King of Seas / Arvostelut / pelaaja.fi

King of Seas

8.09.2021 // Kirjoittanut: Jaakko Herranen
0

King of Seas -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinä-elokuun tuplanumerossa 224. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Puuduttavaa piraattielämää

Merirosvoteema on ollut pinnalla viime vuodet. Pirates of the Caribbean -elokuvat ovat olleet jättimenestyksiä, ja onpa Raren alkukangerteluista kärsinyt Sea of Thieveskin porskuttanut tyylikkäästi jo useamman vuoden. 3DCloudsin King of Seas pyrkii ainakin temaattisesti samoille apajille mutta aavistuksen pienimuotoisemmassa mittakaavassa.

Nimettömäksi jäävän merellisen valtakunnan kuningas on päätynyt hämärissä olosuhteissa manan maille. Syytetyn penkille joutuu hyvin heppoisin perustein pelaajan valitsema protagonisti, joka sattuu olemaan vieläpä murhatun jälkikasvua. Syyttä suotta tahriintunut maine täytyisi siis puhdistaa jollain ilveellä, vaikkapa sitten suorittamalla tyhjänpäiväisiä hanttihommia moisia kaipaileville, rahtaamalla resursseja myytäväksi ja päivittämällä omaa paattia aina vain tehokkaammaksi tappokoneeksi.

King of Seas -arvostelu

Simppeli premissi on mukavasti kohdillaan, ja alkuun seikkailun tarinapainotteisuus onnistuu yllättämään positiivisesti. Maailmankartalla ei päästä kyntämään merta kavereiden kanssa, vaan kyseessä on alusta loppuun puhdas yksinpelikokemus.

Valitettavasti tarina junnaa heti alkumetreillä ikävästi paikallaan, ja pelaaja pakotetaan koluamaan pelialueen kolkkia toinen toistaan tylsempien aktiviteettien perässä. Tehtävänä voi olla jonkin esineen tai asian rahtaaminen maailman ääripäästä toiseen, hyvien kala-apajien bongaileminen, tietyn vihollisalustyypin upottaminen tai vaikkapa resurssien kerääminen – kaikki tämä, jotta keinotekoisesti hidasteleva juoni nytkähtäisi seuraavaan vaiheeseensa.

Kaiken puuhastelun lomassa omaa alusta voi päivittää hurjemmilla varustuksilla, ja lopulta voi sijoittaa kokonaan uusiin purtiloihin. Tämä on myös pelin ongelma, sillä homma etenee varsinkin alkumetreillä tuskallisen hitaasti oman surkuhupaisan paatin jäädessä alakynteen käytännössä jokaiselle vastaantulijalle. Kun taistelussa uppoamisen jälkeen vielä päätyy takaisin lähtösatamaan kartan toiseen reunaan, savotta ei välttämättä edennyt lainkaan viimeisen parin pelitunnin aikana. Eteneminen on kauttaaltaan liian hidasta.

King of Seas -arvostelu

King of Seas tuntuu paikoitellen hieman keskeneräiseltä. Peliruudun nurkassa ei ole lainkaan minikarttaa, joten navigointi vaatii aina toiminnan katkeamisen ja omassa karttanäkymässä käymisen. Myös aavistuksen hämmentävä ohjaus ja käyttöliittymässä sompaileminen vaativat kumpainenkin useamman pelitunnin ennen niiden iskostumista hiljalleen selkärankaan. Harmitusta aiheuttaa myös kamera, jota ei voi käännellä vapaasti nähdäkseen, millaisia haasteita horisontissa häämöttääkään. 3DClouds paukuttelee mainospuheissa henkseleitään satunnaisluodulla ja pelaajan tekemisiin muovautuvalla maailmalla, mutta sillä ei ole lopulta suuresti merkitystä, sillä pelin uudelleenpeluuarvo on todella vähäinen.

King of Seas on teknisesti menneen laitesukupolven tuote, mutta silti pienen studion tuotokseksi kyllin hyvä sellainen. Karibia-henkinen merellinen miljöö näyttää ja kuulostaa kohtuullisen tunnelmalliselta, vaikka satamakaupunkeja ei pääsekään tutkimaan jalan. Onpa tarinaa kuljettava dialogikin pääsääntöisesti nokkelaa ja taidejälki mukavan näköistä. Harmi, että tämä kaikki jää monotonisen ja suoraan sanottuna tylsän sivupuuhastelun varjoon.

5/10

Kehittäjä: 
3DClouds
Julkaisija: 
Team17
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu, Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta