Need for Speed Heat / Arvostelut / pelaaja.fi

Need for Speed Heat

12.01.2020 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Urku auki päivin öin

Need for Speed -sarjan 25-vuotisen taipaleen varrelle on mahtunut runsaasti eritasoisia ajopelejä, joiden painopisteenä on ollut näyttävä arcadekisaaminen yhdistettynä virkavallan kanssa nokitteluun. Pitkäikäisen pelisarjan julkaisuista tämän sisäisti erinomaisesti Need for Speed: Most Wanted (2005), joka on sarjan edellinen allekirjoittaneen pelaama osa. Lisää ulvovia sireeneitä ja käryäviä renkaita lupaileva Need for Speed Heat sovittaa vauhdin tarpeen alkutalveen 2019.

Kaahailujen tapahtumapaikkana nähdään tällä kertaa Miamia jäljittelevä fiktiivinen Palm City. Sen maisemissa kaahaillaan päivisin laillisilla kilparadoilla, kun taas öisin rohkeimmat kuskit taittavat peistä toistensa ja virkavallan kanssa laittomissa katukisoissa. Yöhön ja päivään jaettu pelaaminen rytmittyy hyvin, sillä uusiin autoihin ja viritysosiin vaadittavat rahat tienataan päivisin, kun taas kokemuspisteiden virkaa toimittavaa mainetta niitetään öisillä kaduilla sireenien alituisessa pelossa. On siis sääli, että vaikeustasosta huolimatta varsinainen kilvanajo on melko tylsää puuhaa haasteen puuttumisen ja yksinkertaisen ajotuntuman ansiosta. Näyttävällä driftaamisellakin ilahdutetaan lähinnä itseä, eikä sitä aidosti vaadita kisoissa pärjäämiseen.

Lusikkansa tulikuumana käyvään kilvoitteluun sovittaa pelaajan valitsema kuski, joka tutustuu kisaamisen lomassa kirjavaan seurueeseen autourheiluun hurahtaneita sivuhahmoja ja verisesti katukisaajia vihaavaan poliisipäällikköön kätyreineen. Hahmoja tavataan radiokeskustelujen ohella laadukkaissa välianimaatioissa, joten juonta vauhditetaan jopa yllättävän paljon verrattuna vaikkapa tämänhetkiseen vapaan maailman kaahailujen kuninkaaseen Forza Horizon 4:ään.

Kuskien eliittiin pyrkivän päähenkilön on tietenkin aloitettava nokkimisjärjestyksen pohjalta, joten aluksi haetaan vauhtia jokamiesluokan kisoista alitehoisilla kauppakasseilla – tai siltä ainakin tuntuu, kunhan pääsee aidosti nopeisiin autoihin käsiksi. Oman unelma-auton hankintakassa karttuu nopeasti, mutta varsinkin ensimmäisten tuntien aikana käteisestä pääsee myös eroon alta aikayksikön. Uusia rahakkaampia päiväkisoja varten on voitettava yöllä käytäviä katukisoja, joita ketjuttamalla myös poliisit kiinnostuvat kaahailusta.

Need for Speed Heat -arvostelu

Virkavallan kanssa kahinoinnin myötä nouseva heat-mittari lisää kisoista ansaittavan valuutan määrää, mutta kiinni jääneen kuskin pistelaskuri ottaa kovaa osumaa, ja lompakkoakin on kaivettava poliiseille maksettavia lahjuksia varten.

Heat-mekaniikka on toteutettu periaatteessa erinomaisesti, sillä pelaaja voi tasapainotella kertoimellaan omien taitojen ja vielä sen yhden kisan riskeeraamisen välillä, kunnes yö päätyy joko poliisiauton takapenkille tai turvatalon parkkipaikalle. Tasapainoa syövät kuitenkin epäreilusti tyhjästä ilmestyvät poliisit, korkeimpien heat-kertoimien miltei tuhoutumattomat poliisiautot ja alkupuolen autojen heiveröinen kesto, jotka ajavat urheimmankin bensiinifriikin aikaisin kotiin.

Autoja voi kyllä korjata rajoitetusti ajamalla huoltoasemien läpi, mutta parhaat eväät selviytymiseen tarjoavat lisävarusteet, kuten automaattinen korjaustoiminto. Ne avautuvat käyttöön öisien kisojen mainepisteillä.

Autojen räpeltämistä ei ole onneksi unohdettu, sillä katuajoon, driftaamiseen, sekalaisiin tienpintoihin tai soralla ajamiseen on jokaiseen omat viritysosansa, joten yksikään auto ei ole itsessään lukittu tietynlaiseen ajamiseen. Hurjasta takavetoisesta Dodge Chargeristakin saa vertaansa vailla olevan rallicrossauton, jolla ajaminen on yksinkertaisesti riemastuttavan hauskaa. Ja hauskanpidostahan myös ajopeleissä on pohjimmiltaan kyse, puutteineen kaikkineen.

Arvostelu on julkaistu alkujaan joulukuun 2019 Pelaaja-lehdessä numero 206.

7/10

Kehittäjä: 
Ghost Games
Julkaisija: 
Electronic Arts
Peligenre: 
Ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja