävyydessä. Forza Horizon 5 on poikkeuksellisen kaunis videopeli, varsinkin jos virtuaaliseen rattiin tarttuu Xbox Series X -konsolilla tai tehokkaalla pelitietokoneella. Valitsi sitten sulavan 60 ruudun päivitysnopeuteen tähtäävän Performance-tilan tai silmäkarkkia korostavan Quality-asetuksen, Series X panee kampoihin omalle RTX 3080:tä hyödyntävälle kokoonpanolleni mallikkaasti.

Forza Horizon 5 -arvostelu

Suurimmat erot tasaisen ruudunpäivityksen ohella näkyvät valoefekteissä, joista niin luonnonvalo kuin keinovalokin mallinnetaan pistämättömästi. Savu ja pöllyävä hiekka ovat nekin hienoja lisiä aavikkoralleissa tai donitseja tien pintaan poltellessa. Tämän kaiken niputtaa yhteen hekumallisen kaunis valo, joka juontuu päivisin auringonpaahteesta ja loistaa katuvaloissa autojen pintoihin pimeän laskeutuessa. Utuisia metsiä täplittävät valonsäteet ovat nekin tunnelmaa nostattava näky.

Komeita ajopelejä on reilusti yli 500 kappaletta, joista jokainen autourheilun fani löytää omat suosikkinsa. Olit sitten viimeisen päälle viriteltyjen katuautojen tai massiivisten maasturien ystävä, autokatalogista löytyy laajuutta. Omaa kokoelmaansa voi kartuttaa suorittamalla erinäisiä haasteita, voittamalla kisoja tai pyörittelemällä pelisarjalle tunnusomaisia onnenpyöriä. Kukkaroon karttuu tasaisesti myös valuuttaa, jolla sen tietyn puuttuvan auton ostaminen onnistuu – joskin harvinaisimmat menopelit maksavat kymmeniä miljoonia. Huojentavasti myös nämä kalleimmat autot on mahdollista saada omakseen onnekkaalla pyöräytyksellä.

Säätilat ovat nekin kokeneet pieniä muutoksia, sillä ilmasto muuttuu viikoittain ja vuodenajan mukaan sekä eri tavoin eri alueilla. Sadekaudella trooppiset sadekuurot seuraavat toisiaan, ja kuiva kesä nostattaa aavikolla hiekkamyrskyjä. Ajoreitit ja maamerkit ovat kuitenkin kaikkien tavoitettavissa pitkin vuotta, joten mikään määränpää ei ole tietyn vuodenajan panttivankina, kuten jäätyneiden vesistöjen reitit Forza Horizon 4:ssä.

Sisällön puolesta tutut hitit ovat kaikki mukana, joten erilaisia kilvanajosarjoja ja eriteemaisia kevyellä juonella ryyditettyjä tehtäväsarjoja on kymmenien tuntien edestä. Viikoittain vaihtuva Festival Playlist tarjoaa pieniä ja isompia haasteita, joista palkitaan uusilla autoilla ja muulla hyödyllisellä. Tervetullut lisä ovat Expedition-tehtävät, jotka suoritetaan ennen festivaalin laajentumista uudelle alueelle. Mayojen raunioihin tai aktiivisen tulivuoren kraatteriin tehtävät matkat ovat samaa päätöntä ja elokuvamaista menoa kuin pelin alkupuolen näyttävä esittelykisa hidastuksineen. Trailblazer-haasteet ovat nekin uusia ja keskittyvät yksinkertaisesti mahdollisimman nopeaan kulkuun lähtöportista maaliin. Pelaajan on itse selvitettävä nopein reitti maalipintaa säästelemättä.

Forza Horizon 5 -arvostelu

Kaiken hyvän ja kauniin lisäksi Forza Horizon 5:ssä on myös ongelmansa. Julkaisun aikaan verkko-ominaisuudet pätkivät pahemman kerran ja aiheuttivat harmaita hiuksia myös niille, jotka tykkäsivät ajaa lähinnä omissa oloissaan. Jatkuvat ilmoitukset yhteyden katkeamisesta rikkoivat jo menossa olleita kisoja tai jumittivat pelin odottamaan uudelleenkäynnistystä. Uusien pelimuotojen, kuten yhteisön kenttäeditorilla luomien Super7-turnausten tai battle royalea muistuttavan The Eliminatorin, kokeileminen oli mahdotonta vielä viikko julkaisun jälkeen – puhumattakaan aivan normaaleista pelaajien välisistä autokisoista. Useimmiten jonottaminen kesti ja yhteys katkesi useita kertoja ennen kilpailun peruuntumista. Joskus kisat sai ajaa loppuun asti ylhäisessä yksinäisyydessään.

Negatiiviset puolet ovat kuitenkin pieni osa suuruutta, johon Forza Horizon 5 kokonaisuutena nousee. Reilun 40 tunnin aikana olen viimeistellyt vasta murto-osan Horizon-festivaalin tarjonnasta. Tarunhohtoisten autojen metsästys jatkuu, ja eri kilpasarjojen osakilpailut täplittävät karttaa. Tälläkin hetkellä haluaisin olla ohjastamassa hankkimaani Lamborghini Sesto Elementoa, jonka V10-moottorin karjunta säestää matkaani kohti maiseman kultaiseksi värjäävää auringonlaskua.

9/10

Kehittäjä: 
Playground Games
Julkaisija: 
Xbox Game Studios
Peligenre: 
Ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja