NEO: The World Ends with You / Arvostelut / pelaaja.fi

NEO: The World Ends with You

2.10.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

NEO: The World Ends with You -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun numerossa 225. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Tyyli piilee yksityiskohdissa

Olen odottanut uutta The World Ends with You -peliä yli kolmanneksen elämästäni mutta monesti kovin epätoivoisin tuntein. Olen totta kai halunnut aina pitää unelmaa uudesta sarjan osasta elossa, mutta koska alkuperäinen peli ylsi lähinnä kulttiteoksen statukseen, ei sen jatkuminen ole koskaan ollut varmaa. Nintendo DS:n ominaisuuksien varaan luotu klassikko oli aikoinaan myös sen verran erikoislaatuinen teos, etten täysin uskonut Square Enixin nykymuodossaan haluavan tai edes pystyvän kehittämään soveliasta seuraajaa sen vaatimalla huolellisuudella ja vaivalla.

NEO: The World Ends with You on nyt kuitenkin omaksi yllätyksekseni julkaistu, eikä naamani ole kurtussa edes lopputekstien näkemisen jälkeen. Uusi The World Ends with You ei ole missään nimessä vastaavanlainen ilmestys kuin vuoden 2007 roolipelijulkaisu. Se on kuitenkin tarpeeksi uskollinen seuraaja muistattaakseen monista niistä asioista, jotka tekivät alkuperäisestä niin ainutkertaisen. Se on kovin erityinen peli, josta ei aina täysin tiedä, mitä se keksii seuraavaksi.

NEO: The World Ends with You -arvostelu

Jatko-osana NEO: The World Ends with You ei vaadi ensimmäisen pelin tuntemista. Se esittelee uusina sankareina japanilaisteinit Rindon ja Fretin, jotka joutuvat kumman tapahtumaketjun kautta osaksi niin sanottua Reapers’ Gamea. Kyseessä on elämän ja kuoleman välissä käytävä selviytymistaistelu, joka pakottaa osallistujansa vaeltamaan eräänlaisina haamuina Tokion Shibuya- erillisalueella, kunnes ne ansaitsevat vapautensa takaisin erinäisiä tehtäviä suorittamalla. Kaava on tuttu ensimmäisestä pelistä, mutta vuosien tauon jälkeen se ei tunnu kuluneelta. Koronapandemian ja sen tuomien rajoitusten alla elettäessä peli on itse asiassa purevan ajankohtainen tavassaan koetella persoonallista ja hauskan maanläheistä hahmokaartiaan.

Koska peli sijoittuu kokonaisuudessaan hyvin rajatulle Shibuyan alueelle, se ei muistuta rakenteeltaan perinteisiä roolipelejä. Pelimaailmassa liikkumisella se tuo mieleen seikkailupelit, joissa milloin minkäkinlaiset pulmatilanteet rajaavat pelaajan etenemistä. Mitään raskaan sarjan aivopähkinöitä tarjolla ei ole, mikä on välillä harmi, mutta kaikessa kepeydessäänkin ne kannustavat ajattelemaan miljöötä muunakin kuin vain taustakoristeena.

Muodikkuudesta tunnetun Shibuyan henkiinherätyksessä auttaa osaltaan hahmonkehitys. Sankarit keräävät matkan varrella tasoja, mutta jopa tärkeämpää on vierailla ahkerasti paikallisissa ravintoloissa ja muotivaatekaupoissa. Ruoat ja asusteet ovat vastuussa pelihahmojen varsinaisesta voimakkuudesta, eikä niiden tarjonta monipuolistu ilman, että pelaaja oppii shoppailemaan ja käyttämään erilaisia brändejä ahkeraan tahtiin.

NEO: The World Ends with You -arvostelu

Taistelemaankin päästään tietysti omalaatuisella tavalla. Erilaisten uhkien uhmaaminen tapahtuu reaaliajassa ja tällä kertaa 3D-ympäristöissä, joissa käskytetään useampaa hahmoa samanaikaisesti. Idea voi kuulostaa sekavalta, ja sitä se myös aluksi on. Ensimmäisen pelin tavoin pelaaja huomaa kuitenkin hiljalleen, että taisteluja käydään enemmän tunteen kuin näön varassa. Pelaajan tehtävänä ei olekaan rakentaa itselleen niinkään taistelukokoonpanoa, joka lyö koviten ja väistelee komeiten. Tarkoituksena on sen sijaan tähdätä strategioihin, joissa hyökkäykset ja torjunnat soljuvat yhteen osana tyydyttävää, alati liikkeessä pidettävää rytmiä.

Skaalaltaan NEO: The World Ends with You on kaukana Square Enixin mahtiteoksista. Rajatun maailman ohella välinäytökset ovat yksinkertaisia, eikä pelaajan päätä sekoiteta turhan monimutkaisilla järjestelmillä. Alkuperäisen pelin tavoin se tekee kuitenkin vähillä palasillaan todella paljon. Uudelta sarjan peliltä olisi toivonut kunnianhimoisempia yllätyksiä, ja turhan usein tarinankerronta eksyy rönsyileväksi. NEOa voi silti pitää rohkeana ja erittäin onnistuneena pelitapauksena jo pelkästään ensimmäisen pelin hyvänä jäljittelijänä.

8/10

Kehittäjä: 
Square Enixh.a.n.d.
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta