Lost in Random / Arvostelut / pelaaja.fi

Lost in Random

5.11.2021 // Kirjoittanut: Aki Parhamaa
0

Lost in Random -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 226. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Satumainen seikkailu satunnaismaassa

Viihdenäyttämölle astuu Lost in Random, joka sijoittuu runsaalla goottiestetiikalla kuorrutettuun Randomin kuningaskuntaan. On kuin visionääri Tim Burton olisi laajentanut mielikuvituksensa pensselin vedot valkokankailta pelimaailmaan. Lost in Random lumoaa tavallaan, jolla se yhdistelee nukkeanimaatiolta näyttävää visuaalisuutta ja satukirjamaisuutta Liisa Ihmemaassa -tyylisesti. Välillä unohdin pelaavani interaktiivista teosta enkä katsovani animoitua satukirjaa.

Tarina alkaa, kun kaikkea hallitseva paha kuningatar vangitsee vähäosaisen Evenin Odd-sisaren. Even karkaa kotoa ja lähtee jäljittämään sisartaan vaaroja vilisevälle matkalle. Mukaan lyöttäytyy sisukas ja avulias muinainen noppaolento Dicey, ja samalla tapahtumia selostaa humoristinen kaikkitietävä kertojaääni.

Lost in Random -arvostelu

Randomin kuningaskunta jakautuu kuuteen kenttäkokonaisuuteen, joista jokaisessa on täysin omat lainalaisuutensa ja erikoisuutensa. Tässä olisi ollut potentiaalia suurempiin pelimekaanisiin omaperäisyyksiin, mutta nyt se jää lähinnä visuaalisuuteen nojaavaan outouteen.

Omalaatuisuus on läsnä kuitenkin pää- ja sivutehtävissä, joiden ohella pelimaailmassa kerätään kolikoita oman taistelukorttipakan päivittämistä varten. Perusvihollisia on tarjolla kiitettävä määrä, mutta loppua kohden olisin halunnut hieman räväkämpää vaihtelua. Pomotaistelut ovat sen sijaan viihdyttäviä ja vaihtelevat perusmätöstä lautapelimäisiin osuuksiin. Satunnaisten hahmojen kanssa voi keskustella, mutta vastausvalinnat ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta kosmeettisia.

Taistelusysteemi tuo kaivattua piristystä perinteisiin mättökarkeloihin. Jokaisen taistelun alussa Even on aseistautunut pelkällä ritsalla. Sillä ei voi vahingoittaa, mutta sillä voi tuhota vihollisissa olevia sinisiä kristalleja, jotka Dicey kerää kätevästi talteen. Kun arpakuutiossa on tarpeeksi kristalleja, heitetään noppaa. Arvottu luku määrittää käytettävät taistelukortit aseista parannusloitsuihin. Arpominen ja korttien kanssa kikkailu tuovat mukaan kevyttä taktikointia, joskin Diceyta taistelukaverina olisi voinut hyödyntää vieläkin konkreettisemmin.

Lost in Random -arvostelu

Kekseliäisyys loistaa heti ensi minuuteilta asti visuaalisuudessa, musiikissa, tarinassa ja hahmoissa – kaikkialla. Reissussa tulee törmänneeksi ainutlaatuisten paikkojen ohella jos jonkinmoiseen vipeltäjään. On Hassut hurjat hirviöt -katraasta revittyä kaveria, kahtia jakautunut jättiläispormestari, jonka hatusta kasvaa hänen paha versionsa, sekä kuninkaalliset sisarukset, jotka sotivat keskenään käyttäen jättimäisiä robotteja. Tarinan lopussa sorrutaan hieman kaavamaisuuteen, muuten sekin toimii hyvin.

PS5:llä Lost in Random pyörii vaivattomasti ja näyttää hyvältä. Valitettavasti mukautuvia liipaisimia tai kolmiulotteista ääntä ei ole hyödynnetty, vaikka potentiaalia olisi tämän kaltaisessa pelissä ollut.

Pelaajan harmiksi käytyihin maailmoihin ei enää pääse jälkikäteen suorittamaan sivutehtäviä tai etsimään piilotettuja salaisuuksia. Itse päätehtävät tarjoavat reilun kymmentuntisen seikkailun, joka on kattava paketti noin 30 euron hintaan. Lost in Random on juuri omiaan piristämään ja kutkuttamaan mieltä alkavina syysiltoina

8/10

Kehittäjä: 
Zoink
Julkaisija: 
Electronic Arts
Peligenre: 
Seikkailu, Toiminta
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja