New Pokémon Snap / Arvostelut / pelaaja.fi

New Pokémon Snap

9.07.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

New Pokémon Snap -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Rentoutumisloma pokémon-tropiikkiin

Pokémonien maailmassa on potentiaalia moneen, mistä yksi parhaimpia esimerkkejä oli Nintendo 64:n omalaatuinen klassikkoteos Pokémon Snap. Pokémon-peleissä painotetaan usein taistelemista, mutta Snapissa käteen napattiinkin kamera, jolla piti tutkia monenkirjavien otusten elämää ja erilaisia elinympäristöjä tieteen nimissä.

Peli jäi pitkään kertaluonteiseksi kokeiluksi, mutta Bandai Namcon tuella on viimein saatu jatkoa. New Pokémon Snap muistuttaakin heti alkuperäisen teoksen oivalluksista, sillä yli 20 vuoden jälkeen paljon on pysynyt ennallaan, vaikka kyseessä on selvästi myös edistysaskel vanhaan nähden.

New Pokémon Snap -arvostelu

New Pokémon Snap on edeltäjänsä tavoin valokuvauspeli henkeen ja vereen. Kevyt taustatarina vie pelaajan Lental-nimiselle saaristoalueelle, jossa tarkoituksena olisi avustaa paikallista professoria nappaamalla mahdollisimman hyviä kuvia alueen pokémoneista. Tämä tapahtuu hyppäämällä läpi Lentalin metsien, rantojen ja aavikoiden automaattisesti kulkevan Neo-One-vaunun kyytiin ja räpsimällä menemään parhaan harkintakykynsä mukaan.

Peliä voi lähestyä suorituspohjaisesti, sillä pelaajan ottamat kuvat arvioidaan pistein, joiden kerryttäminen avaa uusia alueita ja tuoreita variaatioita jo valmiiksi tutkittavista kuvauspaikoista. Pohjimmiltaan kyseessä on kuitenkin rento elämysmatka, jossa luonnossa tallustelevien söpöjen hirviöiden töllistely on jo oma arvokas kokemuksensa. Raiteilla kulkemisen ansiosta New Pokémon Snapista on pystytty tekemään tähän asti parhaimman näköinen Pokémon-peli, joka on täynnä erilaisia yksityiskohtia löydettäväksi ja tutkailtavaksi.

Tärkeimpänä uudistuksena kuvauskokemusta on monipuolistettu eri tavoin. Kuvaajien käyttöön avautuu vähitellen lisää apuvälineitä, joilla voi vaikuttaa kuvattavien pokémonien arkeen ja Neo-Onen kulkunopeuteen. Siten kuvausmatkoista syntyy ensimmäisten tutustumisreissujen jälkeen omia hauskoja tutkimusmatkojaan, joiden aikana on kiehtovaa selvittää, miten erilaiset asiat vuorovaikuttavat pelimaailmassa keskenään. Yksittäisiä pokémon-lajeja kannustetaan kuvaamaan useissa eri tilanteissa, mikä rohkaisee pysymään tarkkaavaisena, vaikka tiettyjä otuksia olisi kohdannutkin jo pari kertaa.

New Pokémon Snap -arvostelu

Internetin myötä omia otoksiaan on vaivatonta jakaa muun maailman nähtäville. Se toimii tärkeänä muistutuksena siitä, että vaikka peli arvioikin pelaajan ottamia kuvia paikoin jopa tiukoin standardein, säännöistä on myös täysin hyväksyttyä poiketa itsensä toteuttamisen nimissä.

New Pokémon Snap on ihastuttava fiilistelypeli. Jopa peliä ennakkoon odottaneelle sen vetovoima oli yllätys, vaikka mikään ongelmaton tapaus se ei toki ole. Professorille voi tarjota arvioitavaksi vain yhden kuvan yhdestä pokémonista kerrallaan, mikä on erittäin keinotekoinen tapa pakottaa toistamaan kuvausretkiä. Myös liikkumisen vapautta jää kaipaamaan. Jokainen pelikertani New Pokémon Snapin parissa on ollut silti yhtä hymyä ja lähentänyt suhdettani sarjaan.

8/10

Kehittäjä: 
Bandai Namco
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Valokuvaus
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja