God of War (Pc) / Arvostelut / pelaaja.fi

God of War (Pc)

5.03.2022 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

God of War (Pc) -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun numerossa 230. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Jumalattoman hyvä peli

PlayStation 4:lle julkaistu God of War oli yksi vuoden 2018 parhaista peleistä ja samalla myös yksi viime konsolisukupolven parhaista julkaisuista. Kulahtaneen Kratoksen onnistuneesti nykyaikaan päivittänyt peli on viimein saatu myös pc:lle, ja kyseessä saattaa hyvinkin olla yksi vuoden 2022 parhaista pc-peleistä.

Mikäli God of War ei ole tuttu PS4-version jäljiltä, kerrataan hieman. Ikuisesti äreä Kratos on vetäytynyt vanhoilla päivillään perheensä kanssa Pohjolaan. Vaimonsa kuoleman jälkeen yksinhuoltaja-Kratos joutuu ottamaan vastuun julmaan maailmaan vielä kasvavasta Atreus-pojastaan, jonka kanssa on matkattava Midgårdin korkeimman vuoren huipulle kunnioittamaan vaimon viimeistä toivetta. Matkalla on kuitenkin kamppailtava hirviöiden, skandijumalten sekä isän ja pojan välisen suhteen haasteiden kanssa.

Onneksi suurin osa haasteista on päihitettävissä kirvestä heiluttaen. Toiminta on monipuolista mätkintää, jossa korostetaan taktikointia ja erilaisten kykyjen kattavaa hyödyntämistä sarjan aiempia osia enemmän. Kratoksen ja Atreuksen liikevalikoimaa ja varustusta pystyy sovittamaan omaan makuunsa sopivaksi, ja hahmonkehitystä tapahtuu kasvutarinoiden ohella myös alati laajentuvan varustuksen kautta.

God of War (Pc) -arvostelu

Edellisen konsolisukupolven näyttävimpiin peleihin kuulunut God of War näyttää edelleen upealta. Nykyaikainen pc-rauta tietysti päihittää PS4:n suorituskyvyssä mennen tullen, joten peliä voi pyörittää sulavasti kokeammalla resoluutiolla, mikä näkyy selvästi terävämpänä kuvanlaatuna. Vertailun helpottamiseksi pc-versio sisältää original-asetuksen, jolla ulkoasu oletettavasti vastaa konsoliversiota. Asetusten korottaminen erottuu ennen kaikkea varjostuksen syvyydessä ja näyttävämmissä heijastuksissa, mutta säätövaraa ylöspäin on myös tekstuureissa ja hahmomallien yksityiskohdissa.

Ruudunpäivitys pysyy pääosin vakaalla 60 fps:n tasolla Ultra-asetuksillakin, mutta ruudunpäivitystä pystyy kiihdyttämään entisestään Nvidian DLSS:ää tai AMD:n FSR:ää hyödyntäen. Alhaisempi pohjaresoluutio näkyy kuitenkin visuaalisina artefakteina, joten valinta on tasapainottelua suorituskyvyn ja ulkoasun välillä. Vihdoin pelin äänet myös kuulee, kun laitteisto ei huuda suihkumoottorin lailla edes grafiikka-asetusten ollessa tapissa.

God of War (Pc) -arvostelu

Pienenä kosmeettisena vaivana God of Warin suorituskyky ei kuitenkaan ole ihan moitteeton tietokoneellakaan. Peli kärsii ajoittain lyhyistä katkoksista animaatioiden aikana jopa tehokoneen nopealle NVMe-asemalle asennettuna. Ongelmat eivät missään tapauksessa ole merkittäviä, mutta pienet töksähtelyt ovat kauneusvirhe muuten hienossa käännöksessä.

God of War on kolmen vuoden ikäisenäkin huikea peli. Skandimyytteihin pohjautuva mutta samalla poikkeuksellisen inhimillinen tarina sekä taitoa ja taktikointia vaativa toiminta edustavat lajityypin parhaimmistoa. Uudelleen koettuna pelin alku tuntuu pelillisesti ensimmäistäkin kertaa verkkaisemmalta, mutta hitaammat hetket ovat tärkeitä tarinan kannalta. Jos et tehnyt sitä jo vuonna 2018, on nyt korkea aika kokea God of War.

10/10

Kehittäjä: 
SIE Santa Monica Studio
Julkaisija: 
Sony Interactive Entertaiment
Peligenre: 
Toimintaseikkailu
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Kauhu, Väkivalta