Life is Strange: True Colors / Arvostelut / pelaaja.fi

Life is Strange: True Colors

5.11.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Life is Strange: True Colors -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 226. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Suoraan tunteisiin

Supervoimista, suhdekuvioista ja synkistä salaliitoista, niistä on Life is Stranget tehty. Tätä tuttua kuviota noudattaa myös syyskuussa ilmestynyt True Colors, jota tähdittää yliluonnollisella empatiakyvyllä siunattu muusikkonuorukainen Alex. Puolet elämästään orpokodeissa ja sijaisperheissä viettänyt nainen saa täysi-ikäistymisensä kynnyksellä kyläilykutsun kauan kadoksissa olleelta isoveljeltään Gabelta, joka on asettunut aloilleen ihastuttavaan Haven Springsin pikkukaupunkiin. Veli heittää henkensä kuitenkin harmillisen pian jälleennäkemisen jälkeen hyvin epäilyttävissä olosuhteissa, joten Alex ottaa asiakseen selvittää, kuka menetykseen on todella syyllinen.

Mysteeri on kuitenkin vain pieni osa Alexin uutta elämää Haven Springsissä, sillä surustaan ja järkytyksestään huolimatta hän löytää pian oman paikkansa pienestä ja tiiviistä kyläyhteisöstä. Suurin osa noin 12 tunnin mittaisesta seikkailupelistä vierähtääkin aivan muissa kuin salapoliisin puuhissa. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä toisin kuin vaikkapa sarjan ensimmäisen osan kammottavat teinit, Haven Springsin asukkaat ovat kaikki omalla tavallaan kiinnostavia ja monikerroksisia hahmoja. Synkkien salaisuuksien penkomisen lomassa uusia naapureita pääsee halutessaan auttamaan arkisissakin ongelmissa, mikä syventää niin Alexin kuin pelaajankin suhdetta hahmokaartiin.

Life is Strange: True Colors -arvostelu

Empatiakykyjensä ansiosta Alex voi lukea muiden hahmojen ajatuksia, imeä heidän tunteitaan itseensä ja manipuloida juttukumppaneitaan. Toisin kuin True Colorsia edeltäneessä Life is Strange 2:ssa, näiden mekaniikkojen ympärille on ymmärretty jopa rakentaa pieniä pelillisiä pulmia. Pelaajan aktiivinen osallistaminen tekee sivupuuhastelustakin mielekkäämpää ja Alexin voimista oleellisemman osan kaikkea kerrontaa. Myös dialogipuut ja juonta haarauttavat valinnat tuntuvat aiempaa merkityksellisemmiltä, ja jonkun toisen pelissä Haven Springsin asukkaille olisikin voinut käydä aivan toisin kuin omassani. Hahmojen vaihtoehtoisten kohtaloiden tutkiminen lopputekstien jälkeen jopa hieman suretti, vaikka ensimmäisen Life is Strangen yltiöšokeeraaviin sfääreihin valintojen seuraukset eivät ylläkään.

Kaiken keskiössä oleva murhajuoni ottaa pelin edetessä takapenkkiläisen roolin niin vahvasti, että kun siihen vihdoin teoksen loppumetreillä palataan kunnolla, ei totuus oikeastaan jaksa enää kiinnostaa. Tämä kielii toki tarinankerronnallisista heikkouksista, mutta ei se loppujen lopuksi edes harmita sen suuremmin. True Colors on selvästi niitä kuuluisia tapauksia, joissa matka on määränpäätä tärkeämpi.

Life is Strange: True Colors -arvostelu

Suuremmat purnauksen aiheet löytyvät tekniseltä puolelta. Peli näyttää huikean hyvältä ja studion käyttämä uusi liikkeenkaappausteknologia tekee hahmoista monin verroin aiempaa eläväisempiä, mutta kokonaisuus pyöri ainakin PlayStation 5:llä kammottavan huonosti. Ruudunpäivitys köhi melko staattisissakin ympäristöissä, kohtausten ja kamerakulmien väliset siirtymät nykivät, ja hahmot hyppäsivät tuon tuostakin klassiseen T-asentoon. Kaikkeen toki tottuu, mutta immersiolle moiset nikottelut eivät tee hyvää.

Epätäydellisyyksistään huolimatta True Colors onnistuu kuitenkin hurmaamaan tavalla, joka on ollut sarjalla hukassa jo pidempään. Ensimmäinen Life is Strange osui ja upposi käsinkosketeltavan inhimillisyytensä ja ilahduttavan samaistuttavien juonikuvioidensa vuoksi, ja True Colors tunnustaa vahvasti samoja värejä, joskin astetta aikuisemmassa miljöössä. Jos peli olisi vielä löytänyt tasapainon arjen ja jännityksen välillä, käsillä olisi voinut olla kokonaisuudessaan vuoden vaikuttavimpia pelikokemuksia.

8/10

Kehittäjä: 
Deck Nine
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows, Google Stadia
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Pelin sisäiset ostokset, Väkivalta