Mario Party Superstars / Arvostelut / pelaaja.fi

Mario Party Superstars

9.01.2022 // Kirjoittanut: Esa Mäkijärvi
0

Mario Party Superstars-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun numerossa 228. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Varma nostalgiatrippi

Mario Party Superstars osoittautuu aika lailla sellaiseksi peliksi kuin monet sarjan fanit toivoivat. Pyörää ei keksitä uudelleen ja muutamat vanhat ongelmat vaivaavat, mutta jälki on kauttaaltaan laadukkaampaa kuin puolivillaisessa Super Mario Partyssa vuodelta 2018.

Painopiste on viisaasti nostalgiassa. Mukaan päässeet viisi pelilautaa on napattu Nintendo 64:n Mario Partyista, ja minipelit ovat nekin peräisin sarjan aiemmista osista. Tarjolla on siis vähän uutta ja paljon vanhaa, joskin koreammissa kuorissa.

Tekijä NDcube on selvästi kuunnellut hyvin myyneen Super Mario Partyn saamaa kritiikkiä, käärinyt hihat ja hionut kokonaisuutta parempaan suuntaan. Esimerkiksi tempoa on nopeutettu, eikä omaa vuoroa tarvitse enää odottaa tuskaisen kauaa edes tekoälyä vastaan. Poimi ja pelaa -tyylin korostaminen toimii ja tekee Superstarsista miellyttävämmän sekä televisiossa että kannettavana pelattuna.

Mario Party Superstars -arvostelu

Ikävä kyllä pelitilat eroavat toisistaan melko vähän. Uudessa Mushroom Maniassa kerätään tähtien sijaan sieniä, Story Modessa seurataan puolivillaista kertomusta, ja Mario Party 10:stä tutussa Bowser Partyssa liikutaan karkuun putkimiehen arkkivihollista, mutta todellista vaihtelua voisi olla enemmän. Kaikkia pelimuotoja voi sentään pelata netissä.

Hauskana yksityiskohtana minipelien tyylin voi valita ennen jokaista Party Mode -kisaa. Sitä voi räätälöidä esimerkiksi suosimalla helpompia tai enemmän taitoa vaativia tai Nintendo 64:n tai GameCuben minipelejä. Liiketunnistusta vaativia pelejä ei ole mukana, joten Pro Controllerin tai vastaavien ohjaimien käyttö onnistuu.

Kerättävät tähdet maksavat jälleen 20 kolikkoa kymmenen sijaan, mikä lisää haastetta ja taktikointia, mutta toisaalta kolikkojakin jaetaan avokätisemmin. Kerätyn käteisen voi vaihtaa Toadin kaupassa tuotteisiin, kuten musiikkikappaleisiin. Minkäänlaisia mikromaksuja Superstars ei rehtiin Nintendo-tyyliin sisällä.

Hahmokohtaiset erikoisnopat on unohdettu, ja niiden sijaan arvotaan silmälukuja yhdestä kymmeneen. Erikoisesineet, kuten lisäheitot mahdollistavat nopat ja tähden paikkaa vaihtavat Chain Chompit, hämmentävät soppaa ja kiristävät vastustajien hermoja.

Muita osanottajia voi kannustaa tai herjata uusilla reaktiotarroilla. Onneksi ne voi myös kätkeä näkyvistä, jos ja kun niiden yli-innokas käyttäminen tuntemattomien nettipelaajien toimesta ärsyttää.

Mario Party Superstars -arvostelu

Äänimaailma jää vaisuksi, mutta grafiikka paranee edellisestä Mario Partysta. Hahmot heiluvat persoonallisemmin ja pelilaudat hehkuvat lisäväreissä. Suorastaan syötävän hyviltä näyttävät Peach’s Birthday Caken kakkurata ja Yoshi’s Tropical Islandin paratiisisaari.

Hahmot eivät kuitenkaan eroa toisistaan pelillisesti, mikä tekee juhlimisesta tasapaksumpaa. Niinpä esimerkiksi Birdosta on lähinnä esteettistä iloa. Muuten valikoima on tavanomainen Marioa, Luigia, Peachia ja kumppaneita myöten. Waluigia ei huolittu vieläkään Super Smash Brosiin, mutta Mario Partyissa viiksekäs roisto päästetään sentään irti.

Ongelmat ovat sarjalle tuttuja. Osa minipeleistä on huonoja, tekoäly huijaa, ja pärjääminen on muutenkin liian usein tuurista kiinni. Peli sopiikin parhaiten vähemmän voitontahtoisille aikuisille ja lapsille.

Tässäkin Mario Partyssa kannattaa keskittyä moninpeliin joko tuttujen tai tuntemattomien kanssa, sillä kyseessä on lopulta varsin yllätyksetön paketti. Ei voi silti kieltää, etteikö edeltäjäänsä hiotumpi Superstars olisi miellyttävä tuttavuus turhauttavien viime osien jälkeen.

7/10

Kehittäjä: 
NDcube
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Lautapeli, Minipelikokoelma
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3