Legend of Mana / Arvostelut / pelaaja.fi

Legend of Mana

9.10.2021 // Kirjoittanut: Petri Pohjonen
0

Legend of Mana -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Manaa menneisyydestä

Square Enix on viime aikoina innostunut julkaisemaan uudelleen vanhaa tuotantoaan ehostetulla grafiikalla. Nyt vuorossa on alun perin vuonna 1999 julkaistu Legend of Mana, jota ei ole tätä ennen nähty Euroopassa lainkaan.

Varsinaisen pääjuonen sijaan Legend of Mana sisältää kolme pidempää tarinaa, joista ainakin yksi täytyy suorittaa kokonaan pelin läpäisemiseksi. Yhdessä tarinassa selvitetään neljän ystävän välistä rakkaustarinaa, toisessa kahden lohikäärmeritarin välejä ja kolmannessa tutustutaan sorrettuun jumi-rotuun. Tarinan suorittamisen jälkeen avautuu vielä kaikille yhteinen viimeinen tehtävä, joka keskittyy sarjan peleistä tutun manapuun henkiinherätykseen. Tarinat ovat kiinnostavia, mutta kunnon keskustarinan puute on silti kovin harmillista.

Legend of Mana -arvostelu

Päätarinoiden ohella peli sisältää myös kasan lyhyempiä sivutehtäviä, jotka avaavat paremmin hahmoja ja maailmaa. Peli kannustaa itsenäiseen paikkojen tutkimiseen, eikä tehtävien sijainteja kerrota, mikä tarkoittaa,että samoja paikkoja joutuu koluamaan useaan kertaan uusien tehtävien toivossa. Kaikki tehtävät ovat periaatteessa nähtävissä yhdellä läpipeluulla, mutta käytännössä se on lähes mahdotonta ilman opasta, sillä jotkin tehtävät saattavat lukittautua, jos ei vieraile tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Tämä tietysti lisää uudelleenpeluuarvoa, mutta idea tuntuu silti rankaisevuudessaan vähän halpamaiselta.

Pelattavuudeltaan Legend of Mana on heti tuttu sarjaa pelanneille. Maastoa tutkitaan ylävinkkelistä kuvattuna, ja taistelut käydään reaaliaikaisesti samalla ruudulla. Taistelusysteemi on tuttu aiemmista Mana-peleistä, joskaan se ei ole aivan yhtä nopeatempoinen. Perushyökkäykset kasvattavat erikoistekniikkapalkkia, jonka voi käyttää voimakkaaseen erikoisiskuun. Jokaisella asetyypillä on omat erikoisiskunsa ja hieman eroavat taistelutyylinsä, joten kokeiltavaa riittää.

Omalaatuisin idea on maailmankartta, jossa pelaaja saa itse lisätä kartalle löytämiään alueita. Mitä kauempana jokin paikka on kotoa, sitä vahvempia sen viholliset ovat ja sitä parempia varusteita alueen kauppiaat tarjoavat. Sijoittelu voi myös vaikuttaa aiemmin aseteltuihin paikkoihin lisäämällä niihin esimerkiksi uusia sivutehtäviä. Toteutus on hauska, mutta ilman netin oppaita jää monesti epäselväksi, miten alueita tarkalleen ottaen kannattaisi sijoitella ja miksi.

Legend of Mana -arvostelu

Netistä lunttaaminen muodostuu ikävä kyllä eräänlaiseksi teemaksi. Legend of Mana ilmestyi alun perin juuri ennen kuin roolipelit alkoivat suoraviivaistua ja yksinkertaistua, mutta Legend oli vielä vanhaa koulukuntaa ja jätti monet asiat pelaajan keksittäväksi. Peli ei esimerkiksi kerro, miten uusia erikoisiskuja opitaan tai mitä karttaruudun manahenget tarkoittavat. Toiset tietysti rakastavat tällaista pelisuunnittelua, mutta itse olisin kyllä kaivannut vähän enemmän kädestäpitelyä tietyissä asioissa.

Entisöinnistä itsestään ei ole mitään pahaa sanottavaa. Sisällöllisesti se on identtinen alkuperäisen version kanssa – niin hyvässä kuin pahassa –, mutta ulkokuosi on pantu uusiksi. Uudet korkearesoluutioiset taustat ovat erittäin kauniita ja kokonaan orkestroitu ääniraita sarjan parhaimmistoa. Peliin on myös lisätty muutama helppokäyttötoiminto, kuten mahdollisuus tallentaa missä vain.

Tietyistä kryptisistä elementeistään huolimatta Legend of Mana on yhä täysin pelattava. Se näyttää ja kuulostaa kivalta ja sitä on hauska pelata, vaikkei täysin ymmärtäisikään ihan kaikkia systeemejä. Peli sopii hyvin sekä veteraaneille että sarjasta vasta kiinnostuneille.

7/10

Kehittäjä: 
Square Enix
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta