Lemnis Gate / Arvostelut / pelaaja.fi

Lemnis Gate

3.12.2021 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Lemnis Gate -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun numerossa 227. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Aikamoista räiskintää

Aikasilmukat ovat selvästi tämän syksyn juttu. Ensin aikaa kierrätettiin Twelve Minutesissa, sitten Deathloopissa ja nyt on aika laittaa aika uusiksi Lemnis Gatessa, joka ottaa ihan omanlaisensa lähestymistavan tuttuun mekanismiin.

Lemnis Gate yhdistää aikasilmukan poikkeuksellisella tavalla verkkoräiskintään. Pelaajilla on käytössään kahdeksan erilaisilla aseilla ja erikoiskyvyillä varustettua hahmoa, jotka lähetetään taistelukentälle vuorotellen. Aikasilmukka alkaa alusta jokaisella 25 sekunnin mittaisella kierroksella, joten aiempien kierrosten hahmot tekevät samat asiat kierroksesta toiseen – mikäli ovat vain hengissä.

Lemnis Gate on räiskintäpeli, mutta useimmiten pelaaja ei ole välittömässä vaarassa omalla vuorollaan. Ilmassa viuhuu luoteja, kranaatteja ja myrkkyjä, mutta koska ne ovat pääasiassa edellisen kierroksen peruja, kukaan ei tähtää juuri sillä hetkellä kyseistä hahmoa. Tarkalla ampumataidolla ja kyvykkäällä väistelyllä on kuitenkin merkitystä, sillä yhden vihollishahmon poisto kierrosta saattaa kääntää koko ottelun kulun päälaelleen.

Lemnis Gate -arvostelu

Vaikka alussa tuntuu hullulta loikkia ja väistellä tyhjällä taistelukentällä, on pelissä ennakoitava tulevien kierrosten tapahtumia. Niinpä pelistä tulee eräänlaista neliulotteista šakkia, jossa on ennustettava tulevaisuutta ja muutettava menneisyyttä omaksi edukseen.

Pelin kahdeksan hahmoa edustavat aseistukseltaan ja kyvyiltään varsin tavanomaista sankariräiskintää. Ketterä konepistoolityyppi, sinkoheppu, myrkynlevittäjä, tarkka-ampuja ja kumppanit ovat tuttuja sankariräiskintäpelejä pelanneille. Pelin kekseliäisyys piileekin uudessa tavassa hyödyntää kykyjä.

Sopivaan paikkaan heitetty suojakilpi tai yksi tarkkuuskiväärin laukaus viimeisellä kierroksella saattaa kääntää koko ottelun lopputuloksen uuteen uskoon. Vuorovedoilla etenevissä otteluissa keskitytään helposti neutraloimaan vastustajan edellinen siirto, mutta voiton tavoitteleminen vaatii pitkäjänteisempää strategiaa. Lähes jokainen siirto on ainakin teoriassa pyyhkäistävissä vielä ottelun viimeisellä kierroksella, mutta kerrannaisvaikutuksia on vaikea ennustaa. Ehkäpä aiemmalla kierroksella vihollista kohti ammuttu raketti kopsahtaakin oman tiimiläisen kuuppaan. Ehkäpä hätäisesti heitetty suojakilpi peittääkin oman tarkka-ampujan laukauksen ja aiheuttaa arvaamattoman ketjureaktion.

Lemnis Gate -arvostelu

Lemnis Gate on konseptina erinomainen ja toteutuskin on vähintään todella hyvä. Pelin tuotantoarvot eivät päätä huimaa, mikä näkyy puitteissa ja persoonattomuudessa mutta myös vajaan parin kympin hinnassa. Lemnis Gate ei ainakaan vielä sisällä mikromaksuja, mutta siinä on ilmaiseksi pelattavan pelin tuntua, joka näkyy esimerkiksi tolkuttoman hitaassa sisällön avautumisessa. Se tuntuu myös kärsivän pienistä teknisistä ongelmista, mutta enemmän pelikokemusta hiertävät ottelun kesken jättävät pelaajat. Lemnis Gate kuitenkin kompensoi tätä tiimipeleissä hienosti mukauttamalla pelit tasaväkisiksi myös yksi vastaan kaksi -tilanteissa.

Lemnis Gate on yksi tämän vuoden suosikkipeleistäni, joka saavuttaa toivottavasti elinvoimaisen peliyhteisön. Aivopähkinäräiskinnässä on valtavasti potentiaalia hauskaan ja haastavaan kilpapelaamiseen.

9/10

Kehittäjä: 
Ratloop Games Canada
Julkaisija: 
Frontier Foundry
Peligenre: 
Räiskintä, Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta