One Piece: Pirate Warriors 4 / Arvostelut / pelaaja.fi

One Piece: Pirate Warriors 4

7.06.2020 // Kirjoittanut: Petri Pohjonen
0

Piraateista vahvin

Viikoittain ilmestyvässä Shounen Jump -lehdessä jo vuodesta 1997 asti jatkunut One Piece on eräs kaikkien aikojen eniten myyneistä mangasarjoista. Luonnollisesti tämän tasoinen megatuoteperhe käsittää myös runsaasti pelejä, mutta ne ovat olleet pääasiassa faneille suunnattuja teoksia. Joukossa on kuitenkin eräs alisarja, joka onnistuu säännöllisesti murtautumaan myös laajempaan tietoisuuteen. Se on One Piece: Pirate Warriors, joka on viiden vuoden tauon jälkeen saanut nyt neljännen osansa.

One Piece kertoo kumimiehen voimat saaneesta Monkey D. Luffystä, joka aikoo piraateista mahtavimmaksi, merirosvokuninkaaksi. Yhdessä värikkään miehistönsä kanssa Luffy seilaa pitkin vaarallista Grand Line -merta etsien edesmenneen merirosvokuninkaan unelmat toteuttavaa One Piece -aarretta.

Hyvästä yrityksestä huolimatta peli ei onnistu tiivistämään mangan tarinaa kovin koherentiksi kokonaisuudeksi, ja lopputulos on lähinnä väkinäinen ja sekava. Parasta tarinassa ovat laajan animaatiokäsittelyn saaneet kohokohdat, joita katsoo mielellään, vaikka konteksti jääkin epäselväksi.

One Piece: Pirate Warriors 4 -arvostelu

Pirate Warriors 4 on niin kutsuttu musou-peli. Pelaaja ohjastaa hahmoaan sokkelomaisissa kentissä sekä mättää satapäisiä vihollislaumoja erikoisiskuilla ja yksinkertaisella kombojärjestelmällä. Tarpeeksi vihollisia voitettuaan hahmo valtaa palasen kentästä omalle armeijalleen, joka puolestaan auttaa puskemaan ja valtaamaan uusia alueita. Kentistä löytyy myös tavallista vahvempia nimettyjä vastustajia, jotka yrittävät vallata alueita takaisin, jollei niitä löylytä ajoissa.

Kentät etenevät aina hyvin samaan tyyliin alueita valtaillen ja simppeleitä tehtäviä suoritellen. Nimetyt viholliset ja pomovastustajat tuovat hieman vaihtelua kaavaan, mutta muutoin pelaaminen toistaa itseään. Strategiaakaan ei käytännössä koskaan tarvitse miettiä sen kummemmin.

Kaikesta tästä huolimatta musou-pelit ovat pirullisen koukuttavia. Juuri yksinkertaisten mekaniikkojensa ansiosta niiden pelaaminen on sujuvaa ja nopeatempoista eikä missään vaiheessa tylsää. Jossain lähettyvillä on aina uusia vihollisia piestäväksi, eikä suurien armeijoiden peittoaminen käy koskaan vanhaksi.

One Piece: Pirate Warriors 4 -arvostelu

Varsinaisia innovaatioita Pirate Warrios 4:stä ei löydy, mutta se eroaa hieman muista musou-peleistä siinä suhteessa, että ilmataistelu on korostetussa roolissa. Napin painalluksella hahmo sinkoaa viholliset taivaisiin piestäväksi, jolloin käyttöön avautuvat aivan uudenlaiset ketjuhyökkäykset. Taitava pelaaja voi pitää vihollisia avuttomana näin pitkiäkin aikoja. Muutos ei ole suuri, mutta se tuo aika pinnalliseen taistelusysteemiin edes vähän lisää syvyyttä.

Edellisessä Pirate Warriorsissa hahmoja kehitettiin pääasiassa nostamalla tasoja, mutta nelososassa tästä on luovuttu. Ominaisuuslisäyksiä ja erikoisliikkeitä ostellaan jokaiselle hahmolle uniikilta saaristokartalta kenttien läpäisystä tienatuilla kolikoilla. Näin hahmojaan voi kehittää haluamiinsa suuntiin. Uusien hahmojen testaaminen on entistä helpompaa, sillä toiselta kartalta ostetaan kaikkia hahmoja koskevia ominaisuuslisiä. Näin vähän käytetyt hahmotkaan eivät jää täysiksi hernekepeiksi. Hyvä näin, sillä peli sisältää kaikkiaan 43 eri taistelijaa, joiden taistelutyylit eroavat huomattavasti toisistaan. Testailtavaa siis riittää.

Pelattavaakin piisaa. Kenttien läpäisyn jälkeen niitä voi pelata uudestaan millä tahansa hahmolla yksin tai kaverin kanssa. Treasure Log -tilassa taasen suoritetaan jatkuvasti vaikeutuvia haasteita muhkeiden palkkioiden toivossa. Kampanjan läpäisyn jälkeen avautuvat myös neljä erilaista moninpelimuotoa, joita voi pelata neljän pelaajan voimin.

Omega Force tietää, mitä tekee. Pirate Warriors 4 ei ehkä ole mikään merkkiteos, mutta musou-peliksi se on oikein onnistunut. Sitä on helppo suositella jokaiselle genrestä kiinnostuneelle riippumatta siitä, onko One Piece tuttu.

7/10

Kehittäjä: 
Omega Force
Julkaisija: 
Bandai Namco
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja