Marvel's Avengers / Arvostelut / pelaaja.fi

Marvel's Avengers

3.12.2020 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Marvel's Avengers -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2020 numerossa 215. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kohtalokkaat kostajat

Julkaisija Square Enix ja Tomb Raider -sarjan uudelleenkäynnistämisestä tunnettu pelistudio Crystal Dynamics onnistuivat ottamaan Marvelin ikonisimman sankarijoukkueen käsittelyynsä ja tuottamaan pelin, joka ei ole millään mittapuulla täydellinen muttei lähimainkaan huono.

Johdantona toimiva yksinpelikampanja seuraa Kamala Khanin vaiheita Avengerien synkimmästä hetkestä lähtien. Nuori nainen on supersankariryhmän suurfani, joka paiskataan mukaan suuren salaliiton keskiöön. Kostajien uuden tukikohdan avajaiset ovat suuri kansanjuhla,johon Kamalakin osallistuu. Terroristit iskevät juhliin voimalla, ja vaikka sankarit antavat kaikkensa tilanteen pelastamiseksi, San Francisco tuhoutuu. Lisäksi koko alue saastuu rakenteilla olleen kantoaluksen reaktorin valuttaessa terrigen-myrkkyä pitkin lahden rantaa.

Koko katastrofi laitetaan Avengerien syyksi. Paljon ihmisiä kuolee, mutta osa kokee dramaattisen mutaation ja saa supervoimia. Inhumaneiksi nimetyt uudet superihmiset koetaan uhkaksi, ja savuavista raunioista kuin taikaiskusta noussut pahansuopa AIM-yritys lupaa ottaa tilanteen haltuunsa. Kamala pyrkii kokoamaan Avengerit taas yhteen, sillä hän saa käsiinsä todisteita, jotka voivat puhdistaa itseluottamuksensa kadottaneen sankarikatraan maineen. Siinä sivussa hän pääsee käyttämään omia terrigenin paljastamia voimiaan.

Marvel's Avengers -arvostelu

Yksinpelin päähenkilönä Kamalalla pelataan suurin osa ajasta, joskin sankareita voi vaihdella ryhmäkoon kasvaessa melko vapaasti ja kutakin hahmoa hyödynnetään loppua kohden tarpeeksi. Ms. Marvelinakin tunnettu Kamala osaa muuttaa kehonsa koostumusta mielensä mukaan, jolloin lähitaisteluun tulee kuminauhamainen ulottuvuus. Vihollisten iskut ponnahtavat ohi sankarittaren ominaista energiaa kuluttamalla, ja venyvien nyrkkien kantama on huomattava. Liikkuminenkin on mutkattomampaa, sillä jousimaisten jalkojen myötä loikat ovat pitkiä ja joustavat kädet tarraavat ulottuvilla oleviin reunoihin. Lisäksi Kamala pystyy parantamaan omat ja lähistöllä olevien tiimiläisten osumapisteet täyteen silmänräpäyksessä.

Kuuden supersankarihahmon ohjastaminen samassa pelissä on harvinaista herkkua, ja vaikka jokainen hahmo on periaatteessa samalla viivalla perusominaisuuksiensa osalta, niissä on runsaasti persoonallisuutta ja pelattavuus eroaa monin tavoin. Hulk on joukkion tankki, jonka puolustus ja parannuskyky ovat huippuluokkaa. Erikoisiskut kiinnittävät vihollisten huomion ja kasvattavat vihreän jätin raivomittaria, joka puolestaanmahdollistaa voimakkaammat iskut ja parantaa puolustuskykyä entisestään. Kapteeni Amerikka ja Black Widow ovat erikoiskyvyiltään varsin lähitaistelupainotteisia, joskin Kapteeni viskoo ansiokkaasti kilpeään ja vakoojattaren aseet ovat ainakin ajoittain käyttökelpoinen hyökkäyskeino.

Oma suosikkihahmoni on välillä Thor ja välillä Iron Man, sillä heissä tuhovoima ja lentokyky yhdistyvät ketteräksi paketiksi. Thor luottaa voimakkaaseen varasaraansa ja ukkosvoimiinsa, mutta hahmon kehittyessä laajalle alueelle ulottuva sähkömyrsky tehostuu merkittävästi. Tarpeeksi liukkaasti väistelevä ja torjuva ukkosenjumala tekee jatkuvasti hallaa lähistöllä oleville vihollisille vain pysymällä tolpillaan. lron Man on kuin tuhovoimaa uhkuva lentävä linkkuveitsi, jonka sädetykit, laserit ja raketit tekevät selvää kaikesta vastarinnasta ennätysajassa. Äärimmäistä tuhovoimaa voi kutsua lisää Hulkbuster-haarniskan ja erityisesti sen valtaisien rakettikeskitysten muodossa.

Kaikki hahmojen erikoiskyvyt ovat melko vapaasti muokattavissa, kunhan vain jaksaa tahkota kokemusta ainakin lähelle 50 tason maksimia. Jokaisen tason myötä ansaitut kykypisteet avaavat mahdollisuuksia hahmojen tekemän vahingon, selviytymiskyvyn ja muiden hahmojen tukemisen parantamiseksi. Loppupelin varusteruletti on tyylinsä epätasaisinta antia verrattuna vaikkapa tunnetuimpiin kilpailijoihin, kuten Destiny 2:een ja The Division 2:een. Uusia varusteita kyllä saa tasaisesti, mutta niiden päivittäminen ja juuri sen puuttuvan varusteen tipahtaminen ovat rasittavaa tuuripeliä suhteessa siihen kulutettuun aikaan.

Marvel's Avengers -arvostelu

Viholliset ovat kokoelma erilaisia sotilaita ja robotteja, joiden kaikkien hyökkäystavat tulee opetella taistelussa selviämistä varten. Kookkaammat vastustajat ovat jo astetta suurempi uhka, joten lyöntien ja ammusten väistäminen tai torjuminen tulee luontaiseksi refleksiksi jo kymmenen pelitunnin jälkeen. Vihollistyyppejä saisi olla enemmän, mutta niitä on onneksi luvattu tuleviin päivityksiin.

Superrikollisia kohdataan vain muutama, mutta heitä tapaa sitten monipelipuolella vaikka päivittäin. Moninpelitehtävissä hyvä neljän hengen tiimi onkin paikallaan, sillä puhdetyöt muistuttavat liikaa toisiaan. Samoja generaattoreita rikotaan ja samoja vihollisia mätkitään niin usein, että viihdyttävinkin pelattavuus alkaa kyllästyttää nopeasti.

Kostajien tuore nimikkopeli on monen epätasaisen osan summa. Se näyttää ajoittain rakkaudella tehdyltä projektilta, joka tarjoilee huikeita elokuvamaisia hetkiä Marvelin sarjakuvasankarien faneille. Vastapainona kohdataan räikeitä teknisiä murheita, kuten villisti poukkoilevaa ruudunpäivitystä ja animaatioiden satunnaista pätkimistä. Vioista huolimatta huomaan kaipaavani takaisin Kostajien pariin ilta toisensa jälkeen. Uusien varusteiden ja kykyjen haaliminen sekä eri hahmojen opettelu ovat mielenkiintoista puuhaa. Sankareiden verraten nopea kehittyminen sopii myös kiireisemmän pelaajan aikatauluun, eikä se ole vaihteeksi yhtään huonompi ominaisuus toimintaroolipelille.

7/10

Kehittäjä: 
Crystal DynamicsEidos Montreal
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
toimintaroolipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta