OlliOlli World / Arvostelut / pelaaja.fi

OlliOlli World

3.04.2022 // Kirjoittanut: Eemeli Rekunen
0

OlliOlli World -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden maaliskuun numerossa 231. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Tasoloikan ja skeittauksen pyhä yhdistelmä

OlliOlli ihastutti pelaajat yhdistämällä kaksiulotteisen tasoloikinnan ja rullalautailun. Rullalautailun elementit, kuten kova vauhti, hurjat grindit ja wallridet sekä luita murskaavat ilmalennot, sopivat erinomaisesti lajityyppiin. Nyt pelisarja saa kolmannen osansa OlliOlli Worldin.

OlliOlli World panee sarjan ilmeen uuteen uskoon. Aiempien osien minimalistinen pikseliretrografiikka on muuttunut upeaksi piirrostyyliksi. Pelattavuus on edelleen kaksiulotteista, mutta uusi grafiikkatyyli tuo maailmoihin uutta eloa.

Peli alkaa perusteiden opettelulla ihan sanan varsinaisessa merkityksessä. Ensimmäisissä kentissä tehtävänä on vain skeitata suoraan ja potkia vauhtia. Uusia temppuja opetetaan tipoittain, ja pikku hiljaa pelaaja oppii hyppäämään, grindaamaan erilaisia kaiteita ja alustoja pitkin, skeittaamaan seinillä ja tekemään temppuja. Kaikkea uutta ja hauskaa opetetaan vielä yllättävän myöhäisessä vaiheessa. Temppuja ja kikkoja oppiessa alkaa ajatella, että näitä täytyy lähteä testaamaan alkupäänkin kenttiin, jolloin ne saavat heti uudelleenpeluuarvoa.

OlliOlli World -arvostelu

Temppuilu on syvällistä ja monipuolista mutta kuitenkin tarpeeksi yksinkertaista, reilua ja anteeksiantavaa. Esimerkiksi pyörivä skeittaaja voi laskeutua vaikka lauta poikittain maahan kaatumatta. Huono laskeutuminen rokottaa vain pistesaalista, mutta se ei kaada lautailijaa. Ilmalentojen jälkeen grindausnappia ei ole pakko ajoittaa juuri kaiteen kohdalle, vaan sen voi pitää pohjassa vaikka koko hypyn ajan. Painalluksen ajoittaminen kohdalleen tuo tosin lisähaasteen lisäksi myös lisäpisteitä.

OlliOlli Worldin pelattavuus hipoo täydellisyyttä ja kenttäsuunnittelu on henkeä salpaavaa. Huikeat ja pitkät kaiteet ovat kuin vuoristoratoja skeittilaudalle. Jyrkät alamäet ja niitä seuraavat huimapäiset hyppyrit sinkoavat pelaajan kymmenien metrien ilmalentoon. Pelissä etenemiseen riittää pelkkä alkupisteestä maaliin selviytyminen, mutta tempuista jaetaan pisteitä, joita kieltämättä tekeekin mieli kerätä äärimmäisen rajuissa kentissä.

Kivenkova pelattavuus ja hyvä kenttäsuunnittelu pitävät otteessaan tehokkaasti. Vaikka jossain hankalammassa kentässä epäonnistuisikin useita kertoja putkeen, saa OlliOlli World pelaajan koettamaan yhä uudelleen. Kentissä on tarkistuspisteitä, joista pääsee mokan sattuessa jatkamaan, mutta peli palkitsee kentän läpäisemistä niitä käyttämättä. Tällainen yllyttäminen toimii ainakin allekirjoittaneelle, sillä monesti kentän läpäistyä tulee heti miettineeksi, pääsisikö sen yhdellä yrityksellä läpi.

OlliOlli World -arvostelu

Mukana on kinkkisempiä kenttiä, mutta vaikeimpienkin läpäisy onnistuu muutamalla yrityksellä, jos sallii itselleen tarkistuspisteiden käytön, eikä yritä saada huimaa määrää pisteitä. Peruspelin läpäisy on selkeästi haluttu pitää rentona ja miellyttävänä. Haastekäyrä nouseekin sitten rajusti, jos haluaa suorittaa kaikki kenttien antamat lisähaasteet tai saada itselleen hirvittävän pistesaldon.

Kun lopputekstit pamahtavat ruudulle, OlliOlli Worldista jää erittäin positiivinen mieli – vaikka samalla tiedostaa, että työnsarkaa riittää vielä runsaasti. Välitön pelattavuus ja rento tunnelma vetävät puoleensa, ja joskus kenttiä huomaa rullailevansa ihan huvikseenkin, ilman suurempia yrityksiä suorittaa haasteita. OlliOlli World on mahtava tasoloikkapeli, jota voi suositella kaikille lajityypin ystäville.

8/10

Kehittäjä: 
Roll7
Julkaisija: 
Private DivisionTake-Two
Peligenre: 
Tasoloikka
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3