Fuser / Arvostelut / pelaaja.fi

Fuser

8.03.2021 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Fuser-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun 2021 numerossa 219. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Levynpyörittäjän elämää

Legendaarisesta Guitar Hero -rytmipelisarjasta tunnetun Harmonixin uusin julkaisu vie pelaajan virtuaalisen dj-tiskin taakse. Fuser tarjoaa sekä yksinpelikampanjan että lukuisia erilaisia yhteistyötiloja ja ajastettuja yhteisöllisiä tapahtumia, joissa omaa keikkasettiä hiotaan kuntoon monipuolisilla efekteillä ja tiskijukkien jippoja jäljitellään virtuaaliyleisöä villitsevällä temppuarsenaalilla.

Fuser jatkaa yksinpelinsä puolesta Harmonixin tuttua reseptiä, jossa kampanja toimii elintärkeänä opetustilana aloittelevan dj:n taitojen kartuttamiseksi. Matka maapallon kuumimpien tiskijukkien kärkeen käy kuudella erityylisellä esiintymislavalla, joiden kautta oma taitovalikoima kasvaa ja käyttöön avautuu lisää musiikkivalikoimaa ja digitaalisten instrumenttien kirjoa.

Onneksi musiikkipelissä ei tarvita juonta kokonaisuuden tueksi, jos pelattavuus ja tekninen toteutus ovat kunnossa. Fuser onnistuu luomaan jopa kaltaiselleni rock- ja metallimusiikkia kuluttavalle entiselle pitkätukalle viihdyttävän musiikkipelikokemuksen ja ennen kaikkea komean kuuloisen äänimaailman uppouduttavaksi.

Fuser-arvostelu

Rytmipelien perussapluunan mukaan pelaajan eteen avautuu keikalla neljä levysoitinta. Niille asetetaan kunkin kappaleen kolmesta neljään ääniraitaa, joissa perussääntönä on rumputausta, pari instrumenttia ja vokaalit. Mikään ei kuitenkaan estä miksaamasta yhteen neljää eri rumpuraitaa tai neljää lauluraitaa.

Kappaleita voi ottaa mukaan lennosta, vaihtaa jäähyllä olevan kanssa ja vaientaa tai nostaa sooloraidaksi yhdellä napilla. Lisäksi kaikkia raitoja voi muokata kymmenillä ääniefekteillä ja dramaattisilla nostatuksilla, jotka sopivat erityisen iskevien kohtien sekaan. Yksinpelikampanjassa kunkin esiintymislavan omistaja asettaa pelaajalle lisähaasteita, joissa tulee soittaa vaikkapa tietyn kappaleen tiettyä raitaa. Myös yleisö tahtoo välillä kuulla tiettyjä soittimia tai kappeleita.

Käyttöliittymässä on rosoja, jotka korostuvat valintakursoria ohjaimen avulla liikutettaessa. Keikkojen aikana musiikkivalikoima on rajattu useaan vieritettävään valikkokerrokseen, mikä tekee nopeasta löytämisestä ajoittain hankalaa. Ponnahdusikkunan tapaan avautuvat säätövalikot ovat kömpelöjä ja epätarkkoja nopeaa toimintaa varten, joten yksinpelikampanjassa saattaa valita väärin sävellajia tai tiettyä efektiä etsiessään.

Fuser-arvostelu

Kunnon dj:n reppuun kuuluu tietenkin keskeisenä laadukas musiikkivalikoima. Se on Fuserissa vakiona tällä hetkellä reilun sadan kappaleen vahvuinen ja riittävän laaja, mutta lisäsoitettavaa ei saa liikaa edes maksamalla. Arvostelemani VIP-version mukana tulee soitettavaa vielä 25 kappaleen lisäsisältöpaketin verran, joka onmyös myynnissä erikseen. Oman keikkasettinsä pystyy tallentamaan haluamakseen.

Miksausta ja eri dj-tekniikoita opetellessa oma rytmikorva mukautuu pelin 32:n tahdin pituisen kierron rakenteeseen. Efektien ja muutosten osuminen oikeille iskuille joko tahdinosan tai valitun musiikin mukaan on avainasemassa musiikin soljuvuuden kannalla. Vankka rytminen toteutus takaa komeankuuloisen lopputuloksen ja menestymisen yksinpelikampanjan viiden tähden arvosteluskaalalla.

Fuser on kokonaisuutena erinomainen osoitus Harmonixin kyvystä luoda musiikkipelejä, jotka ovat sopivan helppoja aloittaa, riittävän syviä opittavaksi ja ennen kaikkea nautinnollisia pelata. Peli auttaa alkuun komeilla miksauksilla, jotka kannustavat kokeilemaan uusia juttuja myös Freestyle-tilassa. Kilpailuviettiä voi tyydyttää ottelemalla verkon Battle-mittelöissä muita nousevia kykyjä vastaan.

8/10

Kehittäjä: 
Harmonix
Julkaisija: 
NCsoft
Peligenre: 
Rytmipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Pelin sisäiset ostokset

Nostoja