Lego Builder's Journey / Arvostelut / pelaaja.fi

Lego Builder's Journey

5.10.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Lego Builder's Journey -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Erään palikan tarina

Pääasiassa valtavirtaviihteen kestosuosikkeihin pohjaavat Lego-pelit ovat valtavan suosittuja mutta kaikki keskenään valitettavan samanlaisia. Pääsi palikkakäsittelyyn sitten Harry Potter, Jurassic Park tai Tähtien sota, ovat pelilliset perustukset aina pitkälti identtiset – ruudulla hyörivät hahmot vain vaihtuvat. Perheen pienimmille tuttuus ja turvallisuus on toki todellinen myyntivaltti, mutta varttuneemmalle väelle toisto ei aina tahdo maistua.

Siksi onkin aina erityisen mukavaa, kun arvokas Lego-brändi uskotaan kokeilullisemmalle peliprojektille. Sellainen on alun perin jo pari vuotta sitten ilmestynyt Lego Builder’s Journey, joka on yllä mainittuja toimintapläjäyksiä aikuisempaan makuun suunniteltu ja tarinallinen pulmapeli. Teos on kovin pidetty ja palkittu, mutta se jäi Apple Arcade -julkaisuna monilta kokematta. Nyt se on kuitenkin saatu vihdoin pc:lle ja Switchille, joiden kautta se toivon mukaan tavoittaa aiempaa suuremman yleisön.

Lego Builder's Journey -arvostelu

Builder’s Journeyssa seurataan pienen palikkapojan ja tämän yhtä kulmikkaan isän yhteistä arkea, joka saa seikkailullisia piirteitä, kun poika päättää lähteä pelastamaan isäänsä työelämän harmaasta oravanpyörästä. Matkan varrella kohdataan esteitä niin luonnon helmassa kuin tehdaskoneistojen uumenissakin, ja edetäkseen pelaajan on ratkottava erilaisia pähkinöitä legoja pyöritellen.

Mukaan mahtuu monenlaista pientä pulmaa ja pelimekaniikkaa, kuten värikoodattuja ja itsestään monistuvia palikoita, mutta parhaimmillaan pulmailu on silloin, kun pelaaja saa suhteellisen vapaasti rakentaa tiensä maaliin. Ratkaisuja on onneksi usein monia, eikä peli pitele pelaajaansa kädestä missään vaiheessa liian tiukasti. Light Brick Studiolla on selkeästi tiedetty, että legoilla leikkiminen on taito, joka ei unohdu. Sitä onnistutaan myös simuloimaan valtavan luonnollisen tuntuisesti, eikä palikoiden siirtelyyn, kääntelyyn ja paikoilleen loksautteluun edes tarvita yhtä painiketta enempää.

Luonnollista vaikutelmaa varmasti vahvistaa pelin esillepano. Kentät ovat kuin pieniä Lego-dioraamoja, jotka näyttäytyvät ruudulla yllättävän aidon kokoisina. Lego-elokuvista tuttuun tapaan palikat ovat hurmaavalla tavalla leikityn näköisiä, eli niissä on pieniä naarmuja ja sormenjälkiä. Pc:llä tämä säteenseurantaan yhdistettynä saa pelin näyttämään parhaimmillaan valokuvamaiselta. Fotorealismi kuitenkin vaatii koneelta melkoista vääntöä, ja oman keskinkertaisen purkkini peli laittoikin läähättämään jo medium-asetuksilla.

Lego Builder's Journey -arvostelu

Tarinankerronta on kuitenkin pelin vaikuttavin osaalue. Juonen kuljetus on sanatonta, ja luoville tulkinnoille jätetään samaan tapaa tilaa kuin pulmanratkonnankin saralla. On huikeaa, kuinka sydäntä sykähdyttävästi palikkahahmojen tunteet saadaan välitettyä pelaajalle, vaikka niillä ei ole edes kasvoja, joilla viestiä ajatuksistaan. Pelin viimeiset hetket puristivat allekirjoittaneesta aitoja liikutuksen kyyneleitä, mikä oli kaikin puolin yllättävää ja ilahduttavaa.

Ainoa harmituksen aihe oli pelin pituus. Leppoisalle läpipeluulle tuli mittaa juuri ja juuri parisen tuntia, mikä on 17 euron hintaan nähden melko vähän. Toisaalta tämän kaltaista teosta ei välttämättä tulekaan lähestyä tuntitaksa- asenteella vaan kokemuksena. Elokuvateatterissakin saa pulittaa lipuista tätä nykyä suurin piirtein saman verran, ja Builder’s Journey jää kyllä pyörimään mieleen vähintään yhtä pitkäksi aikaa kuin hyvä draama. Kokemusta olisi tosin voinut topata vaikkapa vapaalla rakentelutilalla, mutta kenties peliä varten rakennettua teknologiaa ymmärretään hyödyntää johonkin vastaavaan vielä tulevaisuudessa.

8/10

Kehittäjä: 
Light Brick Studio
Julkaisija: 
Lego Games
Peligenre: 
Pulmaseikkailu
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Apple OSX, Microsoft Windows, Apple iPad, Apple iPhone
Pegi-ikärajat: 
K-3