NHL 20 / Arvostelut / pelaaja.fi

NHL 20

14.11.2019 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2019 numerossa 204.

Vilttiketjusta huudellaan

Electronic Artsin NHL-sarjan fanit ovat tottuneet viime vuosina hitaasti toteutuviin uudistuksiin, eikä ennakkotietojen mukaan mitään mullistavaa kannattanut odottaa myöskään tämänvuotiselta NHL 20:ltä. Itse lähestyin uutuutta hieman toisenlaisesta näkökulmasta, sillä olin jättänyt virtuaalihokkarit naulaan jo toviksi ja pelannut edellisen kerran NHL 17:ää.

Tunnelmaltaan NHL 20:n ottelut ovat usein nappisuorituksia. James Cybulskin ja Ray Ferraron muodostama uusi kommentaattoripari meuhkaa pelitapahtumista energisesti pohjoisamerikkalaiseen tyyliin. Tosin kommentaattoripuolen epätasaisuutta leimaavat pelistä toiseen loukkaantumisten jälkeinen radiohiljaisuus ja pelaajien esittelyiden ilmiselvä puuttuminen. Mikrofonit tuntuvat vain sammuvan selostamossa aika ajoin.

NHL 20 -arvostelu

Pelaajien animaatioita ja kiekon haltuunottoa on EA:n mukaan parannettu, jotta pelaajat pystyisivät laukomaan monipuolisemmin ja useammista tilanteista. Pienen harjoittelun jälkeen suoraan syötöstä lähtevät lämärit ja jopa pienimuotoinen harhauttelu sujuvat mallikkaasti oikeaa analogitikkua pyörittelemällä. Maalipaikkojen luominen ja maalinteko tuntuvat dynaamiselta toiminnalta, eikä puolustamisesta, taklaamisesta tai mailahäirinnästäkään puutu sitä tiettyä tarpeellisen jämäkkää tuntumaa.

Julkaisuversiota riivaavat aiemmin pelaamastani ennakkoversiosta tutut graafiset töksähtelyt. Pelaajat kimpoilevat toisistaan matkalla aloituksiin ja jähmettyvät animaatioihinsa maalijuhlien keskellä. Pelaajamallinnuksen epätasaisuutta alleviivaa se, että pelaajan aitoa kuvaa
näytetään ruudulla samalla, kun etäisesti samannäköinen pikseliotus heiluu taustalla hattutemppunsa jälkitiloissa.

Kehitystiimi EA Vancouverin mukaan maalivahtien tekoälyä on paranneltu ohjaamaan torjunnoillaan kiekko kulmiin tai vähintään pois etualueelta, josta on aiemmin ollut helppo kopauttaa maali toisensa perään vastustajan verkkoon. Hyökkääjien lapaan pomputtelu on mielestäni edelleen varsin yleistä, mutta maalivahtien tekoälyssä on arviohetkellä muitakin vakavia puutteita. NHL-maalivahdeilla ei ole tapana kadottaa irtokiekkoja jalkoihinsa ja lahjoittaa vastustajalle ilmaisia maaleja useita kertoja illassa.

NHL 20 -arvostelu

Keskityin arviossani niihin pelimuotoihin, joihin kehitystiimi ilmoitti etukäteen tehneensä eniten uudistuksia. Tiedustelin EA:n järjestämässä ennakkotilaisuudessa suoraan, onko esimerkiksi EASHL:ään, Hockey Ultimate Teamiin tai Be A Pro -uratilaan tehty merkittäviä uudistuksia, ja vain HUTiin FIFAsta lainatut Squad Battlet tuntuivat aidosti uudelta lisältä. Tässä pelitilassa NHL-tähdet ja jääkiekkoa fanittavat julkisuuden henkilöt esittelevät omat kokoonpanonsa pelaajien voitettaviksi.

Markkinoinnissa on ennakkoon suitsutettu runsaasti World of Chel -pelitilaa, joka tarjoaa jatkuvasti päivittyviä haasteita voitettavaksi ja mahdollistaa valtaisan kosmeettisten varusteiden haalimisen itse luodulla hahmolla pelailun ohella. Pelihahmon jatkuva pukeminen ja tavarapaljoudessa kahlaaminen eivät vain suju niin näppärästi kuin toivoisi, ja pelattavaa löytyy varsinkin satunnaiseen kiekkonälkään vaivattomammin muista pelitiloista. EA Vancouver näyttääkin käyttäneen energiansa moninpelipuolen arcadepelitiloihin, joita edustavat nyt myös paikallisesti yhdessä pelattavat Ones- ja Threes-ottelut.

NHL:nsä uuteen versioon joka vuosi päivittäville uutukainen tarjoaa näkökulmasta riippuen melko vähän tai vain marginaalisesti uutta. Pelisarjasta taukoa pitäneenä paluukiekkoilijana viihdyin sen sijaan kaukalossa yhä loppusummeriin saakka.

7/10

Kehittäjä: 
EA Vancouver
Julkaisija: 
EA Sports
Peligenre: 
Urheilu, Jääkiekko
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta