Lost Judgment / Arvostelut / pelaaja.fi

Lost Judgment

5.12.2021 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
0

Lost Judgment -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun numerossa 227. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Vares ja Jokohaman joutavat

Etukäteen olisi ollut vaikea uskoa, että pitkäjänteisen Yakuza-pelisarjan nerokkaimpiin temppuihin kuuluu Judgmentin suorittama aloitus lähes puhtaalta pöydältä. Kamurocholaisen yksityisetsivän kertomus oli kuitenkin erittäin hyvää tarttumapintaa sarjan tyypilliselle sekoitukselle villejä juonikuvioita ja väkivaltaa. Tämä pätee varsinkin nyt, kun rikollisperheet ovat väistyneet taka-alalle Japanin kehittyessä.

Vaikka Lost Judgment jatkaa vain väljästi siitä, mihin ykkösosa jäi, kannattaa spoileriherkimpien pelata Judgment ensin. Edellisestä seikkailusta on kulunut tovi, ja Takayuki Yagami elättää itseään jälleen Gendan lakitoimiston tarjoamilla keikkahommilla. Ykköspelistä tutut kaverit soittelevat hänet kuitenkin pian avuksi mystisen koulukiusaamistapauksen selvittelyyn. Yagamin ja exyakuza Kaiton matka viekin tällä kertaa Yakuza: Like a Dragonin Jokohamaan.

Lost Judgment -arvostelu

Koska Kamurochon ja Ijinchon välillä on vain noin 30 kilometriä, kaupunkien välillä siirtyminen toimii luontevasti jopa pelin sisäisen aikakäsityksen mukaan. Kamurochon perinteisen pieni koko rajoittaa jo paljon, mutta toisaalta sen kaduilla on helppo kulkea vanhasta muistista ja tutustua tuttujen kulmien kuulumisiin. Skeittilauta tarjoaa nopean liikkumismuodon, jos taksin tilaaminen ei inspiroi.

Ijinchon merkittävin anti on isomman keskustan lisäksi Seiryon lukio, jossa mystiset kiusaamistapaukset vaativat reilusti selvittelyä. Yagami joutuu tietenkin värväytymään valinnaisten aineiden apuopettajaksi osana tutkimuksia. Ongelmien ratkominen vie lopulta tanssikerhosta robottitaisteluihin, nyrkkeilyyn ja jopa moottoripyörähuligaanien riveihin.

Lost Judgment noudattaakin tuttua tyyliä, jossa väkivaltaisen ja ihmisluonteen pimeyksiä ruotivan pääjuonen ohessa ratkotaan pöhköjä sivutapauksia, autetaan erilaisia vastaantulijoita ja pelataan kymmeniä erilaisia minipelejä. Melko vapaa suoritustahti antaa mahdollisuuden valita pelisessionsa sävyn. Eivätkö kurjuudet maistu tällä kertaa? Ulkoiluta koiraa, skeittaa, käy treffeillä, uppoudu virtuaalimaailmaan tai pelaa Sega Master Systemin retropelejä.

Lost Judgment -arvostelu

Pelimekaanisesti Lost Judgment on kokenut suoraviivaistamista. Pelaajia ärsyttänyt mortal damage -konsepti on poistunut ja alkoholinkäytön juustoisuutta on selvästi vähennetty, mutta Yagami on edelleen ylivoimainen pelin alusta alkaen. Uusi torjuntoihin perustuva käärmetyyli ratkaisee kaikki ongelmat, mutta myös tiikerija kurkityylejä on koitettu piristää. Tyylien vaihtelemiseen jopa kannustetaan lisäpisteiden takia. Lisäksi Yagami voi edelleen kantaa farkkujensa taskuissa pienen ruokakaupan edestä parannuslounaita.

Yksinkertaistamisen linja on jatkunut minipeleissä ja osioissa. Ykkösosan piinaavat seurantatehtävät ovat nyt helppoja pyrähdyksiä, tutkintatilasta otetaan enemmän irti vimpaimien avulla, ja Yagami voi hyödyntää ketteryyttään hiukan parkour-henkisessä kiipeilyssä. Sekaan on heitetty myös pakollisia hiiviskelyosuuksia, mutta ne eivät ole erityisen haastavia tai pitkiä. Monipuolisuuden keskellä osioissa maistuu häivähdys kiirettä ja kierrättämistä.

Lost Judgment -arvostelu

Kiirevivahde on myös Lost Judgmentin pääjuonessa, joskin kyse on vain yksityiskohdista, sillä päätarina sinänsä vie 30–35 tuntia. Osa käänteistä tulee tyhjästä, jolloin ne särähtävät muuten melko tasaisesti kulkevassa juonenkuljetuksessa. Koulukiusaamisteeman lisäksi tuodaan esiin lain ja oikeudenmukaisuuden ristiriitoja sekä sitä, miten kaltevalle pinnalle voi joutua ottamalla oikeuden omiin käsiinsä. Käsittely jää kuitenkin turhan pintapuoliseksi.

Mutta ei siitä pääse mihinkään, että Lost Judgment on pienine säröineenkin erinomainen ja monipuolinen viihdepaketti Yakuzan maailmasta. Toivoa sopii, ettei päähahmoa esittävän Takuya Kimuran taustavoimien kina Segan kanssa estä Yagamin tarinan jatkumista ainakin trilogiaksi asti.

9/10

Kehittäjä: 
Ryu Ga Gotoku Studio
Julkaisija: 
Sega
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Uhkapeli, Väkivalta

Nostoja