Gwent: The Witcher Card Game / Arvostelut / pelaaja.fi

Gwent: The Witcher Card Game

13.01.2019 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
2

Noiturin ventti uudistui ja valmistui

The Witcher III:n minipelistä kokonaan omaksi digikorttipelikseen edennyt Gwent koki syksyllä suuria muutoksia ennen julkaisuaan. Reilun vuoden avoimessa betassa ollut peli muuttui Homecoming-päivityksen myötä useilla ratkaisevilla tavoilla, ja siitä tuli tavallaan uusi jopa betaa pitkään tahkonneille. Osa ei tietenkään ilahtunut näistä isoista muutoksista, mutta ainakin itseäni peli kiinnostaa nyt paljon enemmän kuin ennen.

Gwentissä yritetään voittaa kaksi erää kolmesta latomalla erilaisilla korteilla pöytään enemmän voimaa kuin vastustajalla. Jutun jujuna on se, että aloituskäden kymmenen kortin jälkeen uusien erien alussa saa enää vain kolme uutta korttia. Jos siis tykittää koko käden yhden erän voittoon, voimat eivät luultavasti riitä kahden muun voittamiseen. Siksi pelissä on muita digikorttipelejä vahvempi taktinen elementti, kun vastustaja pitää yrittää saada käyttämään mahdollisimman paljon kortteja samalla omia säästellen. Yhtä aikaa pitää arvioida, mikä määrä voimaa riittää erän voittamiseen.

Lisäsyvyyttä antavat eri korttien ja johtajien erikoiskyvyt ja ominaisuudet, etenkin sellaiset, jotka tukevat toisia kortteja. Teemallisesti kortit on jaoteltu viiteen eri puoleen: Nilfgaard, Skellige, Northern Kingdoms, Scoia’tael ja hirviöt. Lisäksi mukana on kaikkien käytettävissä olevia neutraaleja kortteja. Osapuolilla on tietenkin omat kikkansa, strategiansa ja pelityylinsä.

Gwent: The Witcher Card Game -arvostelu

Suurin Homecoming-päivityksen tekemä muutos on rivien vähentäminen kuudesta neljään. Nyt kumpikin pelaaja pelaa korttinsa kahteen omaan riviin entisen kolmen sijaan. Monilla korteilla ja niiden erikoiskyvyillä on kantama tai erityinen vaikutus, jos niitä pelaa tiettyyn riviin. Rivien vähennys suoraviivaistaa ja nopeuttaa peliä tuntuvasti entiseen nähden, mikä on vain hyvä asia.

Taktisen syvyyden menettämistä kompensoidaan hyvin korttien lisääntyneillä erikoiskyvyillä ja keskinäisillä komboilla. Tämä toki lisää pakanrakennuksen tärkeyttä, sillä pelipakat ovat melko pieniä, eikä tuurilla ole niin paljoa merkitystä. Hyvin rakennettu pakka on selkeästi ylivoimainen vähemmän ajatuksella kasattuun verrattuna, mikä voi olla aloittelijoille turhauttavaa, kun pelin koukerot eivät vielä ole täysin selvillä. Pelilauta ja kortit näyttävät upeilta, mutta toisaalta peli myös näyttää heikosti, mitä kortit ja niiden erikoisominaisuudet tekevät, ellei niitä tarkastele lähempää.

Gwent on lähtökohtaisesti ilmainen, ja harjoittelutilaa lukuun ottamatta sitä pelataan aina toisia ihmisiä vastaan. Pelaamalla kerätyllä valuutalla voi ostaa uusia korttipaketteja tai rakentaa niitä suoraan. Osapuolille on myös omat kehityspuut, joihin keskittymällä saa avattua niiden uusia johtajakortteja, lisäkorttipaketteja ja lisävaluuttaa. Rahalla voi tietenkin ostaa lisäkorttipaketteja ja korttien rakentamiseen tarvittavia resursseja, mutta kaikkiaan Gwent on hyvin avokätinen ilmaispeliksi. Uusia kortteja ja korttipaketteja saa avattua etenkin alussa koko ajan lisää, ja korttivalikoima laajenee nopeasti. Ainoa nipotuksen aihe lienee se, että Arena-pelitila maksaa pelivaluuttaa. Unranked- ja Ranked-tilat ovat tietenkin ilmaisia.

Gwent eroaa muutostensa jälkeenkin edukseen muista markkinoilla olevista digikorttipeleistä ennen kaikkea siksi, että se perustuu enemmän taitoon kuin tuuriin kortinvedossa. Osapuoltensa ansiosta se myös ammentaa hyvin The Witcher -pelien maailmasta, joiden tuntu on vahvasti läsnä. Koska kyseessä on ilmaispeli ja vieläpä hyvin reilu sellainen, kannattaa kaikkien aiheesta tai lajityypistä vähänkään kiinnostuneiden testata sitä.

8/10

Kehittäjä: 
CD Projekt Red
Julkaisija: 
CD Projekt RED
Peligenre: 
Korttipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16

Kommentit

Käyttäjän jani kuva
jani

Loistava korttipeli joka jäi Mtg Arenan varjoon.

Käyttäjän Defgon kuva
Defgon

hyvä peli! 9/10