Haven / Arvostelut / pelaaja.fi

Haven

6.03.2021 // Kirjoittanut: Jaakko Herranen
0

Haven-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun 2021 numerossa 219. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Rakkaudesta valinnanvapauteen

Ranskalaisen The Game Bakersin Haven tarjoaa ainakin paperilla lupaavan lähtökohdan. Tarina käynnistyy protagonistikaksikko Yun ja Kayn karatessa ihmisiä pompottelevan The Apiary -yhteiskunnan kahleita omalle piskuiselle Source-planeetalleen. Umpirakastunut pari vähät välittää normeista, joiden mukaan jokainen ihminen ansaitsee elämässä rinnalleen vain ja ainoastaan mystisen The Matchmakerin valitseman kumppanin. Tällainen yhteiskunnan peruspilareita horjuttava valinnanvapaushan ei tietysti kaikille sovi, mutta kaksikko on päättänyt pitää päänsä.

Havenin juoni on simppeli, mutta sen kiehtovuus nousee toiseen potenssiin Yun ja Kayn rupattelujen myötä. Rakkautta ei tällä kertaa tarvitse tavoitella, sillä loputtomia keskusteluja käyvä pariskunta ei voi pitää näppejään erossa toisistaan hetkeäkään. Hieman yllättäen Havenin ylivoimaisesti vahvin puoli on juuri päähahmojen välinen kipinöinti ja keskinäinen dialogi. Pelaajan kontolla on heitellä muutamia valintoja sinne tänne, mutta kaksikon rakkautta niilläkään ei voi suuremmin horjuttaa.

Haven-arvostelu

Haven ja sen helposti tykkäiltävät hahmot on kirjoitettu mainiosti, ja voi kunpa pullat olisivat yhtä hyvin uunissa pelimekaniikkojen suhteen. Sinne tänne sirpaloitunut Source tarjoaa mukavasti lääniä tutkittavaksi. Pelaajat etenevät planeetan pinnalla mystisiä Flow-säikeitä pitkin liidellen ja samalla planeettaa nakertavaa rust-nimistä mineraalia moppaillen. Rutiinit muodostuvat nopeasti Sourcen eri kolkkien koluamisesta, resurssien ja ruoka-ainesten keräämisestä ja kotipesänä toimivassa Nest-tukikohdassa hengailusta ja rupattelusta. Käsi kädessä maita ja mantuja pitkin liitely on aluksi mainiota ajanvietettä, mutta yksitoikkoiset maisemat ja tekemisen monotonisuus alkavat valitettavasti pitkästyttää aivan liian nopeasti. Kun tähän yhdistetään heikko navigointi ja jatkuvasti liian vähissä olevat resurssit, kymmenisen tuntia elämästä lohkaiseva tarina alkaa lopulta tuntua aavistuksen liian pitkältä kokemukselta.

Sourcea asuttavat myös rust-aineksen turmelemat örrimörrit, jotka eivät katsele hyvällä reviirilleen liihottelevaa pääkaksikkoa. Omaperäinen mutta todella simppeli taistelusysteemi rakentuu vain parin eri liikkeen varaan, minkä kylkeen tuodaan toki lisäjännitystä vielä kahden hahmon yhteishyökkäyksillä ja keveillä taktisilla elementeillä. Taisteluja vaivaa yksinkertaisuudestaan huolimatta pienimuotoinen sekavuus, ja välillä hahmot tuntuvat tekevän aivan vääriä asioita aivan vääriin aikoihin. Haven sopii taisteluistaan huolimatta mainiosti löhöilypeliksi, sillä se ei tarjoa missään vaiheessa suuresti haastetta, mistä kehittäjät huomauttavat auliisti jo vaikeusastetta valitessa.

Haven-arvostelu

Visuaalisesti Haven tarjoaa mukiinmenevän ja kauttaaltaan pirtsakan elämyksen kaikille aisteille, sillä sen verran mukavasti käsin piirretyt hahmot ja Sourcen miljöö eroavat edukseen pelimassasta. Ranskalaisen Dangerin viehko ääniraita puolestaan jumputtaa taustalle menoa ja meininkiä, vaikka ne muutamat kappaleet alkavatkin turhan nopeasti toistaa itseään. PlayStation 5:n teho puolestaan jää hyvin pitkälti hyödyntämättä lukuun ottamatta DualSensen haptisten liipaisinten hämmentävän satunnaisia värähtelyjä.

Lupaavasti käynnistyvä Haven ei ole missään nimessä huono peli, sillä se viihdyttää mainiosti tovin ja ehkä toisenkin. Jokin ylimääräinen punainen lanka olisi kuitenkin pitänyt kokonaisuuteen keksiä, jotta mielenkiinto riittäisi pahasti lässähtävään loppuun saakka.

6/10

Kehittäjä: 
The Game Bakers
Julkaisija: 
The Game Bakers
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Seksi

Nostoja