Gloomhaven / Arvostelut / pelaaja.fi

Gloomhaven

8.01.2022 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Gloomhaven -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun numerossa 228. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Erinomainen digiversio parhaasta lautapelistä

Vallitsevan mielipiteen mukaan Gloomhaven on tällä hetkellä maailman paras lautapeli, eikä ihme. Useita kiloja painava paketti sisältää satoja tunteja riemastuttavaa luolastoseikkailua, kepeää roolipelailua ja runsaasti yllätyksiä jopa neljälle pelaajalle.

Pelin luonne tuo kuitenkin mukanaan haasteita. Entä jos ei ole kolmea kaveria, jotka ovat halukkaita sitoutumaan satojen tuntien mittaiseen kampanjaan? Entä jos ei jaksa säheltää lukemattomien korttien ja nippelien kanssa? Nyt apu on lähellä, sillä Gloomhavenista tehtiin digiversio, joka sisältää kirjaimellisesti kaiken alkuperäisen pelin sisällön ja paljon muutakin.

Gloomhaven on todellakin erinomainen peli. Sen pieni kehitystiimi on onnistunut rakentamaan syvällisen mutta samalla myös todella virtaviivaisen luolastoseikkailun, jossa pelaajien ryhmä etenee läpi valtavan kampanjan. Tavoitteiden täyttyessä käyttöön aukeaa kokonaan uusia pelattavia sankareita, ja pelaajien jokainen valinta jättää jälkensä pelimaailmaan.

Gloomhaven-arvostelu

Selkärankana ovat sankarikohtaiset korttipakat, jotka sisältävät kaikki sankareille mahdolliset toiminnot. Jokaisella vuorolla jokainen sankari valitsee pakastaan kaksi korttia, joista yhdestä aktivoidaan liikkumispuolisko ja toisesta toimintapuolisko. Korteissa on myös nopeusluku, jonka avulla ratkaistaan, missä järjestyksessä sankarit ja hirviöt toimensa tekevät.

Gloomhaven on todellista pelisuunnittelun mestarityötä, sillä perusmekanismit oppii hetkessä, mutta tarjolla on ämpärikaupalla kätkettyä syvyyttä ja elegantteja ratkaisuja. Eri hahmojen pakat tihkuvat tunnelmaa ja sopivat erinomaisesti kunkin hahmon tyyliin. Tämän lisäksi niiden välillä on vahvaa synergiaa. Ensimmäisten seikkailujen jälkeen haasteena onkin kääntää miltei mahdottomilta tuntuvat skenaariot edukseen kombottelemalla hahmojen kykyjä luovilla ja erikoisilla tavoilla.

En ole tippaakaan yllättynyt siitä, että Gloomhaven toimii digipelinä näin hyvin, sillä alkuperäinen lautapeli tuntui miltei tätä käyttötarkoitusta varten suunnitellulta. Esimerkiksi hirviöiden toimet ratkottiin kääntelemällä hirviökohtaisista pakoista kortteja, jotka ilmaisivat, mitä hirviöt vuorollaan tekevät. Tällaiset jutut kääntyvät todella toimivasti digipelin ominaisuuksiksi.

Gloomhaven-arvostelu

Toki muutos analogipelistä digiversioon tarkoittaa myös, että rasittavin puoli eli hirmuinen seuranta ja näpertely jää kokonaan pois. Peli pitää automaattisesti kirjaa kaikesta, mikä tarkoittaa myös sitä, että pelaaminen on paljon nopeampaa kuin lautapelissä.

Voisi tietenkin pohtia sitä, menetetäänkö samalla osa pelin sielusta. On kieltämättä totta, että pahvilappujen ja miniatyyrien käpistelyssä on omaa tunnelmaansa ja hohtoa, jota digiversio ei voi toistaa. Mutta toisaalta digiversio näyttää erinomaisen hyvältä, ja sen pelattavuus ja käytettävyys on hiottu äärimmilleen. Se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kokea maailman parhaan lautapelin riemut täysin uskollisessa muodossa, omalla kotisohvalla ja vaikka kolmelta aamulla, jolloin innokkaimmatkaan lautapelikaverit eivät aina jaksa pelata. Mukana on myös kokonaan uutta sisältöä, kuten loppumattomasti uudelleenpeluuarvoa tarjoava roguelite-henkinen pelitila. En siis valita vaan nautin.

9/10

Kehittäjä: 
Asmodee Digital
Julkaisija: 
Asmodee Digital
Peligenre: 
Lautapeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows