Not For Broadcast / Arvostelut / pelaaja.fi

Not For Broadcast

5.04.2022 // Kirjoittanut: Jason Ward
0

Not For Broadcast -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden maaliskuun numerossa 231. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Perspektiivi määrittää todellisuuden

Oletko koskaan haaveillut uutisohjelman studio- ohjaajan työstä? Tuskin monikaan on, mutta nyt on aika tehdä tästä eksoottisesta unelmasta totta. Pitkään betavaiheessa kärvistellyt indiepeli Not For Broadcast on valmis, ja ohjaajan palli on enää pelaajan pehvaa vailla.

Not For Broadcastin keskiössä on National Nightly News -uutislähetys, jonka monenkirjavissa ohjelmissa pelin fiktiivisen mutta nykypäivän tapahtumista ammentavan maailman tapahtumia kartoitetaan politiikan, kulttuurin ja urheilun saralla. Pelaaja omaksuu studio-ohjaajan pallille istutetun jokapaikan höylän roolin, jonka vastuulla on suorien lähetysten leikkaus, mainosten ajo, kirosanojen sensurointi, signaalin eheyden varmistaminen ja muu nysväys. Takavasemmalta eteen etsiytyviä ongelmia ja yllätyksiä piisaa siihen malliin, että keskittymisen ei sovi herpaantua hetkeksikään.

Not For Broadcast -arvostelu

Usein kaaokseksi taantuvaa uutislähetystä hallinnoidaan muutaman kiinteän ruudun kokoisesta hallintonäkymästä käsin, ja ohjausjärjestelmä on mitoitettu johdonmukaisesti niin, että pelaajan kontolle sälytetyt vivut, kytkimet ja painikkeet on helppo hahmottaa. Ydintehtävänä on sekä pitää lähetyksen visuaalinen rakenne virikkeellisenä katsojille että tilanteen salliessa kehystää uutisointia haluamallaan tavalla. Tämä erottaa Not For Broadcastin hallintopelien lajityypin muista edustajista, sillä yksiselitteisen reaktio- ja rytmirumban ohella pelaajan vastuulla on usein lähetyksen poliittinen ja temaattinen sävytys.

Jokainen Not For Broadcastin uutislähetys on jaettu omiin lohkoihinsa, joiden välillä pelaajan suoritus ohjaajana arvostellaan. Osiot voi halutessaan pelata uusiksi, vaikkakaan uusiokierroksen täkynä ei yleensä ole parempaa arvosanaa makeampaa porkkanaa. Sen sijaan kiintoisampi johdannainen ovat pelaajan lähetysten aikana tekemien ratkaisujen seuraukset. Kannattaako sittenkään ajaa mainoskatkolla puffia lelusta, jonka tulipalovaarasta on kuulunut huolestuttavaa jupinaa? Valitaanko uuden hallituksen johtohahmojen promokuvista se, jossa edustajat poseeraavat jämäköinä poliitikkoina, vai se, jossa he hupailevat kevytmielisesti?

Not For Broadcast -arvostelu

Not For Broadcast on pelillisiltä puitteiltaan askeettinen, eli visuaalisen briljeerauksen sijaan ulkoasu painottaa toiminnallista selkeyttä. Itse uutislähetykset, mainokset ja muu liikkuva kuva on toteutettu klassiseen fmv-tyyliin aitoja näyttelijöitä ja lavastuksia hyödyntäen. Tällä saralla Not For Broadcast edustaa lajityyppinsä kirkkainta kärkeä. Puitteet ovat indiejulkaisun tiukat budjettiraamit huomioiden laadukkaat, ja vaikka lavasteissa on tiettyä hellyttävää harrastelijamaisuutta, erinomainen näyttelijäkaarti tekee ihmeitä illuusion säilymisen eteen. Teräväkielinen käsikirjoitus polskii usein syvälläkin yhteiskunnallisten kipukohtien aallokoissa, mutta tarinalla pysyy pilke silmäkulmassa.

Pelin sosiopoliittisissa syvyyksissä matkataan paitsi studio-ohjaajan roolissa myös tavallisena kansalaisena, jonka elämä on kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista. Studion ulkopuoliset osiot koostuvat tekstitulvana esitetyistä kohtauksista, joiden päätepisteenä pelaaja valitsee omaa moraalipuntariaan puhuttelevimman vaihtoehdon. Paikoin turhan tiuhaan tahtiin viljellyt väliosat ovat esteettisesti kuivahkoja kokemuksia, mutta ne pitkälti myös määrittelevät pelin moraaliset raamit pelaajalle. Not For Broadcast on omalaatuinen ja maukas hallinnointipeli, jossa koetukselle joutuvat sekä havainnointikyky että pelaajan arvomaailma. Raskaista teemoista huolimatta tarina avautuu humoristiseen ja lennokkaaseen sävyyn, ja parhaimmillaan pähkähulluiksi farsseiksi äityvät uutislähetykset ovat hilpeän kaoottisia kokemuksia niin pelaajalle kuin sivustakatsojillekin.

7/10

Kehittäjä: 
NotGames
Julkaisija: 
tinyBuild Games
Peligenre: 
Seikkailu, Simulaatio
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows

Nostoja