Mafia II: Definitive Edition / Arvostelut / pelaaja.fi

Mafia II: Definitive Edition

6.09.2020 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
3

Mafia II: Definitive Edition -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesän 2020 tuplanumerossa 213.

Tarjous, josta voi ihan hyvin kieltäytyä

Kun Mafia II ilmestyi vuonna 2010, se oli monelle pelaajalle karu pettymys, enkä ollut siitä tippaakaan yllättynyt. Ihmiset odottivat GTA:n henkistä avoimen maailman kohelluspeliä runsailla sivutehtävillä höystettynä, mutta tarjolla olikin tunnelmallinen ja tarinavetoinen pelikokemus, joka vain sattui näyttämään GTA-kopiolta.

Pelillä oli kuitenkin myös ystävänsä, ja siihen porukkaan kuulun itsekin. En kaivannut tuntien edestä pizzojen toimittamista tai muuta sivupuuhaa, sillä Vito Scalettan tarina, hyvin kirjoitetut hahmot ja dramaattiset käänteet viihdyttivät koko rahan edestä.

Paljon hypetetty Mafia II: Definitive Edition ei koske tähän puoleen pelistä mitenkään, joten uutta sisältöä odottavilla on edessä pettymys. Toisaalta Definitive Edition on pettymys yleisestikin, joten ettepä ole ainakaan yksin.

Mafia II: Definitive Edition -arvostelu

Mafia II: Definitive Edition tuntuu vanhanaikaiselta peliltä, enkä nyt tarkoita vain sitä, että kolmannen persoonan räiskintäpelit ovat kehittyneet viimeisten kymmenen vuoden sisällä. Menneen vuoden aikana Final Fantasy VII Remaken ja Resident Evil 2:n tapaiset uusintaversiot ovat nostaneet pelielvytysten riman valtavan korkealle, eikä Mafia II pärjää siinä kisassa mitenkään. Pikemminkin se tuntuu niiltä HD-käännöksiltä, joita esimerkiksi PlayStation 3:n viimeisinä vuosina nähtiin turhankin paljon.

Definitive Editionia varten kaikki Mafia II:n tekstuurit on puskettu ulos 4K-resoluutiossa, ja mukaan on heitetty muitakin graafisia herkkuja, joita alkuperäisessä pelissä ei ollut. Konsoleilla efekti toimii, sillä ehostettu versio näyttää selvästi paremmalta kuin edelliselle laitesukupolvelle julkaistu originaali. Pc-versiossa eroa taas ei oikein huomaa. Ongelmaa korostaa se, että varsinaisiin 3D-malleihin ei ole koskettu lainkaan, vaan niissä on juuri saman verran polygoneja kuin aikoinaan. Siksi Mafia II: Definitive Edition ei näytä modernilta peliltä vaan vuosikymmenen vanhalta peliltä, jossa on tarkemmat tekstuurit.

Lisäksi pesuveden mukana on lentänyt pihalle paljon pieniä juttuja, joita jäin ainakin itse kaipaamaan. Alkuperäisen pelin PhysX-fysiikkaefektit saivat takkien helmat lepattamaan, tuulen lennättämään roskia pitkin kaupungin katuja ja lasit hajoamaan realistisesti, mutta nyt fysiikkaefektit puuttuvat kokonaan. Tämä on hyvin outoa, sillä modernien näytönohjainten luulisi selviytyvän fysiikkalaskuista entistä paremmin.

Mafia II: Definitive Edition -arvostelu

Olisi ollut kiva, jos kehitystiimi olisi uusioidessaan pureutunut myös alkuperäisen pelin ongelmiin. Mukana on yhä runsaasti bugeja ja skriptausongelmia, jotka pysäyttivät pelaamisen useasti. Erään skriptatun keskustelukohtauksen aikana pelihahmoni pysähtyi paikalleen eikä suostunut enää liikkumaan mihinkään.

Tämä kaikki on todella harmillista, sillä pelinä Mafia II on yhä hyvä. Vertailu ja uudistusten tsekkailu unohtuivat aika nopeasti, kun Vito Scalettan traaginen tarina lähti kunnolla vauhtiin ja imaisi mukaansa. Pelattavuuden pienet kankeudetkaan eivät juuri tahtia haittaa, sillä vaikka Mafia II ei tunnu modernilta peliltä, ei se myöskään ole mikään Atari 2600:n E.T.

Tällainen välimallin uusintaversio kuitenkin lähinnä hämmentää. Konsoleilla lopputulos on paremman näköinen kuin alkuperäiset versiot, mutta pc-version omistajat voivat huoletta jättää ostoksen väliin.

6/10

Kehittäjä: 
Hangar 13
Julkaisija: 
2K Games
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Seksi, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

Kyllä tää on 4/10 korkeintaan. Niin hirveä. Niin hirveä.

Käyttäjän Hitman 47 kuva
Hitman 47

Onko tästäkin pelistä jo 10 vuotta aikaa :O Ite pelasin mafia 2 aikoinaan ps3 läpi 2010 luvun alkupuolella läpi!

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Minusta näistä Remaster-arvosteluista voisi ihan reilusti jättää arvosanat pois, mutta oli kyllä muutenkin todella hämmentävä teksti:

Miksi vertailu FFVII ja Resident Evil 2 Remakeihin? Paitsi, että Mafia 2 DE:llä ei selvästi ole pyritty samaan lopputulokseen kuin näillä mielivaltaisesti valituilla verrokeilla, niin Mafia II on alkuperäisessä muodossaan muutenkin kepeät 13 vuotta uudempi peli ja siksi paljon vähemmän täyden remaken tarpeessa. Mitä hemmettiä tässä on oikein ajettu takaa?

Minusta ei ole myöskään järkeä siinä, että koska klassikkopeliin on nyt päivitetty vähän jotain uutta pintakiiltoa, mutta ei arvostelijan mielestä tarpeeksi, niin yhtäkkiä se onkin 6/10 peli. Jos joku ei Mafia II:ta vielä ole pelannut, niin tällainen arvostelu antaa ihan väärän kuvan siitä mitä rahaansa vastaan oikeasti saa: Erinomaisen pelin. Laimeahko remaster ei sitä miksikään muuta.

Uudet ostajat ja current genin konsolipelaajat ovat muutenkin ainoita, jotka tästä joutuvat jotain maksamaan, joten arvostelun loppukaneetissa on suoranainen virhe. Jos pelin jo omistaa pc:lle, eli kuuluu tähän vähiten hyötyvään ryhmään, niin päivityksen sai ilmaiseksi. Jos pelin on kokenut vain rupukonsolilla tai ei ollenkaan, niin Mafia Trilogy on enemmän kuin hintansa väärti etenkin tulevan Mafia 1-remaken ansiosta.

PhysX:kään ei ole kadonnut pelistä minnekään, vaan sen saa Definitive Editionissa toimimaan asetustiedostoa muokkaamalla. Liekö syynä se, että Nvidia päivittää fysiikkamoottoriaan nykyään ehkä hyvällä tuurilla kerran kahdessa vuodessa, eikä Mafia-kehittäjät välttämättä halua ottaa vastuuta siitä, jos systeemi tuottaa ongelmia.

En minäkään olisi tästä Definitive Editionista pc:llä mitään maksanut alkuperäisen pelin omistajana, mutta onneksi Hangar 13 luki ajatuksemme ja pisti pelin tilille ilmaiseksi. Sellaisena tyhjää parempi ja uudelleenpeluun arvoinen. Ei pienintäkään hajua minkä arvosanan tälle sitten keksisi. Vaikuttaa vähän liian kompleksilta riippuu-mistä-roikkuu -asialta yhdellä numeroarvolla ilmaistavaksi, kuten remasterien tapauksessa tuntuu monestikin olevan.

Nostoja