Harvest Moon: One World / Arvostelut / pelaaja.fi

Harvest Moon: One World

14.05.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Harvest Moon: One World -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden huhtikuun 2021 numerossa 221. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Mätä omena

Vaikka Harvest Moon -tavaramerkistä käydystä valtataistelusta on vierähtänyt jo seitsemän vuotta, sen lopputuloksesta on fanina edelleen vaikea olla olematta katkera. Nimen kaapannut Natsume on tahrannut maatilasimulaation maineen pysyvästi karseilla kahden markan kyhäelmillään, ja sarjan alkuperäiset kehittäjät hakevat uudelle Story of Seasons -aliakselleen yhä jalansijaa lännestä.

Siitä huolimatta, että Natsumen kehittämät Harvest Moonit ovat saaneet murska-arvosteluja yksi toisensa jälkeen, kauppoihin on saatu jälleen uusi yritelmä. Pelin lisänimi One World on tällä kertaa enne kunnianhimoisista uudistuksista, joita tuttuun kaavaan yritetään tehdä. Painopiste siirtyy uudessa osassa nimittäin rauhaisasta kyläelämästä suuren maailman koluamiseen, minkä mahdollistaa pelaajan maatilan kannettavaan taskukokoon kutistava Expando-Farm-vimpain.

Harvest Moon: One World -arvostelu

Uusien agraarielämysten perässä matkustelu kuulostaa ajatuksena mukavalta, mutta toteutus ei taaskaan millään tapaa vastaa visiota. Maisemat vaihtuvat pelin edetessä kyllä vehreistä metsistä aavikoihin ja lumisiin vuorenhuippuihin, mutta ero eri miljöiden välillä on pitkälti kosmeettinen. Maailmankartta itsessään on vain yksi pitkä putki, joten varsinaisesta seikkailustakaan ei varsinaisesti voi puhua. Kasvualustalla on viljellessä toki väliä, mutta koska alueelta kuin alueelta löytyy vain kyseiseen maaperään sopivia siemeniä, ei kikkailulla oikeastaan ole pelillistäkään merkitystä.

Mielenkiintoa kulissimaailman tutkimiseen yritetään pitää yllä tiukkatahtisella juonella, mutta pelaajan paikasta toiseen paimentaminen ei tee pelille palveluksia. Koska koko ajan on pysyttävä liikkeessä, tunnesiteitä toisiin hahmoihin ei ehdi muodostua ollenkaan. Matkoilla vastaan tulevia kyläpahasia asuttavat kyllä toinen toistaan viehättävämmät sinkut, mutta suhde ei ehdi alkaakaan, kun päähahmon on jo siirryttävä seuraavaan kohteeseen. Oman maatilan kasvusta ei juuri pääse nauttimaan, koska Expando-Farm pakkaa mukaan koko hoidon sijaan pelkät rakennukset.

Jos peli olisi muilta osin priimaa, voisi konseptitason kipuilut laittaa kokeilunhalun piikkiin. Harvest Moon: One World on kuitenkin paitsi idealtaan mälsä myös surkeasti suunniteltu. Esimerkkejä kamalista ratkaisuista riittäisi aukeaman verran, ja jokainen niistä on toinen toistaan hämmentävämpi. Kenen päätös oli kätkeä tärkeitä tehtävänantoja syrjäiseen perämetsään jemmatun kasvottoman sivuhahmon taakse ilman minkäänlaista vihjettä siitä, ketä edetäkseen tulee jututtaa? Ketä palvelee se, että pikamatkustuspisteet on sijoiteltu kilometrien päähän keskeisistä paikoista? Kauanko kestää, että pelaaja viskaa konsolinsa turhautumisen vallassa lähimpään nurkkaan?

Harvest Moon: One World -arvostelu

Pelin tekninenkin taso on jälleen aivan omaa luokkaansa. Visuaalisesti One World näyttää kyllä paremmalta kuin edeltäjänsä, mutta se muistuttaa silti vuosimallin 2008 mobiilipeliä. Maailma on kulmikas ja autio, ja sinne tänne on ripoteltu selittämättömän mössöisiä roskatekstuureita, jotka pistävät vähemmänkin valikoivaan esteettiseen silmään. Taustamusiikki rätisee ja pätkii jatkuvasti, ja maailma latautuu monesti hitaammin kuin hahmo jaloistaan pääsee.

Kaikkein pahinta tässä kaikessa on, että vaikka peli šokeeraa joka käänteessä huonoudellaan, se on Natsumen hirveistä Harvest Mooneista silti helposti laadukkain. Selkeitä parannuksiakin on tehty. Esimerkiksi käsikirjoitus on kaikessa kliseisyydessäänkin viihdyttävä, ja vaikka maanviljely jääkin jatkuvan matkustamisen jalkoihin, peruspuuhailu toimii täysin hyväksyttävästi. Studiolla näytetään ikävä kyllä olevan sen verran hitaita oppimaan, että ottanee vielä toiset seitsemän vuotta, ennen kuin kokemus alkaa kokonaisuudessaan olla pelikelvollinen.

3/10

Kehittäjä: 
Natsume
Julkaisija: 
NatsumeRising Star Games
Peligenre: 
elämäsimulaatio, Simulaatio
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Pelin sisäiset ostokset

Nostoja