Horizon Zero Dawn – Complete Edition (Pc) / Arvostelut / pelaaja.fi

Horizon Zero Dawn – Complete Edition (Pc)

13.08.2020 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
5

Synkkiä pilviä horisontissa

Kun lempparipelin kohtaa uudelleen heikkona käännöksenä uudella koneella, tuntuu kuin näkisi vanhan hyvän ystävän krapulaisena ja silmä mustana. Totta kai hän on edelleen sama kaveri, mutta on pakko vain irvistää ja kysyä, että mitä hittoa oikein tapahtui. Tiedätte varmaan jo, mitä oikein vihjaan, kun testissä on PS4-huippuihin lukeutuvan Horizon Zero Dawnin pc-versio.

Annoin Horizonille sen ilmestyessä vuonna 2017 täyden kympin, enkä kadu sitä pätkääkään. Jos Horizon on täysin uusi tuttavuus, kannattaa ehkä suunnata lukemaan perusteluni täältä. Se on erinomainen avoimen maailman toimintaroolipeli, jonka vahvuuksia on helppo listata edelleen. Esimerkiksi päähenkilö Aloy on sympaattinen sankari, jonka taistelu taikauskoa ja ennakkoluuloja vastaan on innostavaa vaikkakin paikoin kliseistä. Aloyn maailma näyttäytyy uusintakierroksella kuitenkin entistä parempana. Kun pelin scifitarina alkaa antaa vastauksia siihen, miksi ihmiset ovat vajonneet teknoprimitiiveiksi ja maailmaa asuttavat mekaaniset eläimet ja dinosaurukset, kirjoittajat eivät ammu huteja.

Horizon Zero Dawn: Complete Edition (Pc) -arvostelu

Kun Horizon ilmestyi, sitä hehkuteltiin kuitenkin eniten teknisten ansioiden takia. Sonyn luottostudioihin lukeutuva Guerrilla Games vei avoimen maailman grafiikan uudelle tasolle erityisesti luonnon kauneuden kuvaamisessa. Aloyn metsästämien sotakoneiden toiminta ja graafinen ulkoasu jaksavat nekin edelleen ihmetyttää. Nyt kolme vuotta myöhemmin avoin maailma ei ole enää aivan niin trendikästä, ja pelin kartta tuntuu osin turhan tyhjältä ja tapahtumaköyhältä. Toisaalta voi vain ihmetellä, miten muistettavaksi maasto on rakennettu. Tunnistan olinpaikkani nyppylöiden, raunioiden ja metsäpöheikköjen perusteella vaikka ilman karttaa.

Toimintapelinä Horizon on edelleen täysin ajankohtaista tavaraa. Pelissä pärjää pitkälle väistelemällä robodinojen ryntäyksiä kuperkeikoilla kuin Dark Soulsin kevytversiossa, mutta erityisesti asevalinnoilla, aseiden tuunauksella, valmistelulla ja ällin käytöllä pääsee pitkälle. Tästä käy todisteeksi Metsästysmaat-haastepaketti, jossa Aloyta juoksutetaan kovenevissa ja tiukan aikarajoitteisissa taisteluhaasteissa.

Horizon Zero Dawn: Complete Edition (Pc) -arvostelu

Upotin Horizonin sivuhommiin aikanaan pienen ikuisuuden, mutta nyt napsin joka alueen palkinnoista parhaat eli ”leimuavat auringot” jo toisen pitkän pelisession aikana ilman kummoisia varusteita, koska tajusin koneiden ja aseiden toiminnan. Siinä oli kyse enemmän puhtaasta tiedosta kuin selkäytimeen uponneesta motoriikkataidosta. Jos sellainen ei nappaa, samat haasteet voi helpottaa itselleen vain hankkimalla paljon paremmat aseet. Siitä voi jokainen etsiä oman pelityylinsä. Vaikeustasoissa myös on valtava haarukka haasteettomasta tarinakokemuksesta armottomaan ultravaikeuteen. New Game Plus -kokemuskin on mukana.

Kaikki on siis mainosti, kunnes tullaan pc-version toimivuuteen. Hyvät uutiset ensin: Aloy taipuu mainiosti ohjattavaksi hiirellä ja näppiksellä. Koska robottien kukistamiseen vaaditaan aseiden, osien ja panssarilevyjen poistamista tarkoilla osumilla, jousenkäyttely hiirellä tekee Aloysta entistäkin vahvemman. Huomasin turvautuvani aiempaa enemmän tarkkuusaseisiin ja vähemmän räjähteisiin, joten pelikokemus tuntui tuoreelta. Lisäksi lataustauot ovat SSD:llä olemattomat verrattuna PS4:n ikuisuuslatailuihin.

Horizon Zero Dawn: Complete Edition (Pc) -arvostelu

Kuten aiemmin todettiin, Guerrilla on Naughty Dogin ohella Sonyn omistamien studioiden kärkikastia erityisesti teknisellä akselilla. Horizonin PS4-versio on optimoinnin ihme, joka venyttää konsolin raudasta kaikki tehot ja taikoo tilkan ylimääräistä jostain toisesta ulottuvuudesta. Pc-versio on pelin postapokalyptinen ja rähjäinen serkku. Yritetty ilmeisesti on, koska ensimmäisellä käynnistyksellä peli ”optimoi assetteja” pitkään ja hartaasti. Tarjolla on myös grafiikan tehoja mittaava benchmark-testi, jossa ihaillaan Meridian-suurkaupungin vilkkaita katuja. Oma pelikoneeni 16 gigan muistilla, Intelin i5-8400-suorittimella ja GeForce GTX 1070 -näytönohjaimella on nykymittapuulla keskitien härveli, ja tuon pelin sisäisen testin mukaan sen pitäisi yltää minimissään 60 ja enimmillään 100 ruudun päivitysvauhtiin perusasetuksilla. Näin siis teoriassa.

Kun Horizon todella pyörii tasaista 60 fps:n vauhtia, sitä on todella ilo pelata. Valitettavasti kokemusta rumentavat mystiset tökkimiset, jotka tulevat ja menevät ilman sen kummempaa logiikkaa. Ruudunpäivitys saattaa sukeltaa pohjalukemiin aivan ilman varoitusta. Pelin siirto tavalliselta kiintolevyltä SSD:lle vähensi ongelmia muttei suinkaan poistanut niitä. Lisäksi peli kaatui työpöydälle tylysti noin kerran tunnissa, eli oman kokemukseni perusteella noin 40 kertaa useammin kuin konsolilla. Päätellen Steam-arvioista monilla on teknisten ongelmien suhteen paljon, paljon kovempi onni. Ja jos minulta kysytään, PS4:n tasainen 30 fps:n vauhti oli silmälle paljon hellempää kuin varoituksetta tökkivä 60. On selvää, ettei pc-version optimointiin ole käytetty läheskään yhtä paljon aikaa tai resursseja.

Horizon Zero Dawn: Complete Edition (Pc) -arvostelu

Vielä nihkeämpää on se, ettei tämä vuosia jäljessä tuleva käännös ole millään tavalla edes pelin nätein versio. Nostetaanpa grafiikan outouksista esimerkiksi yksi pieni mutta tärkeä yksityiskohta. Frozen Wilds -lisäosa vie Aloyn kylmään pohjoiseen ja on mukana tässä Complete Edition -paketissa. Pleikkarilla säväytti aikanaan se, kuinka upeasti kylmien arojen lumi pakkaantui kasaan Aloyn jalanjäljissä ja kuinka hanki myllertyi taistelujen tiimellyksessä. Se oli silmäkarkkia, josta otin kaiken irti pelin valokuvatilassa. Pc-versiossa tästä ei ole tietoakaan. Miksi ei? Yritättekö väittää, että pc-rauta ei taivu tällaiseen grafiikkavelhouteen vuonna 2020? Villiin pohjolaan saapuminen oli siksi minulle viimeinen sinetti. Teki mieli vain sulkea kone, laahustaa olkkariin ja aloittaa uusi HZD-läpipeluu konsolilla.

Kun Horizonin pc-versio julkistettiin, netissä kohkattiin suu vaahdossa siitä, kuinka Sony ”petti” pelaajansa antamalla yksinoikeushelmen ahnaiden pc-sikojen armoille. En edes mene siihen, kuinka noloa tuo puuhailu on, mutta nytpä konsolisodan jihadistit saivat viimeisen naurun. Horizon Zero Dawnin voi kokea parhaiten edelleen PS4 Pro -mallilla HDR-telkkarin kera, eikä kisa ole edes tiukka. Guerrillan olisi nyt syytä tarttua toimeen ripeästi ja puskea pelille korjauspäivityksiä. Aloy ei ansaitse sen vähempää.

7/10

Kehittäjä: 
Guerrilla Games
Julkaisija: 
Sony Interactive Entertainment
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Turbomuna kuva
Turbomuna

Hei jee, Pyykkösen tekemä arvostelu!

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Koko päivän tänään pelannut eikä kertaakaan ole kaatunu tai mitään muutakaan vikaa ollut ;)

Käyttäjän Agathon kuva
Agathon
Lainaus frozen

Koko päivän tänään pelannut eikä kertaakaan ole kaatunu tai mitään muutakaan vikaa ollut ;)

Odotas kun pääset Äiskän sylistä tuonne lähemmäs Carjojen maailmaa, niin johan tulee unexpected erroria. :p

Käyttäjän Paladin777 kuva
Paladin777

Hauska, hyvä ja informatiivinen arvostelu! Odottelin tätä peliä julkaisusta asti ja monta kertaa meinasin painaa preoder nappia. Onneksi odotin, käsittämätöntä, että tällaisia tuotoksia pääsee vielä nykyäänkin ulos! Kuitenkin samaa moottoria käyttävä Deathstranding toimii moitettoomasti ja on vielä paljon nätimpi ja uudempi peli!